The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sennheiser HD 461, HD 471

A 400-as sorozat kettő nagyobb modellje az alaptípustól eltérően már egyaránt rendelkezik kábelbe épített mikrofonnal és vezérlőgombokkal, amelyek használatuk során mind a mobileszközről való telefonálást, mind a telefonálást kényelmesebbé teszik.

Külsőleg a HD 461 és HD 471 fejhallgatók gyakorlatilag teljesen egyformák, az egyetlen különbség közöttük, ami alapján meg tudtam őket különböztetni egymástól, a fejpánton lévő Sennheiser logó és a hullámos felület színe, ami a 461 esetében fekete, míg a 471-esen ezüstszínű. A belépő 451-estől eltérően a két nagyobb modell fülkagylóin óvatos design elemként matt ezüst csík fut körbe és a fülpárnáik bőrborítást kaptak, emellett még a kábeleiken lévő mikrofonos-nyomógombos távvezérlő egység különbözteti meg őket a kommunikációs szempontból „fapados” alaptípustól. Ezen szolgáltatás okán a HD 461 és HD 471 a szokásos módon kétféle változatban létezik; az „i” végű verziók az iOS eszközökhöz, míg a”G”-sek az Androidosokhoz passzolnak.

Műszakilag az aktuális 400-as sorozat általános kulcselemei a zárt kagylós kivitel, az erős neodímium mágnesek, a könnyű membránok és az eltávolítható kábelek. A különböző típusok közötti tényleges technikai különbségekről már nem szól a fáma és kívülről sem látszik belőlük semmi, a műszaki adatok azonban beszédesen tanúskodnak a fejlődésről, ugyanis a sorban felfelé haladva a frekvencia átvitel és hangnyomás értékek folyamatosan nőnek, ami többek között egyre igényesebb meghajtókat sejtet.
Felszereltség tekintetében az egyetlen különbség a legnagyobb HD 471-eshez mellékelt 3 m hosszúságú, 6,3 mm-es adapterrel rendelkező második kábel, ami az otthoni komponensekkel való használathoz ideális a mobil eszközökhöz való rövidebb verzió helyett, ezzel is jelezve, hogy a sorozat csúcsmodelljét már „rendes” hifizéshez is erősen ajánlják.

Senn HD471
.

HD 461
A család középső tagja egyszerre igazi Sennheiser és 400-as, mert mind a márka, mind a sorozat alapvető tulajdonságai és értékei érezhetők benne. Kisebb testvéréhez hasonlóan kiegyensúlyozott stílusban, telt hangképpel zenél, ám némiképp határozottabban és nyíltabban is. Legfőképpen a különféle fúvósok megszólaltatásánál érezni, hogy jobban szabadjára engedi a hangokat, ettől egyértelműen nyíltabbnak és oldottabbnak hat. Kvalitásaiból a vibrafon is hatásos ízelítőt nyújt; a hangszer szépen csengő hangon, egészen minimális üvegességgel, gazdag felharmonikusokkal és hosszú lecsengésekkel szólal meg a tálalásában.
Klasszikus műfajokon témától függően érdekes módon a legkisebb típusnál is megemlített enyhe középkiemelés afféle sorozat sajátosságként továbbra is megmarad. Ezt leszámítva a megszólalása kiegyensúlyozott balansszal rendelkezik. Színvilága inkább kellemes, mint buja, nem dolgozik túl erős „ecsetvonásokkal”. A többször említett nyugalom és a szilárd alapok most is megvannak, így az olyan légies hangú hangszerek, mint például a fuvolák könnyed ábrázolása mellett a komplex megszólalás minden esetben stabil és testes.
Testessége és a 451-esnél némileg nyitottabb karaktere okán a folkos, popos és rockos műfajok egyaránt jól szólnak rajta, főleg, hogy a mobil használatra tervezettség okán legfőképpen talán ezek állnak a legközelebb a célközönségéhez. Dinamikus és erőteljes, felül izgalmas, de sohasem szúrós vagy bántó, terhelni pedig rendesen lehet, előbb bánja a fülünk, mint a füles, ha túlzásba visszük a hangerőt.

HD 471
A család csúcsmodellje kétszer annyiba kerül, mint az alaptípusa, úgyhogy neki a kábeles távvezérlő és a bőrborítás mellett hangban is már jóval többet kell mutatnia. Mutat is! A sorozatban például nála érzem először igazán a fejem körül kialakuló teret, az egymástól jól elkülönülő hangszereket és a nyitott típusokra emlékeztető levegősséget. Továbbhaladva azon az úton, amelyen a középső típus elindult, a megszólalása még könnyedebb és felszabadultabb, ettől persze kevésbe tűnik súlyosnak és kiegyensúlyozottnak, mert a kettő együtt már nehezen menne. Szólózó hangszerei bátrabban vetik bele magukat a különböző dallamokba, a fúvósok még több levegővel zenélnek, a vibrafon csilingelései pedig játékosan cikáznak ide-oda a két hangszóró között.
Klasszikusokon és különféle akusztikus műfajokon már az első hangoknál érezni, hogy ehhez a típushoz nem véletlenül mellékeltek 6,3 mm-es csatlakozó kábelt, mivel a családból leginkább ő kívánkozik a mobil mellett otthoni használatra is. A muzsikája részletezett, kifinomult és odafigyelő, számos olyan apró momentumot megmutat, ami a kisebb testvéreknél annyira nem volt hangsúlyos. A megszólalása levegősebb, a színpada pedig ismét jóval nagyobb, a hangok egészen messze eltávolodnak a fejemtől. Az alapvető családi jellemzőket megtartva számos paraméterben inkább már felfelé kacsintgat és zárt típusként egészen felszabadult karakterrel rendelkezik.
Könnyűzenéken a társak erőteljességét és testességét több frissességgel és lendülettel, gazdagabb hangszínkészlettel és több levegővel párosítja. A komplex részleteknél az integritás megőrzése mellett a hangszerek több önállósággal rendelkeznek és jobban elkülöníthetők egymástól. Egyértelműen több a részlet és a hangulat, a megszólalása minden tekintetben sokkal komolyabb, mint a kettő kisebb modellé.

A HD 461, mint a család középső modellje a papírforma szerint afféle középutat képvisel a három füles között; megtalálható benne a HD 451 teltsége és kiegyensúlyozottsága, de már nyújt némi ízelítőt a HD 471 levegősségéből és nyitottságából is. Természetesen otthoni használatra is alkalmas lehet, ha valaki nem akar többet költeni fejhallgatóra, de ez a szerep a leginkább a HD 571-esnek való, amelyen a klasszikus zenék is jóval érettebben és kifinomultabban szólalnak meg. Hármójuk közül vitathatatlanul ő a csúcsmodell, ami otthon és az utcán egyaránt részletező, nyitott, érdekes és felszabadult hangokkal kényezteti tulajdonosát.


Sennheiser HD 461G
Impedancia: 32 Ohm
Frekvencia átvitel: 16 Hz- 24 kHz
Hangnyomás: 114 dB
Ár: 24.900,- Ft

Sennheiser HD 471G
Impedancia: 32 Ohm
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 20 kHz
Hangnyomás: 108 dB
Ár: 31.900,- Ft

Audio Partner Kft.
Tel: 23/414-057
www.audiopartner.hu