The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Atoll CD80

 

 

A háromtagú Atoll CD választék középső modellje az erősítőik (watt számon alapuló) számozási logikáját követve CD80 névre hallgat. Külsőleg teljesen megegyezik a tavaly bemutatott CD 50-essel, műszakilag azonban kiforrottabb konstrukció, s mégsem kerül sokkal többe.

Ugyanaz az egyszerű, de egyedi jegyei miatt semmi mással össze nem téveszthető külső tárul szemeim elé, a műszaki többlet így elsőre a fél kilogramm súlytöbblet formájában jelenik meg. Normál fekete (vagyis inkább valamiféle bronzbarna) változatban a CD-80-ért 200 darab ezrest kell leszurkolni (a jóval exkluzívabb alu előlappal 25 ezer a felár), ezért az összegért egy audiofil CD játszó és egy távol keleti távvezérlő együttesét kapjuk. Áttekintve az audio piacot, megállapíthatjuk, hogy a CD80 egy kvázi hiánycikk övezetben helyezkedik el, ugyanis az utóbbi időben a megfizethető jó minőségű CD játszók sorai érezhetően megritkultak. A DVD játszók előretörésével és az "ugyanolyan jók CD játszónak" szlogen biztonságot adó védelmében a konzumcégek szép lassan megszüntették digitális audio lejátszóikat, a maradéknak pedig (mivel már szinte ez a kuriózum) előbb - utóbb mindenki felvitte az árát. E folyamat eredményeként azok, akik jó CD játszóra vágynak, és nem rendelkeznek belépési kóddal az MNB kasszájához egyre körültekintőbben kell keresgélniük. Számukra kínálkozik ígéretes alternatívának a CD 80. Mechanikája centrális elrendezésű, a rövidke (de legalább már angol nyelvű) prospektus szerint a különböző rezgéseket hatékonyan kikü-szöbölő konstrukció, lemezfiókja némi gondolkodási idő után enyhe motorzaj kíséretében közlekedik kultúrált kimértséggel ki és be.
Jobboldalon elhelyezkedő zöld digites kijelzője informatív, így kissé túlzsúfolt, bár a kis füzet szerint mindenki számára tökéletesen olvasható, legalábbis 1 dioptriás szemüveg alatt. Előlapja csak az alapvető funkciók kezelőszerveit hordozza a kijelző alatt sorba rendezve, a távvezérlőről azonban olyan kunsztokat is tud a készülék, mint például csúcsszint-keresés, szalaghosszra programozás vagy elúsztatás - a magnósok legnagyobb örömére. (Egy múltkori levélből megtudtuk, hogy vannak még.)
A készülék hátlapja nemesen egyszerű, sőt egy surround hátlaphoz szokott szem számára szinte teljesen üres, mivel csak a sztereó hangkimenet, a koaxiális digitális kimenet (mindkettő igényes, aranyozott RCA aljzatokkal szerelve) és a spéci típusokat is fogadó hálózati aljzat számára kellett helyet szorítani rajta.
Belsejébe pillantva a viszonylag egyszerű felépítésű CD-50-hez képest jóval összetettebb és nívósabb elektronikát találunk. Tervezői kizárólag audiofil minőségű alkatrészekben gondolkoztak, belőlük építették fel a tökéletesen szimmetrikus A-osztályú kimeneti fokozatot is, mely 2,5 Voltosra erősíti fel a játszó kimenetén megjelenő, az 1 bites DA által analóggá alakított jeleket. Tápegysége szintén stabilabb, a felhasznált szűrőkondenzátorok kapacitása 10.000 mikroFarad, a CD 50 tápegységének 4.000-es értékéhez képest.

Hangminőség
A latin amerikai muzsikusok énekhangja kellemes és lágy, hozzájuk dús mélyek párosulnak. A karakter nyugodt, afféle nagyok nyugalma jellemző rá, a hang a múltkori Atoll duó megszólalására emlékeztet, noha a mostani játszónk párja a jóval racionálisabb Marantz erősítőnk. Teszt CD játszónk hangja érezhetően izgágább (egyesek szerint talán pezsgőbb és izgalmasabb), mint a CD80-é, és az "f" ill. "sz" hangokat is jobban hangsúlyozza.
A gall masina magastartománya selymes, néhol szinte bársonyos, az éleket, szöszöket nagyon finom körömreszelővel szedi le róla.
Hangzásában szintén Atoll jellemzőként egyetlenegy durva vagy éles hangot nem lehet felfedezni, éppen ezért olyan zenék tolmácsolására, melyek élvezetéhez némi nyersesség is hozzátartozik, nem nagyon alkalmas. Sosztakovics Waltz-át édes-bús, andalgós hangulatban adja elő, az érzelmesség - bár józan mértékben adagolva - de általánosságban is jellemző rá. Megszólalása sűrű, a Mozart ária énekesnője erős és telt hangú, szinte magam előtt látom az állandóan nyers tojássárgáját fogyasztó, kellemesen gömbölyű, kissé húsos énekesnőt, akinek semelyik hang hosszú ideig való kitartása nem okoz gondot.
Telt mélytartománya stabil alapot biztosít mindenféle műfajú zene megszólaltatásához, erejét azonban kultúráltan és okosan használja, a vásári erőfitogtatásnak még a szele sem érinti, miközben mély hangjai megremegtetik a szoba levegőjét, s az általuk keltett hullámok ide-oda vándorolnak a kanapéban, amin ülök. Visszaemlékezve, a CD50 hangja kissé óvatoskodóbbnak és távolságtartóbbnak tűnt, a mostani jóval kiegyenlítettebb balanszú, még kistestvérénél néhol enyhe magasba húzást lehetett felfedezni. Naturalisztikus karaktere és részletező-készsége szinte minden műfajon megmutatkozik, a vonóját hangszerén improvizatívan húzkodó zenész muzsika közben zörög, szuszog és nyög egyet néha, megnyilvánulásai közül  azonban egy sem marad titokban.
Érzelmessége ellenére a CD80 kiszámítható hangú készülék, akitől a váratlan megmozdulások távol állnak, nem jellemzi bohókásság vagy szertelenség, az a fajta, aki mind a négy lábával szilárdan áll a földön.

Ajánlás
A CD 80 kisebb testvérénél alig drágább készülék, ami kifinomultabb műszaki háttere révén már egy magasabb kategória minőségéből nyújt némi ízelítőt. Érzelmi elemeket sem nélkülöző hangja telt és erős, színezete finom, balansza kiegyenlített. Sokoldalúságának köszönhetően a zenei műfajok széles skáláján sikerrel alkalmazható, szolgáltatási színvonala pedig mind a magnósok, mind a  mindentudó kommersz készülékek által elkényeztetett zenebarátok igényeinek kényelmesen megfelel.