The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Goldenote CD-7, AP-7

Olívaligetek, szőlőültetvények, búzamezők és örökzöldek tarkította dimbes-dombos táj, ráérős jó kedélyű emberek, ódon kisvárosok. Igen, ez Toszkána. Ebben a szép környezetben, Firenzétől csupán egy kőhajításnyira található az a kis cég, amely még Bluenote néven szerzett elismerést audiofil körökben, de a névhasználat jogát a Bluenote lemezkiadóval viselt perben elvesztette, így ma már Goldenote ill. Blacknote márkanéven forgalmazza készülékeit. Most a legújabb belépő szintű Micro Line sorozatukból emeltük ki – és hallgattuk meg - az AP7 integrált erősítőt és a CD7 kompaktlemez játszót.

A Micro Line elnevezés kicsit csalóka, mert a készülékek valóban kisebbek, mint a standard hifi méret, de én inkább midinek nevezném. Persze azt már megszokhattuk, a kisebb méret nem jelent automatikusan gyengébb minőséget, nem is ez volt a cél a sorozat tervezésekor, sokkal inkább egy a mai korhoz, életstílushoz jobban illő, elérhető árú, de mégis audiofil család létrehozása.

A hét tagot számláló széria egy CD játszót, egy DAC-ot, egy sztereo integrált erősítőt, egy monoblokkot, egy előerősítőt (fejhallgató kimenettel), egy phono előfokot és egy külső tápegységet foglal magába. A készülékek elegáns letisztult formavilága szépen illeszkedik szinte bármilyen enteriőrbe, anélkül, hogy túlzottan magára vonná a figyelmet. Az olasz gyártó korábban is ügyelt termékeinek megjelenésére - túl azok hangzásán – nincs ez másképp ennél a sorozatnál sem. A hozzánk érkezett AP7 integrált erősítő és a CD7 cd lejátszó letisztultan vonzó, minimalista dizájnja, fekete szálcsiszolt alumínium előlapja, és midi mérete talán új piacokat nyit a Goldenote számára.

Mindkét készüléken egy-egy nem túl nagy méretű, piros 7 szegmenses LED kijelző blokk mutatja az alfanumerikus információkat, az üzemállapotot pedig apró szikraként világító, piros és kék diódák jelzik. A gombok alakja és mérete, valamint a piros LED-ek elhelyezkedése megegyezik a készülékeken. Apróbb szépséghibaként azért meg kell említenem a LED-ek eltérő fényerejét, és a számomra zavaró VW-kék ledek szúrós fényét, bár ez utóbbi az elmúlt években egyre több készüléken megjelenik.

goldenote ap7Az erősítő
Az AP7 2×30 wattos, D osztályú végfokot és egy hagyományos lineáris tápegységet tartalmaz. Az előfokozatba beépítették a cég dual mono aktív hangerőszabályzó megoldását, ami 1%-os tűrésű ellenállásokból felépített osztóval, és a Texas Instruments PGA2310-es integrált áramkörével dicsekedhet. Tudjuk, a hangerőszabályozás kialakítása mennyire fontos, efféle szerkezetek pedig ritkán fordulnak elő az AP7 árkategóriájában. Belvilága már nem a békebeli, egyszerű audiofil iskolát követi, a digitális áramkörökről és a hozzá tartozó szalagkábelekről inkább a computerek jutnak eszembe. „Old-style” jelleget egyedül a hálózati tápegységgel kapcsolatban említhetünk, az ugyanis nem kapcsolóüzemű, de még csak nem is toroid trafóra épül, egy EI-magos, hagyományos transzformátor fedezhető fel a burkolat alatt. Ez persze nem negatívum, sokan még ma sem hajlandóak mást használni, mert ennek a hangját tartják a legjobbnak, de gyanítom, itt és most a szűkebb helykínálat miatt döntöttek mellette.
Az erősítő kis mérete (20x8x26 cm) dacára „súlyos egyéniség”, 5 kilogrammot nyom. Négy műsorforrás fogadására képes: három hagyományos RCA vonalbemenet, míg a negyedik XLR típusú. Egy pár hangfalcsatlakozója banándugós. Tápkábele a megszokott IEC csatlakozóval végződik, de lehetőség van külső tápegységgel (PSU-7) való működtetésre is. Mindenképpen kiemelendő a beépített fejhallgató erősítő (6,3mm-es jack aljzattal) megléte.

A CD játszó
A CD7 meghajtója slot típusú, ezzel is a mozgó alkatrészek számát kívánták csökkenteni. Ez szokatlan lehet, mert kevés ilyen készülék van a piacon, bár találkoztunk már magasabb árfekvésben is ezzel a megoldással. Kár, hogy működés közben kis zaj szűrődik ki belőle. A beépített D/A konverter típusa Burr-Brown PCM1796, amelyet más audiofil és high-end audio gyártók is előszeretettel használnak, és amely 24bit/192kHz felbontás kezelésére is képes. Beszerelték továbbá a gyártó saját fejlesztésű jitter csökkentő, Zero-Clock megoldását, és kiváló paraméterekkel rendelkező koax digitális kimenettel látták el, dedikáltan a DAC-7 számára. Aki erre nem tart igényt, a szokásos RCA vonali kimeneten túl az XLR csatlakozókkal vigasztalódhat. Az AP-7 erősítőhöz hasonlóan a CD-7 is működtethető a PSU-7 külső tápegységről, természetesen jelentős hangzásbeli előnyöket hozhat ez a házasság is.
Róla is ugyanaz mondható el, mint testvéréről: „súlyos egyéniség”, bár ez már csak 4 kilogrammot nyom a mérlegen, de méretéhez viszonyítva ez nem kevés.
A kezelési leírásban a lemez kompatibilitások között felsorolták az MP3-at, azonban tömörített fájlokat nálam nem játszott le.

Mindkét készülékhez kapunk távvezérlőt, amelyek egymás funkcióit nem vezérlik. A távvezérlők laposak, méretük a nagyobb francia kártyákhoz hasonló. Érintőgombos, ami szokatlan és nem igazán szerencsés. Néhány gombnak nincs funkciója és sajnos a használati útmutatók sem minden esetben egyértelműek, mely funkcióhoz melyik gomb tartozik. A készülékek érzékenyek a távvezérlő irányára: szinte teljesen szemből kell feléjük irányítani az azonnali reakcióhoz.

Hangminőség
Ami legelőször megfog az a tér leképezése. Ilyen kompakt készülékektől nem feltétlen várnánk el ezt a pontosságot, precizitást. Együtt vagyunk Kari Bremnes-szel és a kísérő zenészekkel a stúdióban: ő énekelni kezd, én pedig elengedem magam és hallgatom a dalt egy idős hölgy berlini szeretőjéről. Őt megérintette a történet: szomorú, csak halkan, zártan és suttogva képes továbbadni számunkra. Valószínűleg hasonló vele is megtörténhetett. A gitár levegősen és tisztán adja a zenei alapokat, a dobok teltek. A zongora átérzi az énekesnő bánatát és halkan „lépdelve” kíséri. A Metallica Nothing else matters-ét hallgatva elhisszük, hogy a legjobb szerelmes balladákat a rock (metál) együttesek adják elő. A gitár finoman tépi fel sebeinket, a húrok pergését egyenként tudjuk követni. Én nagyon szeretnék most lassúzni egy szép, nem túl magas, kicsit kacér szőkésbarna lánnyal. A gitárszólónál a tér nagyon plasztikus, mintha a színpad széléig jönne előre Kirk Hammett. A basszus dinamikus és telt. A szimfonikus kíséret elkülönül az együttes hangszereitől, azonban mégis nagyon egységesnek, valóságosnak hat.
A Quimby popos Ajjajjaj-a harsányan élénk, mégis tiszták és pontosak benne az akusztikus hangszerek. Közben azt érezzük, hogy Kiss Tibi egészen közelről énekel a mikrofonba.
A Możdżer–Danielsson–Fresco trió Smells like teen spiritjében a hangszereket szépen szétválasztják, tökéletesen érvényesül az együtt, mégis külön elv, és a részletek visszaadásában is nagyon otthon vannak. A basszus egészen mély, bár olykor talán kicsit sok is. Ebben bizony most nincs latinos temperamentum.
A kezdő taktusok dinamikája szépen épül fel a Cannonball Adderley quintettjének Autumn Leaves-ében. A zenészek kis színpadon, de pontosan játszanak, tapintható az elhelyezkedésük. Miles Davis trombitája felszabadult stílusban zenél, olykor azonban fémes a hangzása. Cannonball Adderley alt szaxofonjának hangja betölti a teret, fémes-érzet egyáltalán nincs jelen. A dobok most is tisztán ütnek és a legkisebb rezdülésüket is továbbítják a hangfalak.
Luciano Pavarotti Nessun Dormája visszafogottan kezd, későbbiekben a ritmusváltásokat jól követi a két Goldenote készülék. Mégis valamiért nem érzem az énekestől megszokott határtalan és végtelen dinamikatartományt. A kórus végig a háttérben marad, a zenekar élénk, de mégsem tudjuk behatárolni, hogy hol ülnek a vonósok, a fúvósok és az ütősök.

Ajánlás
A Goldenote AP7 és CD7 megjelenése, kialakítása ideálissá teszi azokat bármilyen lakás, bármely szobájában való elhelyezésre, sőt akár egy irodában is megállják a helyüket. Kompakt méretükhöz képest meglepően valósághű és pontos a térábrázolásuk. A ritmusváltásokat jól építik fel, a mélyeknek sincsenek híján. Mégis inkább a lírai témákon éreztem meggyőzőnek, a lassabb muzsikák egészen magukba szippantottak, de túl könnyű lenne most azt mondani, hogy megleltük a szerelmesek ideális audio készülékeit. Néhány apró „olaszos lazaság” mellett szerethető és főként megfizethető eszközöket rakott össze a Goldenote, ráadásul a külső DAC és a tápegység további fejlesztési lehetőségeket kínál, így ha beesik egy kis prémium, nem a HFP apróhirdetési oldalát kell felkeresni, hanem az Akusztikát a Dob utca sarkán.