The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Myryad MXI2080

Nemrég még úgy tudtuk, hogy az MX széria megjelenése után az MCD200-as CD játszó és az MI120-as erõsítõ afféle áthidaló darabként továbbra is gyártásban marad, legfrissebb információink szerint azonban csak az életüket hoszszabbították meg egy kicsit. (Állítólag a kínaiak kedvéért.) A gyártó audiofil (Z) és magasabb árkategóriába lépõ high-end (MX) sorozata között így az olló még tágabbra nyílik, a brit hifi sajtó által '96 óta - joggal - ajnározott, nálunk is kétszer szerepelt MI120 pedig nyugdíjba vonul. Elõtte azonban még lejátszik egy barátságos mérkõzést utódjával, az MXI2080-as típussal.

 

A teljesen eltérõ stílusúra fazonírozott és minimalistább külsejû (kevesebb gomb, a fejhallgató aljzatot pedig nemes egyszerûséggel lefelejtették róla) MXI2080, elõdjénél kb. 5 cm-el mélyebb és 2,5 kg-mal súlyosabb is lett. A súlygyarapodásért valószínûleg a három transzformátora, (egy nagy a teljesítmény fokozat, egy kisebb toroid a különálló elõfok szekció, egy még kisebb pedig a standby és a vezérlõ mikroprocesszor számára), a nagyobb doboza, valamint a 3 mm-el vastagabb, továbbra is kideríthetetlen felületû, (viszont iszonyúan kényes) elõlapja lehet a felelõs, melyek együttesen noszogatják a mérleg nyelvét felfelé, egészen a 11 kilós értékig. Továbbra is a számok racionális nyelvénél maradva, a teljesítménye 8 Ohmon 60-ról 80 Wattra nõtt, a CD játszótól eltérõen pedig egyéb mérhetõ paraméterek terén is pozitívan változott, például 3 dB-el javult a jel/zaj aránya, a frekvencia átvitel 20 Hz-tõl 20 kHz-ig terjedõ értékét pedig elõdjénél 0,1 dB-el szûkebb tûrésen belül hozza. A továbbfejlesztett DC5 konfigurációnak köszönhetõen bemeneti szekciójában a jel sebessége még tovább nõtt, jobb lett a lineari-tása, torzításának eddig sem különösebben magas értékét pedig még alacsonyabb szintre tornázták le.
Az MX széria többi komponenséhez hasonlóan érintõ kapcsolós MXI2080 hét line bemenete közül (Aux, CD, DVD, TV, Tuner, CD-R, Tape és Line Direct) kifinomult elektronika által vezérelt mikroprocesszoros kapcsoló választja ki a használni kívántat, a távvezérlõrõl direkt eléréssel, az elõlapról pedig fel-le léptetõ gombok segítségével. Abszolút új elemként ez a típus már mind elõ, mind végerõsítõként használható; normál, vagyis integrált erõsítõ szerepben a megfelelõ kivezetéseket a mellékelt kábelekkel kell összekötni, de a Line Direct bemenet révén ebben az esetben is rendelkezésre áll a végfokhoz való közvetlen csatlakozás lehetõsége, ami jól jöhet például külsõ AV elõfok használata esetén.


Hangminõség
A CD játszók után az MI120 kontra MXI2080 mérkõzés, õszintén szólva már nem sok meglepetést okozott. Abszolút a múltkori különbségek köszöntek vissza (bár felvételenként változó mértékben), végképp egyértelmûvé téve, hogy a Myryad az MX szériával nemcsak feljebb lépett, hanem bizony stílust is váltott. A slágeresen dallamos, az operában nem járatosak által leginkább a Dr. Oetker pizza reklámból ismert "Az asszony ingatag" az MI120 elõadásában kevésbé vérbõ, Andrea Bocelli hangja fátyolosan bársonyos - ám nagyon kellemes - míg ugyanez az MXI2080-nál feszesebb, színesebb és dinamikusabb, enyhén ércesebb énekhanggal, sõt úgy tûnik, mintha a világhírû énekes tüdõkapacitása is hirtelen megnõtt volna. Utóbbinál a kísérõ Izraeli Szimfonikusok is jobban belehúznak, szinte magam elõtt látom Zubin Mehtát, amint vadul hadonászik a karjaival, hogy a zenészeket valahogyan lendületesebb tempóra serkentse. Még egy felvétel erejéig ennél a lemeznél maradva, a "Di' tu se fedele" klarinétja színesebb és izgalmasabb az új típuson, sõt mintha Bocelli is fûszeresebben énekelne; a kórus tényleg belead apait-anyait, és valahol hátul az üstdobos is intenzívebben veri a bõrt.
Mûfajváltás, Julio Iglesias és a mostanában kissé elfeledett "Crazy". A címmel ellentétben az MI120-on minden nagyon nyugodt és bensõséges - szó sincs semmi õrületrõl, még csendesrõl sem - a megszólaló hangok pedig egyöntetûen teltek és finomak. Az MX is hasonló stílusban játszik, zongorája azonban csengõbb, a hangszer felhangrendszere gazdagabb, a basszusszekció erõsebben dorombol, a cinek fémesebbek, s általánosságban több a magas is. A szaxofonos az opera-sztárhoz hasonlóan szintén nagyobb tüdejû, s mintha a hangszerébõl kiáramló levegõ mennyisége is nagyobb lenne. Ugyancsak a zongora és a szaxofon a fõszereplõ Archie Sheep és Horace Parlan felvételén is, ami az MI120-on most valahogy kissé unalmasnak és fáradtnak hat, és nem igazán dob fel. Ezzel szemben az új típuson több a fény, a szín és az élet, a tér mélységben megnõ, s a zenészek között is érezhetõen több a hely és a levegõ. Mozartra lépve Anne Sophie van Oter-nek virágosabb a kedve, ugyan a másikon sem mondanám rezignáltnak, de az MX-en hallgatva tényleg mintha feldobta volna valami.
Dinamikailag - köszönhetõen a harmadával több teljesítménynek - az MX mindig jobban teljesít, a megindulásai minden esetben gyorsabbak és határozottabbak, a mélyek teltsége viszont vegyes képet mutat; néhány felvételnél olyan érzetem támad, mintha az MI120 mélyebbre menne, és talán még dúsabb is lenne. Terje Rypdal az MX-en jobban a húrok közé csap, több a vibrálás is, a basszusgitár azonban a másikon mégis teltebb hangú, bebizonyítva, hogy azért még a nyugdíjba készülõ öreg motorosnak is akad egy-két trükk a tarsolyában.

Ajánlás
Ha valaki nem olyan "százszor megrágom, osztok-szorzok, pro és kontra" típus, mint néhány kérdésben én, akkor nagyon hamar kimondja, hogy az MXI2080 bizony sokkal jobb erõsítõ, és minden bizonnyal igaza is lesz. Az én dilemmám viszont ugyanaz, mint a CD játszók esetében, vagyis, hogy az MX tényleg jobb és korszerûbb modell, amelynek a stílusa abszolút modern és mai, azaz dinamikus, gyors, izgalmas és színes, csakhogy néhány ponton hiányolom belõle az MI120 nyugalmát, valamint kellemes teltségét és puhaságát. A Myryad azonban az MX típusokkal végérvényesen a Z sorozat által megkezdett utat folytatja tovább, s még ha ez az ízlésvilág más is, mindez semmit sem von le a tényleg kitûnõ hangú és minden szempontból up-to-date MXI2080 jogos érdemeibõl.