The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Quadral Aurum A10S integrált erősítő/streamer teszt

Az újjászületett Aurum sorozat első fecskéjeként érkezett A8 bemutatása óta szépen felépült a Quadral felső kategóriás elektronika modellcsaládja, melynek tagjai közül most a streamer funkciókat is magáénak mondható A10S típust vesszük górcső alá.

Az Aurum erősítő család csúcsmodelljeként az A10S egyértelműen az A8 további funkciókkal és tudományokkal kiegészített változatának mondható, egy afféle 2 in 1 készüléknek, amely egy integrált erősítőt és egy streamert egyesít magában. A kisebb testvérével külsőleg lényegében megegyező készülék az előzőekben megismert, csillogó krómdíszítésekkel ellátott, feketére eloxált szálhúzott alumínium előlapjával és fényes fekete oldallapjaival nagyon elegáns megjelenésű, külsőleg is tökéletesen illeszkedve az Aurum hangsugárzókhoz. Az erősítő sorozatbeli társaihoz hasonlóan Németországban készül értékes kézimunkával, a megszületését pedig alapos és hosszadalmas fejlesztőmunka előzte meg.

A dual-mono konfigurációjú erősítő bemeneti szekciójában védőtokban elhelyezett kiváló minőségű, szinte kopásmentes (így nagyon hosszú élettartamú) relék és aranyozott fix kontaktusok biztosítják a jelek optimális átvitelét. A készülékbe érkező analóg jeleket nagyon alacsony torzítással rendelkező érzékeny Analog Devices bemeneti fokozat fogadja, majd kivételesen alacsony torzítású és zajú, széles átviteli és dinamika tartományt biztosító BI-FET műveleti erősítők veszik őket kezelésbe. A hatékony jelátvitel és az alacsony torzítás érdekében az optimalizált modul architektúrájú jel-utak nagyon rövidek, a felhasznált alkatrészek pedig egytől-egyik kiváló minőségűek, mint például német gyártmányú polipropilén fólia kondenzátorok. A készülékben alkalmazott SMD technológia garantálja a veszteségmentes jelátvitelt és az extrém hatékony zavarszűrést. A finom működésű, vékony krómperemes hangerőszabályzó potméter a stúdiókban használtakhoz hasonlóan 1 dB-es lépésekben történő precíz, pontos és logaritmikus hangerőszabályzást biztost a bal és jobb csatornákpontos szinkronizálásával.

quadral AURUM A10S Cover

A végerősítő kisebb teljesítményen A-osztályban működik kivételesen alacsony torzítással és kellemes karakterű hangzással. Külön tápegységek látják el a különféle analóg és digitális modulokat és a csatornákat, egy szélessávú szűrő pedig kiváló hatékonysággal távolítja el a külső hálózatból érkező szimmetrikus, valamint a házból és a földelésből eredő aszimmetrikus zavarokat.

A letisztultan elegáns, minimalista jellegű A10S előlapján az új funkciók dacára szintén csak az A8-ason megismert kettő léptető gomb, a multifunkcionális hangerőszabályzó (benyomva lehet vele a bemenetek között váltogatni, a hangszíneket szabályozni, stb.) valamint egy fejhallgató csatlakozó található. A hangerőszabályzó felett elhelyezett kékszínű pont matrix kijelző alapesetben a kiválasztott bemenetet és a hangerő aktuális értékét mutatja, a beállítások elvégzése közben pedig értelemszerűen az éppen soron lévő funkciót. A készülék csatlakozó repertoárja három analóg RCA és egy szimmetrikus XLR bemenetből, koax, 2×optikai és USB A digitális bemenetekből, pre out kimenetből és egy szett hangsugárzó terminálból áll.

aurum 5 640

A streaming funkció Ethernet és USB A csatlakozókon keresztül, valamint a beépített Wifi egységnek köszönhetően vezeték nélküli kapcsolattal is működik, az átlátható és kényelmes vezérlést az Androidos és Apple iOS platformokra egyaránt elérhető Aurum alkalmazás biztosítja. A készülék a WAV, FLAC, ALAC, LPCM, WMA, MP3 és AAC formátumokat fogadja és dolgozza fel, a nagyfelbontású DSD viszont érdekes módon hiányzik a listájáról. Az egyéb szolgáltatások között megemlítendő a TIDAL, az Airable Radio és az Airable Podcastok streaming szolgáltatásainak elérése, ezen a téren egyes felhasználók esetleg a népszerű Spotifyt hiányolhatják, amire azonban megvan a logikus magyarázat. A talán kevéssé ismert Airable Radio mögött a Tune In, egy nagyon jól ismert és népszerű internetes rádió és zenei streaming szolgáltatás áll, az Airable Radio pedig nagyon népszerű a high-end világban, ami egyértelműen azt üzeni, hogy az A10S inkább a minőségi zeneszolgáltatók elérését támogatja az alacsony felbontású Spotify helyett.

Az erősítő általános karaktere az A8-hoz hasonlóan műfajtól függetlenül kerek egész, testes, dinamikus és kifinomult, és mindenféle forrásról kellemesen analógos hangulatú. Az élő jazz muzsikán finoman pezsgő, ritmikus és dinamikusan pulzáló hullámzó hangokat szólaltat meg, amelyek egyszerre lágyak és racionálisak. A testesség és az energikus basszus fontos szerepet tölt be a megszólalásban, a basszus azonban egyetlen pillanatra sem telepszik rá a produkcióra vagy a frekvencia tartomány többi részére, a lágyság, a kifinomultság, a testesség és a nagy energiák minden esetben szépen megférnek egymás mellett. A magasak könnyedek, levegősek és a frekvenciasáv többi részéhez hasonlóan mindenféle sarkosságtól vagy élességtől mentesek. A telt és stabil mélyekkel alátámasztott muzsikák műfajtól függetlenül kiegyensúlyozottak, a készüléket azonban az alapvetően barátságos és jóindulatú karaktere nem akadályozza meg a dinamikusabb műfajok kanapéról felugrasztóan energikus ábrázolásában. A fúvós hangszereket sok levegővel, könnyed és laza módon szólaltatja meg, a különféle hangok szépen leszakadnak a hangsugárzókról.

Klasszikus műfajokon a készülék ugyanúgy stabil alapokon álló, finom és levegős hangzású, a különféle akusztikus hangszerek kellemes színvilággal megrajzolt, semleges ábrázolásával és nagyméretű színpaddal. Amikor a téma úgy kívánja, nagyon határozott és energikus is tud lenni, mint például a Verdi opera tutijaiban, kellemes és barátságos karakteréből azonban a nagyobb igénybevételek sem tudják kizökkenteni. A kevés hangszeres műveket bensőséges, szinte már meghitt hangulatban szólaltatja meg, mindenki önálló egyéniség a műben és az apró részletek is alaposan kidolgozottak. Shirley Horn felvételének erőteljes basszusa könnyedén hozza a gyomormasszírozó érzést, ám ennél sokkal fontosabbak a levegős és selymes cinek, a folyamatosan jelenlévő finom „szöszözések” és legfontosabb elemként a rengeteg érzelmet felmutató édesbús, légies énekhang. Pop és rockzenéken az energikus és kifinomult hangzás kombinációja az én ízlésemnek abszolút telitalálat, pattogós zenéken tökéletes a diszkó hangulat, csak éppen minőségi formában és az egyéb műfajokban megismert kellemes hangvételben.

Ezután következett az igazi érdekesség, vagyis az erősítő digitális szekciójának és streamer funkciójának kipróbálása. Az ingyenesen letölthető, nem túl nagy helyet foglaló Aurum app átlátható felülete egyből mutatja az összes elérhető lehetőséget és könnyű kezelhetőséget biztosít. A különféle digitális forrásokról megszóló muzsikák alapvetően az analóg bemeneteken tapasztaltakhoz hasonló karakterűek, az előzőekben megkedvelt telt, finom és barátságos analógos hangzással. Mindehhez jön az erő, a lendület és a dinamika, amivel végképp tökéletessé válik ez a nagyon könnyen megszerethető kombináció. Jó minőségű, CD felbontású anyagokkal a megszólalás még inkább valóság ízű lesz, hiteles atmoszférával és aprólékosan kidolgozott háttérkörnyezettel, továbbá az is kiderül, hogy az A10S még a bőségesebben adagolt bitekkel sem fordul át kihegyezett vagy mérnöki stílusba. Ugyanezen jellemzőjének köszönhetően az esetleges gyengébb minőségű anyagokkal is kesztyűs kézzel bánik és nem a hibáikat próbálja kidomborítani, hanem inkább megpróbálja a lehetőségekhez képest a legtöbbet kihozni belőlük. Kategóriájához és kvalitásaihoz persze ettől függetlenül legfőképpen a minőségi zenék passzolnak, de azért örvendetes, hogy e téren sem próbálja megkötni tulajdonosa kezét és meglehetősen nagy zenei szabadságot biztosít számára.

Ajánlás

Az energikus, kifinomult, kellemes és testes hangzású Aurum A10S kisebb testvéréhez hasonlóan egységes és abszolút mindenevő karakterrel rendelkezik, tökéletes partnerként egy nagyon széles spektrumú zenei ízlés felső kategóriás kiszolgálásához. A klasszikus zenehallgatási módozatokhoz esetében ráadásként már nem csak a digitális források fogadása, hanem az internetes rádiók, online zene szolgáltatók és az otthoni hálózaton lévő zenék egyszerű elérése is párosul, újabb hasznos területekkel gazdagítva az így már tényleg univerzális erősítő felhasználhatósági körét.

Quadral Aurum A10S
Teljesítmény 8/4 Ohm: 100/180 W
Frekvencia átvitel: 1 Hz - 110 kHz (-3 dB)
Harmonikus torzítás: <0,02%
Tömeg:453×130×345 mm
Tömeg: 13,3 kg
Ár: 930.000,- Ft

Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu