The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

BorderPatrol SE 300B

A 300B trióda az elektroncsőgyártás egyik legnagyobb múltú klasszikusa. Első változatát, amit eredetileg telefonhálózatok erősítésére használtak, a Western Electric készítette 1933-ban. Előnyös hangjel-erősítő tulajdonságai miatt az audiofil körökben gyorsan elterjedt, és máig is nagy népszerűségnek örvend. Se szeri, se száma a 300B-n alapuló nívós, együtemű végerősítőknek (több hazai műhely is gyárt efféléket), de a Border Patrol a kifejezetten erős mezőnyben is kivételes rangot vívott ki magának.

A végerősítő dobozát tömör nyersfa keret fogja össze, amely így felülnézetből, pedánsan elrendezett alkatrészeivel egy jól áttekinthető terepasztal látványát nyújtja. A ház sarkaira saját gyártmányú transzformátorok kerültek, melyekre a brit cég igen büszke, kis túlzással még a csöveknél is nagyobb szerepet tulajdonít nekik.

(Ahogy egy tervező fogalmazta: a csövek azért vannak, hogy a trafók dolgozhassanak.) Transzformátorai bizonyítottan magas színvonalúak, egyéb cégek számára is szállítanak belőlük. Az együtemű típusok légréssel szereltek, tagolásuk a sávszélesség kiterjesztését segíti elő, felületük ellenálló, fekete porszórt bevonatot kapott. Névadóul mégis a kimenő fokozat klasszikus formájú 300B trióda-párját választották, melyet 5V-os feszültség fűt. A BorderPatrol három gyártó némileg eltérő hangzású és élettartamú, különböző tarifájú csöveit kínálja, a TJ Electronics és a Western Electric (300ezer Ft/pár díszdobozban, 1 év garanciával) drágább, valamint a Tesla JJ Electronics mérsékeltebb árú gyártmányai közül lehet választani. Az összeköttetések kizárólag huzalozottak, a polipropilén film és fólia csatolókondenzátorok a Hovland-től származnak. Kapcsolása együtemű, negatív visszacsatolás nélküli.

Esetében előlapról csak azért beszélhetünk, mert bár végfokról van szó, de a tesztkészüléket felszerelték az opcióként rendelhető Danish Audio-féle hangerőszabályzóval, ami egy szakaszos mozgású, léptetős feszültségosztó, ennek forgatógombja látható a fakeret szélébe marva. Az extra azok számára lehet hasznos, akik csak egyetlen műsorforrást hallgatnak, így külön előerősítőre nekik már nincs szükségük. Ugyan a hátsó traktusba, de a ház fedőlapjára kerültek a csatlakozási pontok is. Középütt egy pár arany RCA aljzat szolgál sztereó bemenetként, egymástól jó messze, a két szélen jutott hely a hangsugárzó-kábeleket fogadó, külön 4 ill. 8 ohmos készletből felálló banánhüvelyeknek.

Az erősítőt külső tápegység hajtja, amelyet a BorderPatrol egyszerűen csak Power Supply-nak hív. Ez önálló termék is egyben, más cégek végfokaihoz is ajánlják, több neves típushoz részletes szerelési útmutatót is rendelkezésre bocsátanak. Termetes és jó súlyos dobozának egyszerű küllemén nincs mit részletezni, a lényeg itt is belül lakik. A hálózati zajszűrést kondenzátorok helyett fojtótekercsekre bízták, az egyenirányítást természetesen elektroncső végzi. Kimeneti feszültsége 310, 380, 420V-ra állítható; a standard változat mellett kapható egy megnövelt áramleadású MB verzió is.

Hangminőség

Szimfonikus muzsikája rendkívül magabiztos és igen hangulatos, rengeteg hangszer szólal meg, a hangszínek simák, természetesek, a telített hangtér egy szemernyit sem érződik zsúfoltnak. Abszolút valós a színpadkép, a kifinomult részletezés nem zárja ki a barátságos hangvételt. Megkapóan derűs középsávval bír, szelíd magastartománya miatt bársonyos, meleg hangképet nyújt. Baszszusa a hangerő emelésével mindinkább kibontakozik, de mintha kevésbé lenne kézben tartott. A kórus jelenléte igen határozott, nemcsak a kart, hanem a terem akusztikáját is nagy hitelességgel hozza a szobába, a maga könnyed stílusában, tágas színpadot felépítve, nagy kedvvel énekel. A szólóének hosszú lecsengésű, jóval visszafogottabb a megszokottnál, a felvétel gyakori rikoltozása nála még nyomokban sem jelentkezik. Jazzkoncertje közvetlen, nyílt hangnemű, a baszszus itt már töményebb, formásabb, de nem kemény, bár még így is kiválóan érezni a mélyhúrok rezgését. Igen komoly hangerőre képes, pedig a hangerőszabályzó meg sem közelíti a felső határt, a leírva csekélynek tűnő teljesítmény bőségesen elegendő egy megfelelően érzékeny hangsugárzónak. Sosem harsog, magasai kicsit sem szúrnak, a dobbeütések nem ökölcsapás-szerűen érkeznek, mégis jókora súllyal esnek, a zene elválik az anyagi világtól, szinte "belülről" halljuk. Az elektromos gitárt majdhogynem vonós hangszerként szólaltatja meg, minden szintetikus hangot akusztikusra fordít, újjáalkot; hihetetlenül lágy, hátborzongatóan áradó rockzenét kelt életre.