The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sennheiser HD 800 S - Út a fejhallgató mennyországba

Az idei év első Sennheiser újdonságaként érkező HD 800 S típus az ezoterikus Orpheust leszámítva a márka új csúcsmodellje, a megalkotásának kiindulópontjául szolgáló HD800 azonban továbbra is a választékban marad.

A 800S kifejlesztése során eszközölt technológiai módosítások lényegében egy kisebb tuningnak tekinthetők, azonban a high-end végtelenségig kifinomult világában, ahol akár elsőre talán jelentéktelennek tűnő egészen apró dolgoknak is nagyon komoly szerepük és hatásuk lehet, a kicsi változtatások is lényeges javulást hozhatnak.

A matt fekete színű, cirkumaurális kivitelű, nyitott dinamikus HD 800 S egyértelműen az otthoni zenehallgatás kifinomult eszköze, a minőségi kategóriája és az ára mellett ezt a 300 Ohmos impedanciája is jelzi, hiszen ennek okán a hordozható eszközök legtöbbje éppen csak cincogna vele. Az értékes meghajtók rozsdamentes acél kamrában kaptak helyet, míg a fülkagylók és szerkezet az űrkutatásban használt erős és rendkívül könnyű anyagokból készült.

Újabb speciális kiviteli elemként a HD 800S olyan speciális hangelnyelő technológiával készül, amely elsőként az IE 800 referencia fülhallgatónál jelent meg. A technológia a gyártó által csak káros akusztikai effektusként említett maszkhatást szünteti meg, olyan módon manipulálva a hanghullámokat, hogy a halkabb zenei információk is jobban hallhatóvá váljanak és így látványosan megnőjön a fejhallgató felbontása és részletező képessége, ami a high-endben kiemelt paraméternek számít.

További változásként a HD 800 S fejhallgatóhoz a megszokott 6,3 mm-es jack dugós csatlakozó kábel mellett immár gyárilag mellékelnek egy szimmetrikus XLR kábelt is, amellyel a gyártó referencia fejhallgató erősítőivel (HDVD 800, HDVA 600) valamint egyéb igényes típusokkal való összekötése lehetséges, hiszen ebben a kategóriában a külső erősítő alkalmazása már magától értetődő dolognak számít.

HD 800S black mood 07 RGB

Az átlagos fejhallgató dobozoknál nagyjából háromszor nagyobb kartonból egy fekete keménytok kerül elő, melyet felnyitva elegánsan elrendezett selyem hullámok között pihen a FEJHALLGATÓ, mellette pedig egy kis selyemzsákban a másik tartozék kábel foglal helyet. Szó, mi szó, a felsőkategóriás érzet már a meghallgatás vagy a füles kézbevétele előtt megvan, a büszke tulajdonos így már az első pillanattól fogva érezheti, hogy a félmilliójáért valami igazán különlegeset kapott.
Maga a fejhallgató a nagy méretéhez képest a high-tech anyagoknak köszönhetően egyáltalán nem nehéz, az arányai viszont némileg eltérnek a megszokottól, mivel a fülkagylói óriásiak, és emiatt a fejpánt része kurtábbnak tűnik. Felvéve a fülest olyan érzetem támad, mintha egyenesen rám öntötték volna, ami nagyon fontos jellemző, mert egy fejhallgató akkor jó igazán, ha nem csak jól szól, hanem kényelmes és sokáig lehet viselni.

Hangzását tekintve a HD 800 S egyértelműen a HD 700 és HD 800 típusoknál megismert sztatikus jellegű, hiper realista és kellemesen izgalmas vonalat viszi tovább, melyet minden ponton továbbfinomít, és újabb momentumokkal gazdagít. Alapvető márkajellemzőként természetesen barátságos hangvételű, bántó hangot még a legnagyobb igyekezettel vagy leggyatrább erősítővel sem lehetne kicsalogatni belőle. Dinamikus típusként a levegőssége és a magas tartománya egyértelműen a sztatikus és planar rendszerű modellekét idézi, basszusban és ritmikában azonban sokkal jobb náluk és nagy hangerőn is egységesebb hangzású marad. A zenei anyagok jellegétől és a hangszerelésétől függően valóságos magas orgiát produkál, olyan leheletfinom és aprócska „szöszözésekkel”, amiket szinte még sohasem hallottam. Bámulatos mértékű, bár cseppet sem tolakodó vagy túlzottan precízkedőnek tűnő részletezettsége folytán a „mintha többen lennének, mint szoktak” érzet még agyonhallgatott lemezek esetében is gyakran előtör az emberből a hallgatása közben, mert szinte mindig fel lehet fedezni olyan halk szólamokat, hangszereket, apró csilingeléseket, vagy élő felvételeknél sóhajokat, köhintéseket és egyebeket, amelyek korábban nem tűntek fel. Ennek okán a HD 800 S afféle lemez vagy fájlgyűjtemény újra felfedező fajta, csak éppen az ember hirtelenjében nem tudja, mihez kapjon, mert mindenre egyszerre kíváncsi lenne.

Nyitott kivitele ellenére a külvilágot szépen kizárja, bezártság érzetet azonban így sem kelt, sőt, amint a zene megszólal a sok levegőnek és a minden irányban kiterjedt, a fejemtől jócskán eltávolodó színpadnak köszönhetően inkább kinyílik a világ. A hangszerei szépen elkülönülnek egymástól és önálló indivídumként mindegyikük a maga sajátos módján szólal meg, például hangszertípustól és persze a stúdiómunkától függő lecsengésekkel, visszhangokkal és felharmonikusokkal. Tempósabb jazz, pop és rock muzsikákon frissen pörgő, energikus és analógos karakterű dobokat és ritmusszekciót szólaltat meg, a mélytartomány a könnyed hangvétel dacára mindvégig a helyén van és a teltsége biztos alapokat biztosít a zenéknek. A dobseprő és a cinek hangjával egyenesen nem tudok betelni; ilyen légies, lágy, könnyű és nem utolsósorban cizellált megjelenítést eddig jobbára csak sztatikus modellektől hallottam. Felszabadultan, abszolút természetesen és oldottan áramlanak a részletek, amelyek az óriási bőség ellenére sem fárasztanak, mindössze újra meg újra rácsodálkozok, hogy vajon honnan kerültek elő. A fúvós hangszerek ábrázolásánál remekül érezni a kiáramló levegőt, ami szinte cirógatja a fülemet és szintén a legjobb sztatikusok ebbéli teljesítményével vetekszik. Noha a fejhallgató még elektronikus zenéken is frenetikus hangzást nyújt, a klasszikus művek megszólaltatásánál érezni azt, hogy tényleg valami egészen kivételes tudás birtokában van. Vivaldi hegedűkoncertjén a hegedűket szó szerint érzéki finomsággal és kivételes naturalizmussal ábrázolja, ez az a minőségi kategória, amikor a hozzáértők még a hegedű fajtáját is könnyedén beazonosíthatják, nekünk „egyszerű” zenehallgatóknak pedig szimplán tátva marad a szánk.

Újabb szimpatikus jellemzőként a HD 800 S egy átlagos minőségű, erősítőbe beépített fejhallgató kimeneten keresztül is átkozottul jól szól, aztán, ahogy egyre jobb típusokra kötjük rá, a kvalitásainak újabb és újabb rétegeit tárja fel előttünk. Természetesen mindenképpen valami nívós típust érdemel kiemelkedő képességei maradéktalan kiaknázásához, a hangsugárzókhoz hasonlóan azonban ízlés kérdése, hogy ki mit szeretne kihozni és kiemelni belőle, így a gyártó könnyed, nagyon tiszta és légies karakterű típusa mellett akár kifinomult csöves erősítőkkel is lehet kísérletezni.

A minden ízében, porcikájában és minden egyes hangjában abszolút felsőkategóriás HD 800 S a dinamizmus, a lágyság, a könnyedség, a levegősség és a kifinomultság bámulatos kombinációjával kényezteti szerencsés tulajdonosát. A legjobb formáját természetesen hozzá illő eszközkörnyezetben és akusztikus műfajok hallgatásakor nyújtja, azonban még átlagos jó készülékekkel retró popzenét hallgatva is olyat tud, amit nagyon lesz elfelejteni és a paramétereiről még ilyen esetekben szinte csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.


Sennheiser HD 800 S
Frekvencia átvitel: 4 Hz- 51 kHz (- 10 dB)
Hangnyomás: 105 dB SPL
THD: 0,02 %
Nominális impedancia: 300 Ohm
Tömeg: 330 g
Ár: 499.900,- Ft

Audio Partner Kft.
Tel: 23/414-057
www.audiopartner.hu