The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sennheiser HD 4.50 BTNC Bluetooth fejhallgató teszt

A Sennheiser idei év elején bemutatott HD 4 sorozatát, melynek több tagjáról korábban már mi is írtunk, tavasszal kettő Bluetooth modellel bővítették. A Sennheiser által nyújtott kiváló hangzást a vezeték nélküli zenehallgatás szabadságával ötvöző típusok közül a komolyabbik HD 4.50 BTNC ráadásként még a gyártó NoiseGard™ aktív zajkioltó technológiájával is rendelkezik, amely mindenféle környezetben zavartalan zenehallgatást biztosít a felhasználó számára.

A két új Bluetooth modell egyaránt a legújabb vezeték nélküli aptX technológiát és a Bluetooth 4.0 audio kodeket alkalmazza, hogy a zenei jelek vezeték nélküli átvitele minél pontosabb és korrektebb legyen. Az új headsetek a nagyszerű teljesítmény mellett könnyű kezelhetőséget és kényelmes használatot is biztosítanak tulajdonosaiknak. Az NFC technológiának köszönhetően egyszerűen párosíthatók a kompatibilis eszközökkel, a fülkagylóra szerelt praktikus kezelőszervek pedig, ahogy már más Sennheiser modelleken megtapasztalhattam, megkönnyítik a zeneszámok közti váltást és a beépített mikrofonon keresztül való telefonálást. A fejhallgatók hosszú távon is kényelmes viselhetőségét ergonomikus kialakítású puha fülpárnák biztosítják.

A kettő közül a komolyabb, kagylós, hátul zárt kialakítású HD 4.50BTNC típus a gyártó jól bevált 32 mm-es hangszóróival, ízléses és tartós alapanyagokból készült, amelyek ellenállóvá teszik a mindennapos zenehallgatásból fakadó igénybevételekkel szemben. Összecsukható kivitelének köszönhetően kompakt méretűre hajtható össze, a tárolás megkönnyítéséhez pedig egy praktikus védőtokkal kerül forgalomba.

x1 desktop sennheiser hd 450 wireless bluetooth headphones 1

A fejhallgató li-ion polimer akkumulátorai teljesen feltöltve akár 25 órányi vezeték nélküli zenehallgatást tesznek lehetővé, és a füles még az ANC funkció használatával is képes akár 19 órán át gondoskodni arról, hogy a vezeték nélküli zenehallgatás zavartalan legyen. A tartozékként mellékelt lecsatolható kábel segítségével az akku használata nélkül is megoldható a zenehallgatás/telefonálás, így akkor sincs nagy probléma, ha lemerülnek a telepek, a zene azért szólhat tovább. A Sennheiser NoiseGard™ aktív zajkioltó technológiájának köszönhetően a HD 4.50BTNC zajos környezetben is zavartalan zenehallgatást biztosít, a funkció azonban értelemszerűen csak feltöltött telepekkel működik.

A valóban kényelmes viseletet jelentő füles puha fülpárnái és zárt rendszere már önmagukban elég jól kizárják a külvilágot, ha pedig aktiváljuk az ANC funkciót, tényleg minden megszűnik körülöttünk és csak a zene marad. A meghallgatást én persze otthon bonyolítottam le, de így is érdekes volt az ablakból látni a környékbeli utcák aszfaltozására igyekvő teherautókat és munkagépeket, amelyek most hangtalanul „suhantak tova”.

Az analitikus és alaposan részletezett bevezető nyüzsi után a jazz muzsika friss és feszes tempóval indul, a basszus testes és energikus. A füles a Sennheisertől megszokott kellemes és barátságos hangvételt ötvözi a mobil használatra szánt verziók nyitottabb és élettelibb, pop-rock zenékhez is jobban illő karakterével. A magasak megszólalása szokás szerint könnyed és levegős, ami különösen a fúvós hangszereknél érhető tetten. A füles zárt mivoltához képes meglepően nyílt, levegős és transzparens megszólalású, a zene a felvételek jellegének függvényében néhol egészen eltávolodik a fejemtől, a sokakat zavaró bezártság érzet pedig egyáltalán nem tapasztalható. A hangszerek hangját és a különféle szólamokat szépen szétválasztja egymástól, a hangszín és hangulati gazdagsága nagyon jó, így hosszabb távon is kényelmesen leköti a figyelmet. A vibrafon megszólaltatása a sorozat többi tagjához hasonlóan nála is nagyon tetszik, a hangszert szépen csengő, valóság ízű és telt hangokkal ábrázolja.

Klasszikus műveken a fülkagylók nyílt, levegős, oldott hangulatú és valós színezetű hangszerekkel telnek meg, a zene sokszínű és hangulatos. Az operaénekesnő hangja szinte szárnyal, a remek analitikának köszönhetően pedig a halk háttérszólamokat is jól hallani, és a sok apró mozaik a legtöbb esetben komplex nagyzenekari hangzássá áll össze. A hangzása jellegét tekintve valahol félúton van a populárisabb karakterű „utcai” típusok és a kifinomult otthoni fülesek világa között, pont úgy „”összerakva”, hogy lényegében mindkét változathoz megfelelő legyen. A klasszikus muzsika kissé populárisabb ágát (is) képviselő Sarah Brightman „Symphony” című felvételén finoman lüktető, átlagosan telt basszus adja meg az alaphangot, a vonóskar hangja színes és izgalmas, a könnyed és légies énekhang finoman lebeg és szárnyal. Sok a szín és a különféle, árnyalat, csak úgy, mint az érdekesebb popzenéknél, amiket szintén dinamikusan, testesen és sokszínűen ábrázol, de akkor sem riad meg, ha esetleg valamilyen keményebb műfaj kerül sorra, hanem a finomságai mellett az erejéből és a dinamikájából is hatásos ízelítőt nyújt.

Ajánlás

A HD 4-es család HD 4.20-as és HD 4.30-as tagjai között alapvető felfogás és karakterbeli különbségek voltak; előbbi képviselte a fiatalosabb, poposabb világot, míg az utóbbi a kifinomultabb és érettebb karaktert. Hozzájuk képest a HD 4.50 BTNC olyannak tűnik, mintha a kettőt ügyesen összegyúrták volna, hogy kényelmesen vállalható kompromisszumok árán mindkét világ rajongói megtalálhassák a számításukat benne. Mindehhez jön a sok hasznos funkció, a zsinóroktól megszabadító Bluetooth kapcsolat, a külső zajok kizárása és a zenelejátszás illetve telefonálásvezérlés, amelyek a nívós hangzású fülest egy valóban modern és sokoldalú típussá teszik.


Sennheiser HD 4.50 BTNC
Frekvencia átvitel: 18 Hz-22 kHz
Impedancia: 18 Ohm
Hangnyomás: 113 dB
THD: <0,5%
Ár: 61.900,- Ft

Audio Partner Kft.
Tel: 23/414-057
www.audiopartner.hu