The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Auralic Aries Mini

A sikeres, felsőkategóriás termékeknek előbb vagy utóbb megjelenik a szélesebb rétegek számára is megfizethető változata, amire az Auralic esetében nem is kellett túl sokat várnunk. Az Aries kistestvére az Aries Mini ráadásul nem csak egy streamer, beépített DAC-ot is tartalmaz, így aztán komplett hálózati lejátszót kapunk audiofil mércével nézve szinte fillérekért. Kérdés, hogy mint streamer, mennyit őrzött meg az Aries vitán felüli high-end megszólalásából, és a DAC eléri-e a zenerajongók által áhított szintet. Meglátjuk.

A készülék nagyjából akkora, mint egy dulpa CD tok, de mérete ellenére nagyon jól „felszerelt” darab. ESS Sabre 90182KM D/A átalakítója révén - a nagytestvérrel ellentétben – további kiegészítők nélkül csatlakoztatható az erősítőhöz, ráadásul a zenei fájlok tárolásához SSD ill. HDD meghajtót is fogad az aprócska ház. Az Aries Mini egy UPnP / DLNA / Open Home hálózati lejátszó, ami támogatja az összes szokásos formátumot (AAC, AIFF, ALAC, APE, diff, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA), a DSD és a DSD256 kódolású fájlokat, valamint a PCM állományokat akár 32-bit / 384kHz-es felbontásig. Wi-Fi-n, vagy Etherneten keresztül csatlakozik a hálózathoz, lejátssza az ott tárolt zenei anyagokat, az interneten keresztül pedig egyre szélesebb szolgáltatási szint válik elérhetővé (pl. Tidal HiFi, Qobuz, Internet Radio), és természetesen olvas USB meghajtóról is. ARM Coretex-A9 processzora 1GHz órajellel fut, 512MB belső memória valamint 4GB RAM áll rendelkezésére, ami több, mint elégséges a zenei fájlok kezeléséhez.
Az Aries ultra pontos „Femto-Clock” órajel generátoráról le kell mondania a Mini tulajdonosoknak, de 180 ezer forintért reálisan nem is remélhette senki, hogy a kistestvérben is viszontláthatjuk. Nincs AES/EBU kijáratunk, kijelzőnk és távirányítónk sem, valamint a táp is egyszerűbb lett. Azt hiszem, ezek a veszteségek még mindig kevéssé fájóak, mint az az öröm, amit a megfizethető ár – és az „ajándék” DAC - miatt érezhetünk.

Aries mini back

Sajnos a kezelés tekintetében még mindig nem változott a helyzet, így a - csak iOS eszközökön futtatható - Lightning DS applikáció az egyetlen szoftver, amivel életre kelthetjük a Minit, és bár ezek után, mint „renderer” eszköz, UPnP lejátszó applikációk számára is elérhető, érdemes a gyári szoftvernél maradnunk, ha az összes szolgáltatást igénybe szeretnénk venni. A „telepítés” viszonylag egyszerű és gyors, a teljes folyamat számára szükséges idő nagyban függ az adattárolókon található zenei fájlok méretétől, mennyiségétől. Az applikáció az összes felvételt, albumot indexeli, szép, és átlátható formában borítóképekkel együtt tárolja, hogy a későbbiekben villámgyorsan megtaláljuk az éppen keresett zenét. WiFi-vel – az Auralic ezt ajánlja – kicsit lassabb, kábelen gyorsabb a kommunikáció tapasztalatom szerint, de a különbség elhanyagolható. A működés stabil, fagyás és akadás mentes. A zenei könyvtárban rengeteg szűrési lehetőséget találunk (album, előadó, zeneszerző, műfaj, megjelenés dátuma, utolsó módosítás dátuma, utolsó importálás dátuma, mintavételezési sebesség, fájl típus). Létrehozhatunk lejátszási listákat a helyben tárolt fájlok, valamint az online streaming szolgáltatások alapján egyaránt, ezzel is kényelmesebbé téve a használatot.

Aki a későbbiekben szeretné „tuningolni” az Aries Minit, elsőként a gyártó által kínált külső tápegység beszerzésén érdemes elgondolkodnia. Egy jó táp csodát tesz a hanggal, és ez a „törvény” természetesen a digitális eszközökre ugyanúgy igaz, mint ahogy azt az analóg készülékek esetében megtapasztalhattuk. Az ultra alacsony zajú táp feketére festett alu házban, 89 000 forintért – a későbbiekben is - bármikor beszerezhető, borítékolhatóan nagy lendületet adhat a lejátszott hang minőségének, de erről nemsokára saját fülünkkel meg is fogunk győződni…

auralic ulnl

Hangminőség

Alap kiépítésben, saját táppal és analóg kimeneten keresztül vizsgáltuk elsőként az Aries Mini produkcióját. A nagy testvér - komoly DAC-kal kiegészítve - lenyűgöző produkciója helyett most egy kicsit szerényebb, de teljesen rendben lévő hang fogad. Az egységesség és kiegyenlítettség még ezért az árért is meglepő, de általánosságban is jóval drágább készülék érzetét kelti. Egy kicsit több szín és nagyobb dinamika kellene ahhoz, hogy alap kiépítésben is a nívós audiofil termékek mellett említhessük. Persze egy izgalmas jazz produkció virtuóz zenészeit hallgatva sokszor mosolyra húzódik a száj és elindul a láb, és az érzelmekben gazdag akusztikus gitár előadást hallgatva is csak elismerő pillantást vethetünk a kis lejátszóra. Ahogy egyre magasabb felbontású felvételekkel próbálkozom, jönnek meg a színek és a részletek, drámaian javul a hangzás. A jelenlétérzet és térábrázolás pontosabb, a hangszerek hangja is természetesebbnek hat. A klasszikus zene nagy felbontásban úgy tűnik, mindent visz, szép, összefüggő hangfolyamok, és pontos hangszínek jellemzik, korrekt térábrázolással.

Egy óra hallgatózás után nem bírtam tovább, és bekötöttem az opciós külső tápot. Mélyhangjai kiterjedtebbnek és erőteljesebbnek érződnek, ezzel együtt nyugodtabban, letisztultabban zenél, úgy, hogy közben a felvétel részleteiből is többet és többet kapunk. A zajok – amik eddig sem voltak jelentősek – eltűntek, a szünetekben tökéletes a némaság, megnőtt a dinamika. Megjelennek a hangszeres zenék olyan apró neszei, amelyek a kottában nem szerepelnek, de az előadáshoz szervesen hozzátartoznak, élőbbé és természetesebbé varázsolva a produkciót. A nagyzenekari előadás hatalmas energiákat mozgat meg, a zenészek és hangszereik pozíciója pontosabban meghatározható, több a levegő és tágasabb a tér. Mindeközben magam előtt látom az aprócska dobozt, ahonnan mindez elindul… Teljes a képzavar.

PCB Top

Lehet ezt még fokozni? Egy jobb külső DAC-kal minden bizonnyal, de ennek nem tudom, lenne-e értelme. Az Aries Mini a kisebb pénzű hifisták számára készült, ami úgy jó, ahogy van. A tuning táp szerintem kötelező, ha nem is azonnal, de a következő fizetésből vagy prémiumból mindenképpen ki kell, kerüljön, mert nagyon sokat dob a hangminőségen. A kezelhetőség is kiváló, egyedül az iOS-hez való ragaszkodás – vagy az Android mellőzése (ahogy tetszik) – bosszantó kissé, de talán ez hamarosan megoldódik. Remélem, mert az Aries Mini sok kispénzű hifista álmait váltaná valóra, akik nem feltétlenül tündökölnek a legújabb iPhone-nal a kezükben…

Ára: 179.900,- Ft
Táp: 89.000,- Ft
Forgalmazó: Audiocentrum