The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha Pianocraft 640

A szeparált mikro hifi rendszerek népszerűsége már nem a régi, a Yamaha mégis kitart, és ebben a kategóriában is bőséges kínálattal rendelkezik, ebből a hazai piacon az MCR sorozattal képviselteti magát. A „Pianocraft” néven ismert összeállítások közül a kisebbik rendszert szeretnénk bemutatni.
A ma 30-50-es éveit taposó korosztály számára a hifi tornyok világa nem ismeretlen, sőt, talán sokunknak ez jelenti a „minőséget”. Akinek nem mindegy, hogy másodrendszere milyen hangot produkál, vagy a gyerek milyen hifin nevelkedik, egy ilyen mikro torony lehet a megoldás.

Ahogy a csomagolást bontogatom, egyre szimpatikusabb a Pianocraft. A külső, színes kartonon belül a készülékek és a hangsugárzók külön dobozokban foglalnak helyet, standard barna kartonban. Az erősítő és a CD játszó kompakt mérete ellenére tekintélyes tömeggel rendelkezik, a hangsugárzókat viszont már kissé „könnyebb fából faragták”. De kezdjük most az elektronikákkal.
Az erősítő és CD játszó „fél hifi” méretben készül, vagyis 215 mm szélesek, így szabadon választható elhelyezésük, egymás mellett pontosan egy normál készüléknyi szélességet vesznek fel, de jól mutatnak egymásra helyezve is. A megjelenést, az igényesség érzetünket erőteljesen meghatározza az alumínium előlap és a kezelőszervek szép, szimmetrikus elhelyezése, a visszafogott dizájn. A hátoldal szintén bizalomgerjesztő, az összes csatlakozóra jutott az aranyozásból.
Bár a kialakításból úgy tűnhet, a két komponens autonóm működésre képes, valójában csak az erősítő működőképes önállóan, a CD-t életre sem tudjuk kelteni addig, amíg a rendszerkábellel össze nem kötöttük őket. Nincs mese, összetartoznak.
Az erősítő – vagy inkább receiver – egységet 2×65W-os diszkrét végfokkal, valamint FM tunerrel szerelték fel. Előlapját csak kevés kezelőszerv tarkítja, a távirányító itt nem csak kényelmi eszköz, nélküle a tuner kezelése sem megoldott. Két nagyobb forgatógombjával a hangerőszabályzást és forrásválasztást végezhetjük, míg a három kicsi a szokásos magas / mély hangszín és balansz beállítására szolgál. Hangszínszabályzástól irtózóknak pedig ott a „pure direct” nyomógomb, ami aktív állapotát kék fénnyel jelzi, sőt a kijelzőt is kikapcsolja zene közben. Tetőlapján iPod dokkolót alakítottak ki, még a régi csatlakozó felülettel rendelkezik, ezért az 5-ös sorozatú iPhone-okat már nem fogadja. Van viszont fejhallgató aljzata, ami 3,5-es dugóval szerelt füleseket fogad.
piano backA CD bemeneten kívül még egy RCA pár használható analóg bejáratként (AUX). A tartozék monitorok mélyhangjait kiegészítendő, szubwoofer csatlakoztatására is van lehetőség, egy RCA aljzaton keresztül a hátlapon.
A forrásválasztót „CD” vagy „USB” helyzetbe forgatva a CD egység a rendszerkábelen keresztül jelet kap és azonnal használatra kész, egyéb módon be sem tudjuk kapcsolni. A szép, vékony lemezfiók finoman csúszik ki és nyeli el a lemezt, működése halk, és gyors. Előlapján alakították ki az USB bemenetet, ahová pendrive-ot ill. más flash meghajtót csatlakoztathatunk, mp3 és wma fájlokat játszhatunk le. A bitráta nem lehet magasabb, mint 320kbit/s, a mintavételezési frekvencia pedig maximum 48kHz, tehát a „hétköznapi” tömörített zenék fogadására készítették fel.

A szetthez tartozó monitorok zongoralakk finise állhat a „Pianocraft” elnevezés hátterében. A kis monitorokba - kétutas elrendezésben - egy 130-as mélyközép sugárzót és egy 25-ös lágy dómot szereltek, reflexnyílása a hátoldalra került. A lakkfekete szín jól áll neki, elhelyezése könyvespolcon és állványon egyaránt lehetséges, a stabilitásról kis gumilábak gondoskodnak.

Hang
A bejáratáshoz egy régen hallgatott U2 korongot vettem elő, hát… eléggé elkeserítően szólt. Ezen a ponton válik szét az, hogy magáért a zenéért, vagy annak minősége miatt hallgatunk valamit. Az U2 nem az utóbbi kategória, de soha, semmilyen rendszeren sem hallottam jónak.
A kötelező órák után egy kis latin zene következett, és szerencsére nem csak a zene hangulata lett vidámabb, hanem az enyém is. Könnyed, gazdag és színes hangzás hagyta el a hangszórókat, a ritmus jól kontrollált, megfogott dobütemekkel erősen jelen volt. Bár a Pianocraft tipikus „másodrendszer” hálószobába, irodába, vagyis általában kisebb helyiségekbe szánva, először 45 m2-en kellett bizonyítania, de még ekkora térben sem éreztem feltétlen szükségét a subwoofer csatlakoztatásának, ami a kis 130-as hangszóróktól szép teljesítmény.
Az akusztikus gitár alapú énekes produkciókat - előre sejthetően - szintén remekül hozza, a levegősség itt is megvan, a zene hangulati és érzelmi faktora is erős. Elektronikus-, és popzenén hozza azt, amit ezekből lehet, nyilván itt különösebb elvárásunk sem lehet. Még klasszikus zenén is kellemes, egészen addig, míg egy nagyzenekari felvétel elő nem kerül, itt már eléri a határait, némileg szétesik a produkció.
Az USB bemeneten keresztül hallgatott mp3-ak esetében már eltűnik a CD-ről tapasztalt levegősség, szűkebb térből, kevésbé tagolhatóak a hangok, nyilván ez nagyobb részt a formátum bűne. iPod-ról ez talán kevésbé markánsan jelentkezik, de a CD-hez képest az sem tud elég meggyőző lenni.
A tunerből érkező hangok rendben vannak, az elérhető zenei kínálat jellegéhez, minőségéhez teljesen megfelelő az a hangzás, amit a Yamaha kínál.

piano ipodAjánlás
A Pianocraft rendszernek ma már főként a komolyabb dokkolókkal kell megküzdenie, így a leendő tulajdonosok valószínűleg „régivágású” hifi kedvelők közül kerülnek ki. A dokkolók néha erőszakos, felpumpált basszusaival szemben a Yamaha hangzásvilága kiegyenlítettebb, a szó jó értelmében „hifibb”, közelebb áll a nagyobb rendszerek hangzásvilághoz, ugyanakkor mobil lejátszó eszközeinket hozzá is csatlakoztathatjuk. A kiviteli minőség, a szolgáltatási színvonal és az ár, úgy érzem arányban van egymással.

Yamaha Pianocraft 640
Teljesítmény: 2×65W
Frekvencia átvitel: 20Hz – 20kHz
THD: 0,04%
Jel/zaj viszony: 100 dB
Méretek: 215×110×348 mm
Ár: 199.990,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.