The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

McIntosh MP100 phono előerősítő teszt

A gyártó készülékeinek több évtizedes múltra visszatekintő külső jegyeit (ezúttal Deprez műszer nélkül) magán hordozó MP100 phono előerősítő a többi McIntosh eszközhöz hasonlóan a vásárlók igényeit és elvárásait maximálisan figyelembe véve készült, hogy az eredmény mind szempontból megfelelő legyen még a régebbi analóg motorosok számára is.

A gyártó erősítőihez képest aprócska, nem egészen 30 cm széles MP100 mozgó mágneses és mozgó tekercses hangszedők jeleit egyaránt fogadja, és mind a két bemenet típus esetében 6-6 beállítási móddal lehet a készülék paramétereit a hangszedőéhez igazítani. A beállításokat ráadásként nem valami eldugott helyen találjuk kevéssé átlátható módon, hanem az előlap két oldalán lévő forgókapcsolókkal lehet váltogatni közöttük, az éppen kiválasztott verziót pedig piros LED jelzi. Igazi különlegességként és modern szolgáltatásként a szimmetrikus XLR és aszimmetrikus analóg kimenetek mellett a készüléken optikai és koaxiális digitális kimenetek, valamint egy USB port is található, így az analóg lemezjátszó még egy teljesen digitális rendszerbe is kényelmesen beilleszthető. A régebbi mono hanglemezek lejátszásához az eszköz mono opciót kínál, amely csökkenti a zajt, és paramétereit tekintve jobban passzol a mono lemezekhez. Lemezjátszó bemenetből kettő szett található a hátlap jobb oldalán, és természetesen mindegyikhez saját földelő csavar is jár.

McIntosh MP100 Phono előerősítő 1

A készülék 3 inches magassága és 11.5 inches szélessége tökéletesen illeszkedik a McIntosh MXA70 integrált audio rendszerhez, a HMA100 fejhallgató erősítőhöz, vagy az MB50 hálózati lejátszóhoz, melyekkel egy mindenféle forrást kiszolgáló McIntosh high-end „mini” rendszer építhető fel. Az MP100 természetesen másféle márkájú és méretű eszközökkel is párosítható, akik pedig látványban is tökéletes harmóniára vágynak, nagyobb McIntosh partner esetében még szélesítő lapokat is rendelhetnek hozzá.

McIntosh MP100 Phono előerősítő back

Gazdag csatlakozó választékénak köszönhetően az MP100 többféle módon is rendszerbe illeszthető. A klasszikus megoldás értelemszerűen az analóg kimenetek összekötése az erősítő vagy előerősítő valamelyik line bejáratával, így kiváltva az esetleges egyszerűbb beépített phonót, vagy teljesen új lehetőségként analóg lemezjátszó hallgatással bővítve a rendszert. Bár egyeseknek talán kissé furcsa és ösztövér megoldásnak tűnhet, de a digitális kimenetek révén az analóg hang digitálissá alakítva kizárólag digitális bemenetekkel rendelkező eszközökkel is megszólaltatható, az USB B porton keresztül pedig számítógépre is lehet továbbítani, például archiválás céljából, 24 bit/96 kHz formátumban, teljes dinamika tartománnyal és elfogadható fájlméretben. Hasznos szolgáltatásként amennyiben az adott az album túlságosan nagy dinamikájú részleteket is tartalmaz a clip kijelzés figyelmezteti a felhasználót, akinek lehetősége van a digitális kimenet szintjének csökkentésével torzításmentes fájl létrehozására. A beépített konverterek és a digitális kimenetek összességében teljesen új távlatokat nyitnak a készülék felhasználása tekintetében, és bár ebben az esetben a végeredmény digitális formátumból fog megszólalni az eredeti analóg hangforrás vélhetően még így is más eredményt biztosít, mint mondjuk egy CD lemez.

Az általam eddig hallott McIntosh készülékek (erősítők) mindegyike tárgyilagos, tiszta, és erőteljes hangzással rendelkezett, és nem meglepő módon ezek a tulajdonságok az MP100 phono megszólalásában is egyértelműen tetten érhetők. Az élő jazz muzsika friss és életteli hangjai kivételesen zajtalan háttérrel, magabiztosan, telten és energikusan szólalnak meg, a széles és átlagosan mély színpadon rendezettség uralkodik. Újabb kiemelkedő paraméterként a tranziens átvitel precízsége is dicséretet érdemel, és ugyanez vonatkozik a hangzás alapvetően transzparens jellegére is. A dobok dinamikusak, a bőgő játéka mindvégig pontosan követhető, a hangszer még a komplex részleteknél sem sikkad el. A magas tartomány kellemes és levegős, a cinek pont annyira virgoncak, amennyire kell, a többi hangszerhez hasonlóan a McIntosh phono őket is mindenféle túlkapások nélkül, de amennyire lehet „szabadon engedve” szólaltatja meg. Hosszú lecsengéseivel, valamint egyszerre bensőséges és játékos hangjával a vibrafon még az általánosságban erős tetszési indexel rendelkező hangszermezőnyből is kiemelkedik, főleg, hogy esetében a plasztikusság jelző is új értelemet nyer, a megszólaltatása olyannyira megidézi a fémlapocskák és az ütők találkozásának fizikai valóságát.
Klasszikus muzsikákon az előbbiekben megismert tisztaság és zajtalanság mellett a színes és izgalmas, mindazonáltal mindvégig mértékletes hangszer és hangszínorgia nyűgöz le. A nagyméretű tér témától függően könnyed, virgonc, érzelmes vagy éppenséggel fenségesen hömpölygő hangokkal telik meg, a hangzás egységessége pedig jócskán felhangosítva is megmarad. A megszólalás ügyesen ötvözi a klasszikus analóg erényeket a digitális világra jellemző tisztasággal, pontossággal és rendezettséggel, aminek a végeredménye egy műfajtól függetlenül nagyon élvezetes hangzásvilág. A halkabb szólóhangszeres részleteknél a bensőséges, már-már intim hangulatot is érzékletesen ábrázolja, és zajtalanságának köszönhetően a különféle surrogások sem rondítanak bele a kellemes képbe. A Karácsony ugyan még nagyon messze van, a Cantate Domino azonban ettől függetlenül valódi ünnepi hangulatot varázsol a kb. 26 fokos szobába, amitől a kinti verőfény és forróság révén olyan érzetem van, mintha mondjuk Kaliforniában vagy a Karib szigeteken karácsonyoznék. A felvétel áhítat-faktora az alapvetően tiszta és pontos hangvétel dacára is nagyon magas, a kórusok hangjai levegősen és könnyedén áramlanak az orgona tiszta, gazdag hangszínű és a mélysípokat sem elsikkasztó kísérete mellett.
Testes, energikus és plasztikus karakterének köszönhetően a különféle világzenék, és pop illetve rock muzsikák is élvezetesen, sokszínűen és dinamikusan szólalnak meg az MP100 tolmácsolásában. Mindezeken felül a készülék többek között a zajtalanságának köszönhetően a régebbi korongokkal is meglehetősen toleránsan bánik, így még a számos tűvel lejátszott (köztük anno kristálytűs Teslával is) 30 éves lemezeim legtöbbje is nagyon jól hallgatható vele. Az egykor 120 forintért vásárolt 1985-ös Vikidál Gyula szólólemezem ilyen közreműködővel például még mindig lenyűgözően szólal meg, legyen szó az emelkedett hangulatú „Sámson és Delila” opera részletről, a színes és bensőséges Pilátus álmáról a Jézus Krisztus Szupersztárból vagy éppen az énekes eredeti zenei világához legközelebb álló, dinamikusan, erőteljesen és kellő nyerseséggel megszólaltatott rock nótákról.
Kipróbálva az analóg lemezek digitális „átiratait” is, a hangzás természetesen az olyan alapvető jellemzők, mint a tisztaság, pontosság és egységesség megőrzése mellett digitálisabb jellegűre változik, azonban még így is érezhető benne az eredeti analóg forrás hangulata, hiszen a CD lemezeknél is egészen más módon szóltak az eredetileg még analóg módon rögzített, és esetleg még analógban is feldolgozott anyagok, mint a teljesen digitálisak. Akinek ez a funkció érdekes lehet, jól ki tudja használni és archiválhatja kedvenc lemezeit arra az esetre, ha már nagyon elkoptatná őket vagy megsérülnének, s bár az eredmény persze nem lesz ugyanolyan, de azért valamelyest fel tudja idézni az eredetiek hangulatát.

Ajánlás

A karakterében és megjelenésében egyaránt a többi McIntosh készülékhez illeszkedő MP100 sok szolgáltatással, finomhangolási lehetőséggel, szimmetrikus kimenettel és egy kiváló digitális szekcióval is rendelkezik, így ez a „csomag” kiegészülve persze a fentiekben méltatott nívós hangzással egy nagyon jó alternatívának számít, természetesen nem csak a McIntosh tulajdonosok, hanem a lemezjátszójukhoz jóféle felső kategóriás phonót keresők számára is.

McIntosh MP100
Frekvencia átvitel: 20 Hz - 20 kHz (+/ - 0,3 dB)
THD: 0,005%
Jel/zaj arány: 78/80 dB (MC/MM)
Méretek: 292×96×328 mm
Tömeg: 3,9 kg
Ár: 2399 EUR


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu