The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pioneer DVR-920H

A beépített HHD-vel felszerelt DVD-felvevõk népszerûsége jelentõsen megnõtt a tavalyi évben, ezzel együtt - vagy épp emiatt - az árak szépen csökkennek. A Pioneer legfrisebb modelljére azonban nem az olcsó ár, inkább az extra minõség a jellemzõ. Valamikor a decemberi rohanásban lapoztam fel a Pioneer prospektusát, és lettem figyelmes egy pofás készülékre a DVD-recorderek között. Pofás, annak ellenére, hogy nem hódol be a jellemzõen uralkodó "slim" divathullámnak, teljesen arányos méretû, elegáns kivitelû házat tudhat magáénak.

Megjelenését leginkább lehajtható sötét plexi elõlapja, és jobb - bal oldalon szimmetrikusan elhelyezkedõ, feltûnõ megjelenésû kezelõgombjai határozzák meg, bizonyára már többen is észrevették, a design a Pioneer plazma TV-jéhez és multimédia vevõjéhez illeszkedik. A vételár meghatározásakor nem tévedtem sokat, a zsebbõl kerek 400eFt-ot igénylõ készülék azonban tud egyet s mást, ami indokolhatja a magas ellenértéket.

Mûszaki tartalom
Áttekitve a termékismertetõ oldalait, a látottak arra utalnak, hogy a tervezõk szeme elõtt egyetlen cél lebegett: megalkotni egy top DVD-recordert és egy minõségi lejátszót - egyben. Egy csúcsmodellnek illik rendelkeznie az adott kor legfrissebb vívmányaival, és a DVR-920H-nak tényleg jutott a jóból. Hogy elég helyünk legyen a felvételek számára, 250GB-os merevlemezt kapunk, melyre még a legkevésbé tömörített "fine" módban is 54 órányi mûsor rögzíthetõ. A programozást szinte gyerekjátékká egyszerûsíti a GUIDE Plus + TM EPG szolgáltatás, amely önállóan letölti a csatornák programlistáit, ezután elég csak rábökni a kiválasztott mûsor(ok) feliratára és kész a programozás. Miután a felvétel pontosan indul ill. áll meg, az utólagos szerkesztési mûveletek is egyszerûbbek, pusztán a reklámok kivagdosása marad hátra. A rossz hír, hogy a szolgáltatás - ahogy az lenni szokott - hazánkban egyelõre még nem használható.
A megjelenítõ eszközzel való összeköttetés a ma lehetséges legjobb módon, veszteségmentes digitális kép, és hangátvitelt biztosító HDMI interfészen keresztül is létrehozható, de természetesen az analóg átviteli módok (komponens/SCART/S-Video/kompozit) is elérhetõek, ha a display még nem rendelkezne HDMI bemenettel. A DV be/kimenet (i.LINK) sem hiányozhat, ezen keresztül másolhatjuk fel minõségromlás nélkül kameránkkal készült felvételeinket.
Hogy a kimenõ jel megfeleljen az elvárásoknak "Dual PureCinema Progressive Scan" simítja a képet, beépítették a DV-868-ban is szolgáló "Video Quality Enhancer" (VQE9) áramkört, és a kategória legjobbjai közt jegyzett 108MHz/14bit-es video D/A konvertert. De nem csak elektronikai oldalon áldoztak a minõségért, a csinos ház kétrétegû konstrukciója hatásosan csillapítja a rezgéseket, vibrációkat, így kiküszöbölve a nemkívánatos interferenciákat.

 

 

Használat
Nem sokat ér egy nagy tudású készülék akkor, ha kezeléséhez "külön tanfolyamot kell végezni", sõt, attól hogy bõséges a szolgáltatás, még lehet egyszerû a kezelés. A DVR-920H ilyen. Áttekinthetõ kezelõszervek, logikus távvezérlõ és szép, jól kezelhetõ menürendszer jellemzik. Az inkább távvezérelt funkciók gombjai és az ideiglenes bemenetek a szép plexi mögé kerültek, tulajdonképpen innét is tökéletesen kezelhetõ a készülék, ha épp a távszabályzó nincs a közelben. Menüjét szép vizuális felülettel látták el, szerencsére nem az átláthatóság rovására. Elsõ bekapcsoláskor végigvezet a legfontosabb teendõkön, beállíthatjuk az órát, beprogramozhatjuk az adókat (vagy rábízhatjuk mindkettõt a gépre), ezek után készen áll a használatra. A felvételi idõzítésnek két módja is van, egyik a már említett Electronic Program Guide, amíg ezt itthon be nem vezetik, az Easy Timert használhatjuk, ami tényleg nagyon "easy", talán a legegyszerûbben használható megoldás, amivel eddig találkoztam. A navi gombokkal egy idõskálán állítható be a kezdés és a befejezés idõpontja majd a csatorna ill a cél adathordozó, és készen is vagyunk. Az idõket ugyan nem lehet percre pontosan meghatározni, csak bizonyos lépésekben, de mivel a mûsorok sem pontosan kezdõdnek, utólag úgyis editálnunk kell, akkor meg mindegy, hogy 2 percet, vagy 12-t vágunk ki. Engem egyáltalán nem zavart. A felvételi mód (tömörítési fokozat) beállítását egy gomb megnyomásával elérhetjük, s a kiválasztott módot ki/bekapcsolás után is megõrzi, amíg nem módosítjuk.
Az editálás két lépésre osztható, elõször részekre szabdaljuk a felvételt (reklámok vagy egyéb törlendõ részek elejénél ill. végénél), majd a felesleges részeket töröljük. A törlés(ek) után a film - mint egy gyári DVD - fejezetekre tagolódik, ami megkönnyíti az egyes részek közti keresést.
A "Disc Navigator" a felvett anyagok közötti keresést teszi lehetõvé, szintén felhasználóbarát felülettel tálalva. Érdekes, hogy a készülék jegyzi, hogy a HDD-n tárolt felvételek lejátszását hol szakítottuk meg, s a legközelebbi lejátszás arról a pontról indul.
A feléledési idõ, valamint a források közötti váltás (HDD-DVD) nagyon csekély, a legjobb, amit eddig tapasztaltam. Tetszett, hogy a felvétellel kapcsolatos gombok elkülönülnek a lejátszáshoz tartózóktól, így nem fordulhat elõ, hogy a felvételt véletlenül leállítjuk, miközben az egyidejû lejátszással bíbelõdünk. Ez eléggé egyértelmû követelmény lenne, ennek ellenére több gépnél nem így van.
A megõrzésre érdemes, “kigyomlált anyagokat pedig expressz - 55-szörös - sebességgel másolhatjuk DVD-re, mindezt annak tudatában, hogy a Pioneer garantálja a hibátlan átvitelt.
A 920-as igazán remek készülék, de úgy látszik semmi sem lehet tökéletes, benne is lehet “szálkát” találni, számomra ez a hûtõventillátor zaja. Nappal szinte nem is hallható, de jómagam inkább este/éjszaka használtam, s ekkor már bizony észlelhetõ volt az áramló levegõ zaja. Nyilván a hûtés szükséges, nem véletlenül került bele, ezért meg kell bocsátanunk. Nagyjából ennyit tudok felhozni "ellene", semmi egyebet!

Kép és hang
A kép megjelenítésérõl a SIM2 Domino 20, a hangról az Arcam AVR250/JMlab Cobalt rendszer gondoskodott. Kezdjük a látottakkal. A termékismertetõben a Pioneer nem kevesebbet állít, minthogy a 920-as vásárlója egyszerre két nívós készüléket kap egy dobozban, recordert és DVD lejátszót. A felvételek minõségének megítélésénél - tekintettel a hatalmas HDD kapacitásra, valamint a leendõ felhasználók várható igényességére - többnyire a két kevésbé tömörített módban vallattam. Az eredmény meghökkentõ. Már az 520-as is meglepett remek felvételeivel, s õszintén szólva nem hittem, hogy felül lehet múlni. Aztán hamar bebizonyosodott, hogy igen. A 920-as képei még egységesebbek, árnyaltabbak, jobban kezelik a csillogó, világos képrészleteket is. Színei élnek, nem jellemzõ a fakulás, vagy elszínezõdés sem. Tulajdonképpen 2,5 méteres képátló mellett is kimondottan élvezhetõ produkcióra képes. Ha átlag 72 cm-es tévén nézzük, nem biztos, hogy észrevennénk a különbséget, de ez a gép kifejezetten a plazma/projektor tulajdonosok elvárásainak igyekszik megfelelni, s ez az árában is érvényesül. Az XP ill. az SP mód között ugyan elenyészõ a minõségi különbség, tekintettel az XP-ben elérhetõ 54 órányi kapacitásra, magam csak ezt használnám (ha lúd, legyen kövér alapon) A HDD-rõl kimentett anyagon nem igazán látni eltérést, talán csak belemagyarázás sziten.
Hangminõsége nagyon adásfüggõ, ha a forrás olyan, egészen tisztességes megszólalásra képes, de annyi biztos, soha nem jelent szûk keresztmetszetet.
DVD-re átkapcsolva bebizonyosodik, hogy nem csak marketingszõveg a prospektus azon bekezdése, miszerint egy “top class” DVD játszóhoz is hozzájut a 920-as megvásárlója. Valóban helye van a legjobbak között. A kép rendkívül részletes, aprólékos felbontású, nagyon sima, egységes, “élõ”. Színei pontosan olyanok, amilyennek lenniük kell, nem visszafogottak, s túlzásokba sem esnek. A kritikusabb részeken is természetes tónusokat produkál. Szépen kidolgozottak a sötét árnyalatok és a csillogó részletek sem “égnek be”.
Hangja DVD-rõl majdnem annyira meggyõzõ, mint a képi hatás. Erõteljes, dinamikus - ami akciójelenetekben nagyon hatásos - de durvává soha nem válik. Párbeszédei érthetõek, lágyak, színezetlenek. Jól felépíti a teret, aprólékos felbontása révén valóban az események közepében érezhetjük magunkat. Egy pillanatig sem érezni nyersnek, finoman kidolgozott egységes, könnyed produkciója nagyon szerethetõ tud lenni.
Végezetül - pusztán kíváncsiságból - CD-játszóként is kipróbáltuk a készüléket, bár e funkció csak hab a tortán, nem igazán erre optimalizálták. Tulajdonképpen egységes, jó sztereokép jellemzi, mindemellett kicsit visszafogottak a közép és ma-gashangok, dominál a basszus. Néha kicsit lassúnak tûnik, ettõl eltekintve jól hallgatható, s akinek nincsenek vérmes audiofil igényei, azt hiszem megelégedéssel fogja használni CD-játszóként is.

Ajánlás
A Pioneer DVR-920H egy sokoldalú, remekbeszabott készülék. Vonzó külsõ megjelenése, különlegességeket is felvonultató bõséges szolgáltatásai, kivételes kép-, és hangminõsége révén igazi ínyenceknek való darab. Vételára elsõ hallásra borsosnak tûnt, a teszt befejeztével inkább kifejezetten kedvezõnek tartom, és szívbõl ajánlom minden házimozi megszállottnak, aki nagyobb méretû megjelenítõvel rendelkezik.