The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Krell KAV-400xi

Bõ három éve jelent meg az Angliában csak Krell bébinek nevezett KAV-300iL integrált erõsítõ, és párja, a KAV-280CD. Utóbbi a Krell által (is) favorizált SACD (vélt vagy valós) elõretörése következtében azóta átadta a helyét a DVD Standardhoz hasonlóan robosztus házban lakó SACD Standardnak, de mivel az erõsítõ helyett közben sem találtak ki mást, mellesleg megjelentették a 300-ast leváltó KAV-400xi-t is.

Az egyszerûségében is nagyon ízléses, polírozott króm sarokbetétekkel kiegészített alumínium házikón a minden bizonnyal elégedett Krell dizájnerek semmit sem változtattak, de a készülék külsejének egyéb elemeihez sem nagyon nyúltak hozzá, leszámítva a modern, ám kevésbé praktikus léptetõ gombot, amit saját kútfõbõl, vagy esetleg vásárlóik visszajelzései alapján hagyományos forgó változatra cseréltek, és a hangsugárzó kimeneteket, melyeket upgrade-ként WBT gyártmányokkal váltottak le. Valószínûleg a készülék teljesítményével senki sem volt elégedetlen, így a mindenféle szituációban bõségesen elegendõ 8 Ohmon 200, 4-en 400 Watt kakaót nem fokozták feleslegesen, hanem energiáikat inkább az áramkörök tökéletesítésére fordították. Az iL-rõl rejtélyes okok folytán xi-re változott kiegészítésû típus áramkörei a Krell legfrissebb A-osztályú direkt csatolt topológiájával készültek, aminek következtében a korábban is méltatott rövid jel utakból további feleslegessé vált passzív alkatrészek kerültek ki, a maximális zajmentesség érdekében pedig a készüléket fülétõl a farkáig, azaz a bemenetétõl a kimenetéig teljesen szimmetrikusan építették meg. További új elemként a Krell Current Mode széles és ultra lineáris (0, -0,07dB) frekvencia átvitelt ígér, ezáltal a 400xi könnyedén teljesíti SACD párjának extrém igényeit is. A készülék igencsak impozáns teljesítményét masszív 800VA-es hálózati transzformátor és 55000 mikrofarádos kondenzátorok biztosítják, garantálva, hogy mindig bõséges elegendõ tartalékok álljanak rendelkezésre az ütõs és dinamikus megszólaláshoz, ami egyébként már az elõdnek is jellemzõ sajátossága volt, még ha ilyen-olyan okok folytán nem is mindig derült ki.
Forráskészülékekbõl a 400xi ötöt fogad, négyet aszimmetrikus RCA, (S1, S2, S3, Tape), egyet pedig a felsõbb kategóriákra jellemzõen szimmetrikus csatlakozókon keresztül, (B1), s közös sajátosságként a Theater Throughput funkció révén mindegyik bemenetre bátran küldhetjük külsõ AV processzorok jeleit is.


Hangminõség
Annyit már elöljáróban kijelenthetek, hogy a Krell elektronikák sokkal jobb párost alkotnak a Phonar, mint a JMLab hangsugárzókkal. Elõbbiek lágyabb, kerekebb, nem feltétlenül a tökéletes racionalitásra és kíméletlen részletezettségre törekvõ karaktere egyértelmûen ideálisabb a JMLab hangzásvilágot CD játszókban, erõsítõkben és egyebekben megvalósító Krellek számára, melyek ebben a felállásban inkább zenehallgató eszközként, a másikban pedig már szinte mûszerként funkcionálnak. Egyébiránt ettõl a hangsugárzó váltástól függetlenül is úgy érzem, hogy a 400xi realitás érzékének megõrzése mellett lágyabb és barátságosabb hangvételû lett. Nála egyáltalán nem tapasztalom az éteri tisztaságra való törekvést, amely általában magával hozza az enyhe klinikai ízt, s az eszköztelenség olyan magas fokát, ami bizony gyakran már a szerethetõség rovására megy; a magas fokú részletezettség és a dinamizmus, mint két külön kiemelendõ pozitív jellemvonás viszont megmaradt. Visszatekintve a 300-as olyan volt hozzá képest, mint valami szegényített diétás kaja, nem volt a hangjában egyetlen felesleges kalória, vagy egyetlen gramm zsír sem - de mi azóta már tudjuk, hogy az ilyen szélsõséges étrend nem igazán ízletes.
Hallgatva a 400xi-t, egyre inkább értékelem benne az összhangot, és azt az okos kompromisszum készséget, amivel a hogyan legyek hiteles és racionális valamint kellemes is egyben problémakört meglehetõsen sikeresen megoldja. Nem mondható túlzónak semmilyen tekintetben sem, annyira könnyed, hogy közben kellemesen telt is tudjon maradni, gyors és impulzív, de visszavesz a tempón, ha a muzsika, vagy a hangulat úgy kívánja, imponáló részletezõ készségét - fõleg a közepek és a magasak tájékán figyelek fel ritkán, vagy éppenséggel sohasem hallott részletekre - pedig sohasem fokozza a kíméletlenségig. A mindenáron túlhangsúlyozott tisztaság (übereljük a Mark Levinsont!) hozadékaként a 300-as nagy teljesítménye és dinamikus mélytartománya mellett sem tûnt igazán ütõsnek, hát a mostani típus bepótolja a hiányt, vagyis egészen pontosan a karakterbõl fakadó hiányérzetet. Amikor a nagyzenekar belelendül, belelendül a szoba is, a zene sodró hangulatú, s barátságosság ide, vagy oda, a történések magával ragadják a hallgatót. Tutikban néhol összerezzenek, ritmikusabb zenéket feltéve pedig majdnem elkezdem felcsavarni a szõnyeget, s közben egy pillanatra sem támad olyan érzetem, hogy az izommunka kerülne elõtérbe a kellemesség rovására. Ehhez a kombinációhoz a 2×200 Watt sem jön rosszul; aki azt állítja, hogy 30-40 mindenre elegendõ, az valószínûleg még nem hallott nagy teljesítményû erõsítõt, de jó fajtát, biztosan nem. Az ilyen gépeknél hihetetlenül imponáló a könnyedség, amivel mindenféle feladatot megoldanak, sohasem jönnek zavarba, s tartalékaiknak köszönhetõen nagyobb kivezérléseken sem okoz számukra problémát egy-egy dinamikai csúcs megjelenítése, vagyis magyarra fordítva, ha nagyon hangos a zene és jön egy nagy beütés, arra is marad elég erejük. Mind ezenközben a Krell erõmû egyáltalán nem erõszakos, többször említett kettõssége révén a kellemes és a húzós darabokat megbízható all-round modellként egyaránt jól kezeli, elõdjénél jóval szélesebb rétegek ízlésének megfelelve ezáltal.

Ajánlás
A külsõleg szinte semmit sem változó 400xi mindent összevetve sokkal szerethetõbb hangú masina, mint az elõdje volt. Pozitívumainak és erényeinek eltérõ arányú keveréke némiképp másfajta "ízt" eredményez, ami talán nélkülözi a transzparencia és az analitika legmagasabb - egyesek számára már-már zavaró - fokát, de cserében kellemesebb és barátságosabb, s ezek a tulajdonságai az extra teljesítménnyel és az esztétikus külsõvel párosítva kényelmesen a megfizethetõ high-end egyik vonzó alternatívájává tehetik.