The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Múlt és jelen - Yamaha CD-S700/A-S700

Az egykoron valódi státuszszimbólumnak számító hifi sztereó készülékeket az utóbbi években sokan sokféle okból eltemették már. Először a házi-mozi rohamos térhódítása miatt ásták meg a sírjukat, aztán jött a következő ok, az MP3, majd a többi tömörített formátum és a zeneletöltés, most pedig a hordozható lejátszók jeleit dokkolva, vezetéseken vagy éppenséggel vezeték nélkül megszólaltató divatos life-style eszközök az aktuális „gyilkosok”. Mindeközben számos gyártó választékában jelennek meg vadonatúj audio készülékek, sőt mi több komplett sorozatok, mint például a Yamahánál, aminek mi nagyon örülünk, hiszen azt jelzi, hogy a nagyok sem írták le azt a patinás műfajt.

A korábbi sztereó készülékeket leváltó új sorozat felülről építkezve indult útjára a CD-S2000 és CD-S1000 CD játszókkal, valamint az A-S2000 és A-S1000 integrált erősítőkkel, majd megjelentek a belépő típusok, aztán a jelenleg terítéken lévő középkategóriájú CD-S700/A-S700 duó következett, rövidesen pedig bemutatkozik a széria csúcsát jelentő CD-S3000/S-S3000 kombó is. Noha a Yamaha az elmúlt évek során elsősorban, mint házi-mozi specialista híresült el, volt idő, amikor még minőségi hifi sztereó készülékeiről volt ismert. Ez a korszak természetesen egybeesett a hifi aranykorával, így talán nem véletlenül van az új készülékeknek kifejezetten retrós külsejük, olyan, mintha felidéznék, és egyben vissza is hoznák az audio legendás éveit, amikor a nagydarab elegáns készülékek még a nappali díszei és tulajdonosuk büszkeségei voltak.

Az új sorozat kulcs design eleme a szögletesség, amitől a készülékek különösen ezüstszínben tűnnek retrónak, nem véletlenül, mivel anno az ezüst volt az aktuális divatszín. A CD-S700-as CD játszó átlagos méretű előlapján középütt helyezkedik el a kijelző és a lemezfiók; a Yamaha által készített exkluzív mechanika teljesen hangtalanul, lendületesen és kulturáltan működik, a lemezek beolvasása pedig villámgyors. A DA konverterek a nagy pontosságú átalakítás és az alacsony zajszint érdekében differenciál módban működnek, a digitális és analóg áramköröket teljesen elválasztották a tápegységtől. a Pure Direct üzemmód minden felesleges sallangot kiiktat, beleértve természetesen a kijelzőt is. Az előlapon az alapfunkciók kezelőszervei mellett USB portot is találunk; korunk szinte kötelező tartozékán keresztül USB kulcsokról játszhatunk le WAV (PCM formátum), MP3 és WMA fájlokat. A lejátszható lemezformátumok körébe a CD-DA és CD-R/RW korongok mellett a lemezre írt MP3 és WMA fájlok szintén beletartoznak. A hátlapon az aranyozott sztereó analóg kimenet szett mellett koax és optikai digitális kimenetek is vannak, így a készüléken a kategóriájától elvárható mindenféle felszereltség megtalálható

Y CD-S700 front.

Az A-S700-as erősítő partner jóval robosztusabb jelenség a CD játszónál, méretes kasztnija erőt és stabilitást sugall, alumínium előlapja és gombjai pedig nagyon elegánsak. Felszereltségét tekintve nem éppen az audiofil minimál iskolához tartozik, hanem szintén a ’70-es-’80-as évek erősítőt idézi, amikor a hangszínszabályzók, a loudness és az egyéb tekerentyűk még kötelező elemnek számítottak.

Yamaha AS700 front

Áramköri felépítését a Yamaha ToP-ART (Total Purity Audio Reproduction Technology) szisztémája szerint alakították ki, ami a gyakorlatban teljesen szimmetrikus felépítést, egyszerűséget és direkt jel-utakat jelent a zajok és torzítások hatékony mérséklése érdekében. Audiofilek számára jó hír, hogy a sokfajta szabályzó áramkört a Pure Direct kapcsolóval teljesen ki lehet iktatni, sőt, a kiemelt műsorforrásnak számító CD játszó jel-útjának maximális megtisztításáról még egy külön CD Direct funkció is gondoskodik. A készülék jókora teljesítményéhez alacsony impedancia párosul, hangsugárzók tekintetében az A-S700 nem különösebben válogatás, ereje révén az alacsonyabb érzékenységű típusokat is könnyedén meghajtja. Bemeneteinek száma hat (Phono + 5 line), a magnó bemenethez a régi idők újabb emlékeként Rec Out kimenet is tartozik. Pre Out viszont nincs, így aki nagy basszust szeretne, vásároljon nagy hangfalat hozzá, mert aktív szub-woofert nem tud csatlakoztatni, a passzívakat meg inkább hagyjuk. Banándugót és csupasz drótvéget egyaránt fogadó hangsugárzó kimenetből kettő szett található, a konfigurációt (A, B, A+B) az előlapon lévő kis forgókapcsolóval állíthatjuk be. Örvendetes módon a tervezők a fejhallgatósokról sem feledkeztek el, az elsősorban otthoni típusokhoz való aranyozott 6,3 mm-es jack csatlakozó (amit természetesen át lehet alakítani 3,5 mm-esre) az előlap bal sarkában található. A készülékek mindegyikéhez karcsú és elegáns távvezérlő jár, nem túl nagy, de áttekinthetően elhelyezett gombokkal és jó kezelhetőséggel.

Nem mostanában volt, amikor utoljára Yamaha készüléket hallottam, de emlékeimben kotorászva úgy rémlik, mindig is tetszett alapvetően barátságos, jól hallgatható karakterük, ezért azt remélem, most sem lesz másként, főleg mivel a külsejükkel már megtalálták az utat a szívemhez.

Y cd-s700 back

A mindenféle létező direkt üzemmód bekapcsolása után megszólaló hang a márkával kapcsolatos legjobb emlékeimet idézi fel; kellemes, barátságos és kiegyensúlyozott. Mindenből eleget ad és semmiből sem ad túl sokat, ettől függetlenül véletlenül sem mondanám kiszámíthatónak vagy unalmasnak. A hangképe inkább olyan, mint egy tökéletesen összerakott puzzle, amiben végül minden apró részlet a helyére kerül. Finoman duruzsoló testes basszus és dinamikus dobok biztosítják a stabil alapokat, amire ráépül a kellemes, levegős közép és magas tartomány. A hangok könnyedén szakadnak el a dobozoktól, a tér minden irányban kiterjedt, a hangszerek pedig pontosan pozícionálva helyezkednek el a méretes színpadon. Az információkat bőségesen adagolja, mégis inkább a zene hangulati elemei érvényesülnek, és emiatt úgy gondolom, ezt a hangot hosszú távon is jól el tudnám hallgatni. Az egységesség a pozitívumokra is igaz, mivel nincsenek kiemelkedő paraméterek vagy szuperlatívuszok, hanem egyöntetűen kedvező az összkép, ami a szett esetében olyan harmóniát jelent, ami valódi garancia a zenei élvezetre.

A Mozart opera részlet kifinomult megfontoltsággal kezdődik, a zenekar tömege jól érezhető, mégsem nehezedik rá a szobára. Az énekesnő lendületesen, kellemes, levegős hangon dalol, valódi szólistaként vezeti a zenekart, ami kezes bárányként dolgozik a „háttérben”. Harsányság vagy sarkosság egy pillanatra sem érezhető, a hang simasága a komoly készülékek hangzásvilágát idézi. A színpadot most is nagyon korrekt módon építi fel, a közepét egyértelműen az énekesnő uralja, míg a zenészek közt elegendő tér és levegő van. Hangszínei valóságosak, a túlkapásoktól ezen a téren is tartózkodik. Egyéb klasszikus műveket hallgatva hasonló a kép, kevés hangszeres kamara jellegű zenéken pedig még inkább lenyűgöz.

Y A S700 back

Pop és rockzenéken derekasan kitesz magáért, zordabb rock muzsikán talán nem elég nyers, de így is meggyőző, elektronikus popzenén viszont úgy szól, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Szép szintetizátorfutamok, testes, puha basszus szekvenciák, levegősség és kellemes énekhangok jellemzik. Az emberi hang visszaadása amúgy is a legfőbb pozitívumai közé tartozik, jó példa volt erre a két csatornás mozizásom, ahol a párbeszédek filmtől függetlenül nagyon élethűen szólaltak meg. Nem lehet elmenni az erősítő hangulatteremtő képessége mellett sem, a Trónok harca (jelenlegi) utolsó két részében a csatazajokat félelmetesen prezentálta, a vészjósló Castemeri esők dallamaitól pedig egyenesen a hideg futkározott a hátamon.

A jelenlétérzet mellett talán a kiegyensúlyozottság a legfontosabb paraméter a jó hang kritériumai között, hiszen valójában a kedvező összkép teszi kellemessé és egyben hosszan hallgathatóvá a hangot, míg egy-egy kiemelkedő pozitívum csak rövid ideig nyűgözi le az embert. A700-as Yamaha szett hangjában egyértelműen a barátságosság és a kulturáltság dominál, pontosan annyi izgalommal megfűszerezve, hogy hosszabb távon is érdekes legyen. Mondhatnánk rá, hogy a hangzása „jól összerakott”, ez a jelző azonban kissé művinek tűnik és abszolút a mérnöki munkát tolja előtérbe, ami persze kell hozzá, és nem is lehet elhanyagolni, de a lényeg mégsem az, hanem a valódi érzelmek és a kiegyensúlyozott, kellemes hangzás, ami a retró külsővel összecsengve a hifi legszebb napjait idézi fel.

Yamaha CD-S700
Frekvencia átvitel: 2 Hz-20 kHz
THD: 0,002% (1 kHz)
Dinamika: 100 dB
Jel/zaj arány: 110 dB
Méretek: 435×96×300 mm
Tömeg: 6,2 kg
Ár: 154.999,- Ft

Yamaha A-S700
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 100 kHz (+/- 1 dB)
Maximális teljesítmény: 2×160 W (4 Ohm)
THD: 0,012% (50 W/ 8 Ohm)
Jel/zaj arány: 110 dB
Damping Factor: 240
Méretek: 435×151×382 mm
Tömeg: 10,9 kg
Ár: 189.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu