The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

T+A PA 1000 E erősítő teszt

Az eredetileg 2007-ben bemutatkozott három tagból álló E szériát nemrégiben teljesen felfrissítették és modernizálták, hogy a készülékek minden szempontból megfeleljenek napjaink elvárásainak és továbbra is azt a minőségi kategóriát képviseljék, amit a rajongók korábban megszokhattak tőlük.

Ahogy az egy komoly gyártótól joggal elvárható az új E sorozat készülékei nem csupán kozmetikai beavatkozáson estek át, hogy külsőleg frissebbnek tűnjenek, hanem a gyártó által közölt technikai információk szerint egészen az alapoktól kezdve teljesen áttervezték őket, ráadásként pedig több fontos technológiai megoldást és alkatelemet egyenesen a high-end R sorozat modelljeitől örököltek meg. Ha pedig már a külsőnél tartunk, a T+A klasszikus hifi komponensei pont nem azok a modellek, amelyek extravagáns, mindig a legutolsó divatot követő megjelenéssel szeretnének hódítani, hanem sokkal inkább az egyszerűségre törekednek és hosszú évek óta ugyanazt a letisztult vonalvezetést követik.

TA PA 1000 E si front

Noha az elmúlt évek során nagyon sok minden megváltozott az audio komponensek háza táján, azért a rendszerek központi elemei továbbra is az erősítők, ezért a PA 1000 E sztereó integrált erősítő a sorozat legfontosabb egységének mondható. Az ezüst és fekete színekben kapható, interferenciákat hatékonyan távol tartó alumínium házas készülék csatornánként 140 W (8 Ohm) folyamatos teljesítménnyel rendelkezik. Elődjéhez hasonlóan a nagy terhelhetőséget, a dinamizmust és a kiváló hangzást ötvözi, utóbbiakat komoly mértékben a legendás Power Plant egységnek köszönheti, amelyet a T+A mérnökeinek sikerült tovább javítaniuk az előző változatához képest.

Mivel az előerősítő egység minősége és felépítése alapvetően meghatározza az erősítő hangzásának komplex karakterisztikáját, természetesen ennél a modellnél is komoly hangsúlyt kapott a fejlesztés során. A készülék előerősítő része a legújabb OP AMP (műveleti erősítő) technológiát ötvözi a feszültség stabilizált leválasztó egységgel, amely impedanciától függetlenül tökéletes kimenő jelet garantál. A két fokozatú ALPS bázisú hangerő szabályzás nagyon jó jel/zaj viszony mellett kiváló hatásfokot biztosít. Az előlapon található FLAT kapcsolóval a hangszín szabályzók és a loudness áramkör, melyektől sokan biztosan felhördülnek egy ilyen kategóriájú készüléken, teljes mértékben kiiktathatók a jelútból, így a jelek a legrövidebb és egyben a legtisztább módon kerülnek továbbításra és felerősítésre a minél természetesebb és semlegesebb hangzás érdekében.

pa1000e teaser audiosystem

A T+A saját fejlesztésű izmos végfok egysége kapcsoló üzemű, ultra gyors MOS-FET tranzisztorokkal, intelligens vezérléssel és hatalmas kimeneti árammal. A készülék kivételes dinamikáját is biztosító tápellátásról túlméretezett toroid trafó gondoskodik, amelynek rendkívül alacsony a szórt mágneses tere. A különböző fokozatok külön-külön buffer egységeket kaptak a zavarmentesség és a kifogástalan tápellátás érdekében.

pa1000e 01

A készülék csatlakozó repertoárja 5×RCA és 2×XLR szimmetrikus line bemenetből áll, emellett opcionálisan MM/MC phono kártyával is bővíthető, ha valaki analóg lemezjátszót is szeretne hallgatni vele. Az XLR szimmetrikus bemeneteket különálló topológiát alkalmazó panelre építették, hogy a tökéletes szimmetrikus felépítés a bemeneti differenciál erősítőktől kezdődően egészen a végfokig maradéktalanul megvalósulhasson. Az RCA és az XLR bemenetek címezhetők a különböző műsorforrásokhoz, a bemenet kapcsoló relék aranyozott érintkezős verziók, amelyek torzítás, és háttérzaj mentes átkapcsolást tesznek lehetővé. Az erősítőhöz mellékelt távvezérlő egy stílusban tökéletesen hozzáillő súlyos és letisztult darab, mellyel a készülék összes funkciója kézben tartható.

TEJESÍTMÉNY, ERŐ, DINAMIZMUS - Teljességgel igazak a gyártó fentiekre vonatkozó állításai, mivel a készülékben tényleg csak úgy feszülnek az amúgy teljesen kordában tartott energiák. Amikor egy kicsit pöccintünk a hangerőszabályzón, olyasféle érzésünk lehet, mint egy nagyteljesítményű autó gázpedáljának lenyomásakor vagy egy motoron gázadáskor, csak éppen itt nem lóerők, hanem wattok szabadulnak fel és keltenek bizonyos szempontból ugyanolyan zabolátlan és magával ragadó érzéseket. Természetesen ezek a paraméterek ugyanolyan fontosak a zene valódiságának illúziója szempontjából, mint például a részletek vagy a jó sávszélek, hiszen nem csak egy rock koncertnek, hanem egy nagyzenekarnak, sőt, sok szólóhangszernek is széles dinamika tartománya van, amit a PA 1000 E hűen le is közvetít. Csúnyán mondva, ha a zenében megütnek egy dobot, az meg van ütve rendesen, és ha van egy megfelelő kvalitású dobozunk, akkor az erősítő gondoskodik róla, hogy a testesség és a dinamika tekintetében semmilyen hiányérzetünk se maradjon. Teljesen mindegy, hogy jazz szól vagy egy rockosabb téma, vagy esetleg egy nagybőgő, a készülék rendesen kitesz magáért, miközben érezzük, hogy a háttérben bőséges tartalékok vannak még, és a hangerővel is meglehetősen szabadon bánhatunk.

TISZTA, SEMLEGES KARAKTER – Komolyabb márkatársaihoz hasonlóan a PA 1000 E is racionális, tiszta és semerre sem húzó karakterrel rendelkezik, amely egyrészt teljesen műfaj függetlenné teszi, másrészt nagyban megkönnyíti a partnerek kiválasztását. Mondhatni, hogy teljesen szabad kezet ad benne, mert az erősítő semlegessége nem viszi el semmilyen irányba sem a hangot, így nem korrigálni kell a többiekkel, hanem lehetővé tenni, hogy a felsőkategóriás jellemzői kellően ki tudjanak bontakozni. A hangok könnyedén, oldott hangulatban, szinte maguktól értetődően szakadnak el a hangsugárzókról, mintha az ilyen magas színvonalú zenélés a világ egyik legtermészetesebb dolga lenne. A hangzás nem érzelgősködő, ugyanakkor nem is hűvös, steril vagy távolságtartó, hanem olyan középutas racionális fajta, ami a lehető legkevesebb módon avatkozik bele a zenébe. Számos kivételes jellemzője dacára a gyengébb minőségű felvételekkel sem bánik kíméletlen módon, így azokat is viszonylag jól el lehet hallgatni rajta, a jó minőséget viszont nagyon meghálálja, ezért ha már valaki ilyen készüléket vesz, érdemes az utóbbiakat előnyben részesítenie.

ÉLETSZERŰSÉG, VALÓDISÁG – A legnehezebb próbának számító klasszikus és operamuzsikákon ismét tanúja lehettem a készülék realizmusra törekvő előadásmódjának, aminek köszönhetően a „nagyszínpadon” valódi hatású, életszerű zenék szólaltak meg. A hangjukat szabadon kieresztő énekesek hallgatásakor a „grandiózus” jelző jutott eszembe, csakúgy, mint a lendületes vonóskari témák megszólaltatásakor, pedig a kollégám által a PA 2000 R esetében említett ünnepélyességet most nem annyira éreztem, mivel a kisebb „E” modell a komolyabb rokonnál némileg hétköznapibb hangvételben, de szintén nagyon meggyőző módon zenélt. A széles sávszélek ellenére a magasak nagyon kellemesek és finoman lekerekítettek, a sok részlet nem fárasztó, hanem ügyesen beleintegrálódik a hangképbe, és az erő és a dinamizmus ellenére a hangzás sohasem tűnik tolakodónak. Ha csúcsok vannak, a készülék rendesen „odalép”, a halk/hangos illetve lágy/erőteljes részletek közti váltások nagyon jók, ha a téma úgy kívánja, a korábbi nagy hang nyom nélkül enyészik el, hogy átadja a helyét a lágyságnak és a finomságoknak.

HA LŐ A TIGRIS – A többször felemlített erő, nagy teljesítmény és dinamizmus többek között mozizásra is kifejezetten alkalmassá teszi a készüléket, akár még sztereóban is. A „Fury” című filmben sok más emlékezetes jelenet mellett a Tigris kontra négy Sherman küzdelem az egyik csúcspont, és ez az erősítő tesz róla, hogy a kíméletlen harc még hátborzongatóbb legyen. Amikor eldördül a német szörny hatalmas lövege óriási a dinamika és a hangzás energiája, így a hatás durva vagy agresszív jelleg híján is kellően lenyűgöző és félelmetes. Ennyiben természetesen nem merül ki a készülék filmes tudománya, a párbeszédek, a természet zajai, a különféle effektek és persze a filmzenék mind nagyon jól szólnak rajta, újabb felhasználási területtel bővítve a kiváló erősítő alkalmazási lehetőségeit.

Ajánlás

A német készülékként szinte minden német sztereotípiától mentes PA 1000 E elsősorban az életszerűséget és a racionalitást helyezi előtérbe, aminek tulajdonképpen a valódi zenét idéző dinamizmus és erőteljesség is szerves részét képezi. Az erősítő egyértelműen a hangot magán minél kevesebb beavatkozással átengedő eszközök közé tartozik, technikailag és megépítettségét tekintve pedig nagyon magas színvonalat képvisel, így tulajdonosa az általa biztosított kiváló hangzást minden bizonnyal hosszú-hosszú évekig gondtalanul élvezheti majd.


T+A PA 1000 E
Teljesítmény: 2×140 W / 8 Ohm
2×250 W / 4 Ohm
Frekvencia átvitel: 1 Hz- 60 kHz (0 / -3 dB)
Harmonikus torzítás: <0,004 %
Méretek: 115×440×380 mm
Tömeg: 14 kg
Ár: 3190 EUR


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu