The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Musical Fidelity M3i integrált erősítő teszt

A teljes méretű Musical Fidelity elektronikák belépő M3s szériájának kettő integrált erősítője közül az M3i a kisebbik típus, amely a korábban gyakran extravagáns külsejű készülékekkel előrukkoló gyártótól szokatlanul visszafogott és letisztult megjelenéssel rendelkezik, egyértelműen jelezve, hogy a lényeg minden bizonnyal belül van.

A készülék külsejét jellemző nemes egyszerűség a fekete változat esetében még inkább igaz, ami a natúr alumínium hangerőszabályzójával és ezüstszínű apró bemenetválasztó nyomógombjaival úgy néz ki, mint valami skandináv erősítő. Egy abszolút északi stílusú Musical Fidelity, ami immár Kínában készült. Ezek az új idők szelei.

Musical Fidelity m3i

A különálló transzformátor elágazásokkal táplált A-osztályú előfokot követő, csatornánként kettő kimeneti egységgel rendelkező végerősítő szekció 8 Ohmos terhelésen 2×76 W teljesítmény leadására képes, ami 4 Ohmos hangsugárzók esetében csatornánként 137 Wattra nő. A készülék előlapját a középütt elhelyezett nagyméretű hangerőszabályzó potméter uralja, az apró bemenetválasztó nyomógombokat érdekes megoldásként tőle balra és jobbra helyezték el kétszer hármas felosztásban. Az erősítő 6 line bemenete közül az egyik direkt AV bemenet, így az M3i-t házi-mozi rendszer frontcsatornájának erősítésére is lehet használni. Fejhallgató aljzat sajnos nincsen, ezért ezt a készüléket maximum különálló fejhallgató erősítő beiktatásával lehet alkalmazni fülessel való zenehallgatásra, kapunk viszont egy hétköznapi kinézetű infravörös távvezérlőt, amivel az összes funkció kényelmesen irányítható.

Musical Fidelity m3i rear

Hifis pályafutásom legelejétől kezdve sok éven át folyamatosan nyomon követtem a Musical Fidelity munkásságát, és a különböző stílusú, megjelenésű és hangzásvilágú erősítő sorozatait a keskeny, lecsapott élű, fickós és picit agresszív Tempesttől kezdve, a kellemes, lágy, kifejezetten csöves karakterű lakk fekete családokon át a szögletes formára, ezüstszínre, hangilag pedig némileg erőteljesebbre, keményebbre és racionálisabbra váltó „M” világ kezdetéig. Ezután néhány év sajnos kimaradt, most pedig itt áll az állványomon a legújabb belépő típus, az M3i by Musical Fidelity, bármit is jelentsen ez az újfajta megfogalmazás.

Bárhogy is hívják, az M3i sok tekintetben a korábbi MF korszakok egyfajta összegzését nyújtja, minden eddiginél kortalanabb és letisztultabb külseje pedig tökéletes összhangban áll a megszólalásával. Az abszolút zajtalan háttérből előtűnő hangok kerekek, egészségesek, finomak és mindenféle sarkosságtól mentesek. Nem lehet szó nélkül elmenni a testes, dinamikus, erőteljes és kifejezetten analógos karakterű basszus mellett, ami, bár egy cseppet sem tolakodó, azért jól megdolgoztatja a hangsugárzókat és mindenféle muzsikának biztos alapokat biztosít, pop-rock zenéken pedig jó nagyokat „rúg”. A komplex hangkép ennek ellenére egységes és nem tolódik el lefelé, a készüléknek elegendő figyelme marad a frekvenciasáv többi részére is, amelyből másik fontos és nagyon jól eltalált területként a közép-felsőközép kategória emelhető ki. Az M3i tökéletesen ráérez, hogy a hallgatóságot emocionálisan leginkább ez a sáv fogja meg, ahol lényegében a legtöbb hangszer és énekhang található, és olyan szépen és gondosan formálja a hangokat, hogy szinte még a kiváló basszusáról is eltereli a figyelmet. Az „éles” tesztet megelőző napokban sokféle zenén, filmen és TV műsoron hallgattam az erősítőt és szépen lassan jöttek vele kapcsolatban a különféle benyomások és fogalmazódott meg bennem a véleményem. Például felfigyeltem rá, hogy az előbb említett pozitívumnak köszönhetően mennyire élethűek, artikuláltak és valósághű színezetűek a különféle beszéd és énekhangok. A már szintén említett kerekség és élesség-mentes karakter, valamint a csipetnyi angolos visszafogottság révén a készülék mindenféle szélsőségtől mentes, könnyen befogadható, de hosszútávon is kellően érdekes megszólalással rendelkezik, emellett a maga diszkrét módján a részletező készsége is nagyon jó, és a mikro-információk is bőséges mennyiségben érkeznek belőle. Alapvető kellemessége a magasak táján is jelen van, ezért a sziporkázás teljesen távol áll tőle, így egyesek egy kis plusz fényt, vagy élénkebb cineket talán még várnának tőle, bizonyos hangszerek, például a rézfúvósok esetében pedig jól jönne még egy kis egészséges fémesség. A felső sáv levegős és nagyon finoman lekerekített, digitális jellegű sziporkázás ezért véletlenül sincs, és semmi sem töri meg az általánosan természetes és kellemes stílust.
A hangszerek és a zenészek szépen belakják a rendelkezésükre álló teret, a színpad hátrafelé sem keskenyedik el, kevés hangszeres műveknél vagy szóló részleteknél pedig kamarajellegű, „mintha nekem zenélnének” érzésem támad, ami nagyon erős kapcsot jelent a hallgató és a muzsika között.

Ajánlás

A múltkori egészen csöves jellegű megszólalással rendelkező DAC után most egy szintén kellemes, kifinomult, telt és erőteljes hangú MF erősítőhöz volt szerencsém, ami a rendszer összeállításban sem fogja különösebben megizzasztani tulajdonosát. Komplex értékelésben ez az erősítő a maga árkategóriájában mindenképpen a jó vételek közé sorolható, a mostani szuper kedvezményes akciós árán pedig párját ritkító ajánlatnak számít.


Musical Fidelity M3i
Teljesítmény: 2×76 W (8 Ohm)
2×137 W (4 Ohm)
THD+zaj: <0,014%
Jel/zaj arány: >96 dB
Méretek: 440×100×400 mm
Tömeg: 9,2 kg
Ár: 399.999,- Ft
Akciós ár: 249.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu