The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon PM-1600NE erősítő teszt

A temérdek házi-mozi készülék és az egyre jobban bővülő hálózatos multi-room család mellett a nagy múltú gyártó azért a klasszikus hifi komponenseket sem hanyagolja el, idén például a New Era nevű audiofil sorozata is két új taggal bővült a DCD-1600NE SACD játszó és a most terítéken lévő PMA-1600NE integrált erősítő személyében.

A PMA-2500NE modell műszaki alapjaira épülő, PMA-1520-as típust leváltó PMA-1600NE jelenleg a második legkomolyabb integrált erősítő a Denon választékában, amely félmilliós árával jókora ugrást jelent az alatt következő 100 ezer forintos PMA-720-ashoz képest. Megjelenése, mérete, tömege és szolgáltatásai egyaránt komoly készüléket sejtetnek, akárcsak a belsejében található nívós alkatelemek és a különféle innovatív műszaki megoldások.

pma 1600ne blk l 1

A Denon erősítők típusjelének régóta használatos "PMA" előtagja "Pre-Main Amplifier"-t jelent, azt jelezve, hogy a készülékek lényegében a két egységet mindkettejük önálló identitását maximálisan biztosítva tartalmazzák egy közös házban. A gyártó egyedülálló hat blokkos konstrukciója teljesen szétválasztja az erősítő különböző elemeit, úgymint a phono-ekvalizert, a bemeneti áramkört, a hangerőszabályzókat, az USB-DAC-ot, az erősítő áramköröket illetve a végerősítő és a vezérlő részt. A készülékházon belül egy 1 mm-es acéllemez védi az áramköröket a külső rezgésektől és szünteti meg a kölcsönös interferenciahatásokat a különböző áramkörök között. A táp részt az erősítő közepén helyezték el vaskos hűtőbordákkal ellátva mindkét oldalon; ez a konstrukció ideálisan kiegyensúlyozott tömegű, így megakadályozza a nem kívánt rezgéseket, amelyek különben károsan befolyásolnák a hangminőséget. Stabil lábak tartják a transzformátor nagy súlyát, a hűtőbordák, és a készülékház merev borda konstrukcióval és ASB gyantából készültek, így biztosítva, hogy egymástól teljesen függetlenül, mindenféle káros egymásra hatás nélkül működhessenek. A teljesen szétválasztott analóg és digitális egységek saját külön tápegységekkel rendelkeznek, a Közvetlen Mechanikai Alap Konstrukció pedig hatékonyan tartja távol a nemkívánatos vibrációkat.

pma 1600ne rear l 2.jpg

Napjaink kívánalmainak megfelelően az előerősítő egység egy értékes digitális szekcióval is kiegészült, amely a különféle nagyfelbontású jelek fogadására és feldolgozására is képes, a 384 kHz/32 bites PCM verzióktól a 11,2 MHz-es DSD-ig. A digitális rész a Denon híres Advanced AL32 Processing Plus technológiáján alapul, amely az interpolációs extra adatpontok által növeli meg a digitális jelek pontosságát, hogy végül egy simább, "analógosabb" kimeneti hullámformát kapjunk. A kifinomult rendszer lényegében újra létrehozza a digitális felvételi folyamat közben elveszett adatokat, és ezáltal gazdagabb, részletezőbb és kifejezőbb hangzást, valamint kiváló sztereó képalkotást nyújt. A Denon saját tervezésű DAC Master Órajel generátora a digitális jelek pontos átalakítását biztosítja a kettő optikai és a koaxiális digitális bemenetről, valamint az aszinkron USB-B portról érkező jelek számára. A DAC részben található még egy digitális szűrő, ami kizárja a számítógépről vagy a különböző digitális forrásokból érkező nemkívánatos zajt, míg analóg módban kikapcsolja a digitális áramköröket a lehető legtisztább hang elérése érdekében. A digitális eszközök mellett a PMA-1600NE az analóg lemezjátszókat is kiszolgálja, mivel a bemenetei között egy mozgó tekercses/mozgó mágneses hangszedőkhöz egyaránt illeszthető phono bemenetet is elhelyeztek, a hozzá tartozó MM/MC átkapcsoló pedig push típusról relé típusra változott, ami lerövidíti az áramköri utat és így a jelhurkok kisebb lesznek, lehetővé téve az analóg jelek nagyobb tisztaságú felerősítését. A készülék erősítő egysége az "egyszerű és egyenes" alapelvek alapján épül fel, a 2×70 W (8 Ohm) teljesítményt biztosító Advanced Ultra High Current MOS single push-pull áramkörre épülő végerősítő rész csak minimális számú nagyáramú elemet használ.

DenonPMA1600NE 03w

A készülék szolgáltatatásai között magas/mély hangszínszabályzók, balansz szabályzó, valamint a többek között ezeket is kiiktató „Source Direct” funkció is található, míg az „Analog Mode” gomb a digitális egységeket és az őket tápláló transzformátort iktatja ki az analóg források hallgatása esetén, emellett még a kicsi kijelzőt is lekapcsolja.
Csatlakozások tekintetében a phono MM/MC bejárat mellett 3 line RCA analóg bemenetet és egy pre-ou kimenetet kínál, míg digitális oldalon a repertoár kettő optikai és egy koaxiális bemenetből, valamint egy USB B portból áll. Hangsugárzó csatlakozó szettből kettőt találunk, ezenfelül még IR kontrol aljzatokat helyeztek el a prémium ezüst és fekete színekben kapható erősítő hátlapjának jobb alsó sarkában.

Noha a 70 W/8 Ohm teljesítmény nem igazán tűnik soknak, kiemelkedőnek pedig különösen nem, a készülék alapvetően erőteljesen, feszesen és sziklaszilárd dinamikával zenél, tolakodónak azonban cseppet sem mondható. A jazz muzsika frissen pezsgő, alapvetően oldott hangulatú megszólalással, életteli tempóval és energikus mélyekkel indul. A frekvenciasáv alsó végei kellően testesek, ezért a dobok hangja mellett a nagybőgő finoman duruzsoló játéka is mindvégig követhető és a muzsika kellően hangsúlyos szereplőjének számít. A sima, nyílt és természetes színvilágú muzsika egységes és jól integrált, a hangszerek szépen elkülönülnek egymástól. A fúvósok könnyed hangvételben, elegendő levegővel fújják, a hangulat felszabadult és spontán, aminek köszönhetően az erősítő jól megjeleníti a zene élő mivoltát, így nem csak az időnkénti meglehetősen valóságosnak tűnő bekiabálásokból és kurjongatásokból érezni, hogy nem stúdióban felvett anyag szól.
Különféle klasszikus műfajokon természetesen szintén energikus, telt és nagy volumenű, a zenékben rejlő finomabb részletek azonban a sűrűbb, intenzívebb részleteknél sem sikkadnak el, és az erősítő nem pusztán a mennyiséggel igyekszik levenni a lábáról a hallgatóit. Sima (nagyon alacsony torzítás!), tiszta és a természeteshez képest mindössze egy minimális plusz fénnyel rendelkező hangja könnyen befogadható, jó értelemben véve populáris jellegű, főleg, hogy a készülék elég jól bele tud vonni a zenei történésbe. A hangszerhangjai a jazzhez hasonlóan nyíltak, könnyedek és levegősek, az operaénekesnő lelkesen, nagy svunggal, de azért túlzások nélkül dalol, a Vivaldi hegedűkoncert pedig kimondottan valóságos hatású. Testes és dinamikus basszusának köszönhetően hatásosan képes érzékeltetni a nagyzenekarok súlyát és tömegét, vagy az üstdobok testességét, így a Macbeth tutijain is jól „odavág”, és igazán hatásos produkciót nyújt, de ekkor sem ront ajtóstul a házba, ami a pontos kontrol meglétét jelzi. Aki szereti Csajkovszkij „1812” szimfóniáját vagy a hasonló stílusú zenei darabokat, ezzel a Denonnal anélkül élvezkedhet, hogy több száz wattos nagyon drága erősítőt kellene vásárolnia. Különböző változatos műfajú zenéken szintén erőteljesen, tisztán és jórészt spontán hangulatban zenél, az egyensúlyából pedig még Shirley Horn felvételének jócskán túllőtt basszusa sem tudja kibillenteni.
Az előzőek alapján már egyáltalán nem meglepő módon a különféle dinamikus pop és rockzenék természetesen nagyon bejönnek a készüléknek, megfelelő hangsugárzókkal meggyőző, testes és dinamikus megszólalást produkál velük, a különféle akusztikus vagy elektronikus hangszereket pedig kellemesen, világosan és alapvetően természetes színezettel szólaltatja meg. A digitális bemeneteket használva nagyjából az előzőekben felvázolt jelleg köszön vissza, nagyfelbontású anyagok esetén jókora minőségi és felbontásbeli többlettel, ami egyértelműen a készülékben rejlő minőségi tartalékokat jelzi.

Ajánlás

Testes, energikus, tiszta, torzítatlan és természetes hangvételű megszólalásával a PMA-1600NE egy alapvetően műfaj független erősítőként mutatkozott be, ami a hangsugárzók széles skálájával képes jól együttműködni. Hangzása a szélsőségek nélküli, modern és jól befogadható kategóriába tartozik, és a hifis paraméterek mellett audiofil jellemzőket is felvonultat, mindezt pedig gazdag szolgáltatás repertoárral és egy értékes digitális szekcióval egészíti ki.


Denon PM-1600NE
Teljesítmény: 2×70 W (8 Ohm)
2×140 W 84 Ohm)
THD: 0,01%
Jel/zaj arány: 18 dB (line)
Méretek: 434×414×135 mm
Tömeg: 17,6 kg
Ár: 499.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu