The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cocktail Audio N15 hálózati lejátszó / USB DAC

 

 

Decemberi híreink között beharangoztuk a A Cocktail Audio legújabb hálózati lejátszóját, az N15-öt. Az audiofil minőségű Sabre 32 bites referencia D/A konverterre épülő készülék azonban USB DAC-ként, fejhallgató erősítőként, ill. médiaszerverként is használható. A sokoldalú N15 januárban meg is érkezett, így módunk volt kipróbálni.

A médialejátszók kínálata örvendetesen szélesedik, beleértve az audiofil kategóriába sorolható berendezéseket is, melyek közül jónéhány a távol-keletről érkezik, mint a Lumin (Hong-Kong) vagy a Cocktail Audio (Korea). Úgy tűnik hifista körökben ma már nem számít hol készült az adott termék, a lényeg a kitűnő hangzás és persze a szép kivitel. Az elérhető szolgáltatások skálája ebben a kategóriában rendkívül széles, csak a gyártók akaratán, fantáziáján múlik, mi az, amit egy kisebb dobozkába „belezsúfolnak”, és ezek későbbi frissítések során tovább bővíthetők, mivel egy-egy új funkció legtöbbször „csak” szoftveres fejlesztés eredménye. A legfontosabb tehát a kiváló hardver, szoftveres finomításokra pedig mindig adódik lehetőség, nem egyszer „független” fejlesztő applikációjának használatával is megoldható a kezelés kérdése.

Az N15 csinos kis ezüst vagy fekete színű, speciális fémötvözetből készült háza egészen egyedi felületet kapott, eloxált jellegű, de nem matt, inkább fényes. Az előlap egyszerű, gravírozott logóval, középen elhelyezett hangerőszabályzó potméterrel, jack és USB aljzattal, valamint a hálózati kapcsolóval tarkítva. Hátlapja jól kihasznált, több csatlakozó nem is nagyon férne el ekkora felületen. Szemünk legelőször az analóg kimenet RCA aljzataira téved, nem véletlenül. Masszívak, aranyozott kivitelűek, erősen kiemelkedve a hátlap síkjából. Feltűnő még a meghajtó fiók fekete fogantyúja, és audiofil szemnek a (cserélhető) tápkábel aljzata is kellemes látvány. Az Ethernet aljzat körül sorakoznak a különféle funkciójú USB bemenetek; külső tárolóként való csatlakoztatásra, meghajtó fogadására valamint USB DAC-ként való alkalmazásra. Koax és optikai kimenetekről digitális formában nyerhetünk kimeneti jelfolyamot, ha nem a beépített DAC-ot szeretnénk használni az analóggá alakítás folyamatához. Hasznos lett volna legalább egy koax digitális bemenet kialakítása, különösen a stabilabb mechanikával szerelt, régebbi gyártású CD lejátszók tulajdonosai értékelték volna ezt a lehetőséget.

cocktail audio n15 network player 02

1 GHz-es ARM Cortex A9 kétmagos processzorra épül a lejátszó, ami kellően erős alap a gyors működtetéshez. UPnP (DLNA) médiaszerverként, média rendererként, Samba szerverként használható, és nincs szükségünk külön hálózati meghajtóra (NAS) sem, a 2,5”-es HDD-t ill. SSD-t (max. 4TB) közvetlenül az N15-ben kialakított fiókba csúsztatva a fájlok tárolásának megoldását is kipipálhatjuk. A helyben tárolt fájlok mellett USB bemenetről és természetesen a teljes otthoni hálózatból iselérhetőek a zenei anyagok, emellett hallgathatjuk az internetes rádiók adásait, és a Deezer, Qobuz, Tidal, Connect Airable és a Spotify zeneszolgáltatók végtelennek tűnő kínálatához is hozzáférünk. A hálózathoz LAN kábellel kapcsolódik, wifi opciós megoldásként érhető el, egy USB dongle formájában, de ezt az alap csomag nem tartalmazza.
A lejátszható kodekek és formátumok repertoárja meglehetősen gazdag, előbbieket a PCM (akár 24bit/192 kHz), a DSD64 (2,8224), a DSD128 (5.6448 MHz), a DSD256 (11.2896 MHz) és a DXD (24bit/352 kHz ) képviseli, míg utóbbiak listája a WAV, DFF/DSS, FLAC, ALAC, AIFF, APE/CUE, MP3, WMA, M4A, AAC és Ogg. változatokból áll.

A kiváló SABRE ESS 9018 DAC képességeit kihasználva, az N15 USB DAC-ként alkalmazható eszköz, így a számítógépről való lejátszás egy újabb felhasználási lehetőségként adódik. Sokan vannak, akik a precízen beállított PC-s programjaikban bíznak leginkább, ezzel számukra is jó alternatívát kínál a készülék. Beépített fejhallgató erősítője tovább növeli a használhatóságot, a precízen feldolgozott és analóggá konvertált jelfolyamot minőségi erősítő fokozat követi, a fronton kialakított 6,3-as jack aljzatig.

n15 06

Nagyon fontos szempont az eszköz kezelhetősége, hiába a sok szolgáltatás, ha a hozzáférés nehézkes vagy lassú. A CocktailAudio készülékének vezérléséhez a cég ajánlása szerint a Novatron Music alkalmazást használhatjuk, amely speciálisan a Cocktail Audio készülékeihez lett igazítva (a Novatron a CocktailAudio gyártója). Nem foglal sok helyet, könnyen telepíthető, de kezelhetőség, átláthatóság szempontjából találkoztam már jobban eltalált applikációkkal is. Megszokást igényel, és hiányolom a lejátszott fájlok részleteinek közvetlen kijelzését is (menüből elérhető). Van viszont menü a felhő tárhelyekhez, könnyedén elérhetőek így a Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box és Yandex Disk állományok, ha ezek mellett tesszük le a voksot. (Természetesen ezen kívül számos lehetőség kínálkozik a készülék megszólaltatására, ha valakinek a Novatron applikációja nem jönne be, többek között webes felületről is vezérelhető.)

Hang

A szokásosnál több időt töltöttem a rendszerbe illesztéssel, de – mivel ezen csak egyszer kell átesni – nem vette el a kedvem a zenehallgatástól. Lejátszóként beállítva, az app által vezérelve, NAS-ról válogatva kezdtem hallgatni.
A tesztet jazz koncerttel inditottam, dallamai lágy és kellemes karakterrel szólaltak meg, telt, hangsúlyos basszussal valamint selymesen finom cinekkel. Felszabadult a játék, sok levegővel. A teret pontosan építi fel, színpada minden irányban kiterjedt, a hangszerek illetve a zenészek közt elegendő hely és levegő van. Dinamikailag a hangzás szintén nagyon rendben van, a dobos erőteljesebb ütései egészen mellbevágóak, és a halk illetve hangosabb hangok között jókora a kontraszt. A klarinét hangja levegős és összetett, a vibrafon pedig kellemes tónusban, hosszú lecsengésekkel és gazdag hangszínkészlettel zenél. Az előadásmód a dinamika és erő ellenére inkább barátságos, mint felkavaró, viszont elég izgalmas és összetett ahhoz, hogy hosszabb távon is érdekes legyen és fenntartsa a figyelmet.

A kellemes tónus a Mozart opera részleten is folytatódik, amelyet a készülék lelkesen, gazdag, enyhén pasztelles hangszínekkel szólaltat meg. Az énekesnő hangja selymes és egészen magával ragadó. A színpad közepén állva énekel, amit a CocktailAudio-nak sikerül tökéletesen megmutatni, a rutinos zenészek pedig kiváló hátteret adnak mindehhez. Kitűnő a hangulat, belevon a zenébe, s hogy a kép teljes legyen, képes megteremteni a valódiság illúzióját is.

Könnyűzenei koncert következik, és még mindig nem tudok hibát találni a produkciójában. Itt is kiemelkedő az ének, de talán a gitárok hangjának sokszínűsége fogott meg leginkább. A hangok könnyedén elszakadnak a hangsugárzóktól, hogy megtöltsék a helyiség levegőjét, és ezt mindféle erőlködéstől mentesen teszik, természetessége egészen kitűnő. A hangzás a teljes frekvenciatartományt tekintve egyensúlyban van.

USB DAC-ként, laptopról, Foobart használva sem tapasztalok más karaktert, néha az az érzésem, hogy ezúttal még pontosabb, definiáltabb a ritmus, de ezt talán csak el akarom hinni. A levegősség, a szárnyaló jelleg ugyanaz, de miért is lenne más, hiszen ez egyértelműen a Sabre DAC érdeme, amit már több nívós készülékben is bizonyított. A legjobb az egészben az, hogy régebbi, vagy gyengébb minőségű felvételeinket is élvezhető, sőt élvezetes módon képes tálalni, ugyanakkor nem érezni „művi” jelleget a felvételeken. Megőrzi természetességét, semlegességét, hosszan hallgatható karakterét, nem válik fárasztóvá órák után sem.

Érdemes egy próbát tenni a Tidal-lel, nem csak azért, mert nevetségesen olcsón, CD minőségben tudjuk elérni kedvenceinket, hanem mert rengeteg új zenét fedezhetünk fel a határtalan kínálatot böngészve. Olyan előadókat/lemezeket ismerhetünk meg, amelyekkel – nagy eséllyel - nem futottunk volna össze a lemezboltban, barátoknál, talán még az interneten sem. Kifejezetten tetszett, amit hallottam, tényleg közel áll a CD-ről elérhető nívóhoz, és már elindult a Tidal HD streaming szolgáltatása is…

Ajánlás

A Cocktail Audio N15 egy kitűnő hangú, sokoldalú és jól megépített készülék, egy kicsit „fejlesztésre” szoruló szoftveres támogatással. Ez utóbbi a jövőben minden bizonnyal változni, finomodni fog, de nem kell megijedni, a zenehallgatás élményét mindez egyáltalán nem befolyásolja. Nem kell külön NAS-ra sem költeni, az ESS SABRE 9018 DAC nyújtotta hangminőség pedig mindent apró zavaró tényezőt képes feledtetni, amint megnyomjuk a lejátszás gombot. 199.000 forintos ára mindezek fényében több, mint korrekt ajánlat.

Műszaki adatok:
Támogatott hálózati protokollok: UPnP(DLNA) Server/Client/Media Renderer, Samba Server/Client,FTP Server, Web Server, etc.
Támogatott kodekek és formátumok: DSD(DSD64, DSD128, DSD256), DXD(24Bit/352.8KHz), HD WAV(24Bit/192KHz), HD FLAC(24Bit/192KHz), APE/CUE, WAV, FLAC, ALAC, AIFF, AIF, AAC, M4A, MP3, WMA, Ogg Vorbis, PCM, M3U, PLS, etc.
Internet szolgáltatások: Internet Radio/Podcast Airable         
Elérhető online zenei szolgáltatók: TIDAL, Deezer, Qobuz, Spotify Connect
Méretek: 180mm × 180mm × 45mm
Ár: 199.000,-Ft
Forgalmazó: Limar Audio
www.limar.hu