The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cocktail Audio X12

A koreai illetőségű Cocktail Audio neve már évekkel ezelőtt feltűnt a hazai piacon, de első médialejátszói még nem voltak teljesen kiforrott termékek, mint ahogy a legtöbb hasonló lejátszó sem volt az akkoriban. Kisebb szünet után ez év januárjában új hazai forgalmazónak köszönhetően, kibővült választékkal, figyelemre méltó modellekkel újra elérhető. Kezdésnek a legkisebb, ugyanakkor talán a legpopulárisabb modellel, az X12-vel ismerkedünk.

Kis kompakt hordfüles dobozból kerül elő a szerkezet, ami elsőre rendkívül könnyűnek tűnik. Csodálkozni nem kell, a külső kapcsolóüzemű táp, a digitális végfokozat és a műanyag ház, mint tömeg meghatározó összetevők okozzák ezt, hiába, a nagy, nehéz komponensek korszaka úgy tűnik már lassan a múlté.
Az előlap meghatározó elemei a 4,3 inches színes LCD kijelző, a CD fiók előlapja és a forgatógomb, amely minden várakozással ellentétben nem a hangerő szabályozását szolgálja, hanem a menürendszerben történő navigációt. A nagy kijelző félreérthetetlen piktogramokkal és méretes karakterekkel hamar elnyerte szimpátiámat, bár kezeléséhez finom mozdulatokra van szükség, mert a léptető áramkör magas érzékenysége miatt van, hogy kettőt lép egyszerre. 
A CD meghajtó egy notebookokba szánt modell, a fiók nyitásakor csak kipattan, a lemez behelyezéséhez kézzel kell teljesen kihúzni, majd visszatolni a lejátszáshoz. Viszonylag kulturáltan, csendesen működik, mindössze a beolvasás során hangoskodik kissé. Egy 3,5-es jack aljzat és egy USB bemenet zárja az előlapi „látnivalók” sorát, további kezelőszerveket a felső lapon találunk.
Szám szerint 8 kis gomb egy sorban – az előlapi forgatógombbal együtt - szinte teljes hozzáférést tesz lehetővé, a tartozék távvezérlő csak a karakterek beírásához elengedhetetlen. Persze a kényelmi szempontok miatt nem hiszem, hogy a sok nyomogatás túlzottan megviselné őket…
Hátul megvan minden, amire szükségünk lehet; Ethernet aljzat a hálózati csatlakozáshoz, analóg RCA be/kimenet pár, optikai és koax digitális bemenetek, valamint újabb 2 USB aljzat. A hangszóró kimenetek banándugót is fogadni képes, aranyozott csatlakozók. A táp bemenete és a készülék főkapcsolója szintén itt található.

Cocktail Audio X12 Noir 3QD 1200

A beépített digitális erősítőről nem árulnak el sok részletet, mindössze annyit, hogy dinamikus hangzást és csatornánként 60W teljesítményt várhatunk tőle. Majd meglátjuk (ill. meghalljuk).

A cég meghatározása szerint, az X12 egy „HD HIFI ALL IN ONE CD RIPPER, MUSIC SERVER & STREAMER”.  Hogy zene szerverként használható legyen, egy merevlemezt kell helyeznünk a készülékbe, amit különösebb szerelés nélkül pár pillanat alatt meg is tehetünk. Egészen 4 TB-ig kezeli a SATA lemezeket, a befogadó felületre 2,5-es és 3,5-es meghajtó egyaránt elfér. Miután a csatlakozások a helyükön vannak, formáznunk kell a diszket a tetszés szerinti fájlrendszerre, ami lehet akár NTFS is. Formázás után birtokba vehető, a tároló, s ezzel számos új funkció birtokába jutunk.

CD rippelés

Az X12-be épített CD meghajtó – bár lejátszásra is alkalmas – a gyártó szándéka szerint inkább a lemezek HDD-re rögzítését szolgálja. A célformátum sokféle lehet, beolvasás előtt listából választható. Az X12 – ha van internet kapcsolata – csatlakozik a zenei adatbázisokhoz, és automatikusan letölti a behelyezett lemez borítóját, valamint menti a tracklistát is. Ha nem ismeri fel a lemezt (saját válogatás, különleges kiadvány) van lehetőségünk az információk begépelésére, bár ez a távszabályzóval eléggé időigényes. Lemezborítót, ill. az előadóról képet ilyenkor is keres, majd a releváns fotókból kiválaszthatjuk a megfelelőt, amely majd az albumok keresésekor, lejátszáskor is illusztrációként megjelenik.
A veszteségmentes, nagyméretű állományokat mobil eszközökre exportálhatjuk felhasználva az X12 egy újabb szolgáltatását, a konverziót. Mivel a telefonok, tabletek memóriája véges, ott célszerűbb pl. az mp3 használata, az átalakítást nyugodtan bízzuk a készülékre.
Az X12 mint „magnetofon” is működik, lehetőségünk van külső forrásról (akár analóg lemezekről), vagy az iRadio műsoráról felvételt készíteni, sőt azt utólag még szerkeszthetjük is. A belső meghajtóra külső forrásról importálhatunk, ebből a szempontból nagyon fontos, hogy az USB bemenetek (a front oldali is) kezelik a külső 2,5-es HDD-ket, a tápáram a működtetésükhöz elegendő.

Music server

Miután a beépített HDD-t feltöltöttük tartalommal és a készüléket csatlakoztattuk az otthoni hálózathoz (LAN-on, vagy az opcionális USB wifi adapterrel), megnyílnak a digitális világ széles kapui. Az X-12-n tárolt fájlok, mint egy NAS esetében minden csatlakoztatott „UPnP” eszköz által elérhetőek, és lejátszhatóak, és persze igaz ez fordítva is, az X-12 mint streamer, képes a máshol tárolt zenék hálózaton keresztüli lejátszására. A szép nagy LCD kijelző mindig megjeleníti az adott számhoz tartozó lemezborítót, és az egyéb információkat. Komfortos, „sokat tudó” készülék ez, egy rossz szavunk nem lehet.

Internet rádió

A hálózati kapcsolat egyik népszerű „hozománya” az internet alapú rádióadók elérése. A Cocktail Audio X-12 alkalmas ezek kezelésére, ehhez a Reciva Internet Radio és további két streaming szolgáltató – a Qobuz és a Simfy – választható, ez utóbbi kettő még hazánkból nem elérhető. A Reciva gyakorlatilag úgy működik, mint a legtöbb standard alkalmazás, vagyis különféle paraméterek alapján kereshetünk zenei adókat (ország, műfaj, előadó, stb.) Jó hír, hogy a népszerű Spotify kliens béta verzióját már tesztelik, hamarosan egy frissítés telepítésével elérhetővé válik a már értékesített készülékeken is a CD minőséget nyújtó online zenetár.

 Az X-12 vezérlése történhet a készülék kezelőszerveivel, távvezérlővel, vagy az ingyenes UPnP appok egyikének segítségével. A funkciók teljes körű elérését a távvezérlő biztosítja, a mindennapi működtetést komfortosabb és főleg látványosabb, ha a mobil alkalmazás mellett döntünk. Androidról az „Upnplay” alkalmazással tökéletesen, hiba nélkül együttműködött, a hangerő is szabályozást is beleértve.

Cocktail Audio X12 Noir D 1200

Hang

Az X-12-t én komplett egységként próbáltam ki, saját végfokozatát használva a hangsugárzók meghajtására, de alkalmazhatjuk forráskészülékként, az RCA, vagy digitális kimenetekről, kinek hogy tetszik.
A Dali CD-ről Pat Metheny-vel indítva a zenék sorát, a tág tér és a koncert helyszín hangulata, ami elsőre megfog. A mérleg másik serpenyőjébe a ’félénk’ gitárjáték egy kis orrhang jelleg kerül, de az élményt ez sem képes elrontani. Lendületes az előadás, a sztereo kép hibátlan. Sophie Zelmani énekhangja nagyon kellemes élmény, a ritmust a lágy, de határozott mélytartomány szépen adja. Felbontását jól jellemzi, ahogy a tér különböző, jól meghatározható pontjaiból néha egy-egy apró hang érkezik.
A Jan Harbeck Quartet „Too Darn Hot” c. felvétele következett virtuóz szaxofon játékkal, diszkréten háttérbe húzódó ütősökkel és erőteljes, játékos zongorával. A nagybőgő hangja nem veszik el a tömegben, megvan a hangszerek teste is. A hangzás „húsos”, semmi szárazság vagy nyersesség nem tapasztalható, talán kissé határozottabb lehetne, de összességében jazzen is jól szerepelt.
Norvegian Chamber Orchestra: kis szemérmesség és visszafogottság itt is érezhető, a lágyság és érzelmesség viszont előnyére válik. A részleteket szépen kirajzolja, a zaja gyakorlatilag nulla. A felvételben előforduló pillanatnyi csend után nagy dinamikával indul meg. A tér különösen mélységében nagy, érzetre elég messze ülök a zenekartól.
Robbie Williams – Go Gentle: a hangulat teremtő képességét most is kamatoztatja, szépen kimunkált, andalító az előadás, ha nem hallottam volna már pattogósabbnak ezt a felvételt, el is hinném neki, hogy ezt RW is így gondolta.

A CD-ről HDD-re rögzítésnek nem csak a kényelem, a könnyű kezelhetőség az előnye, a beolvasott zenék egyértelműen jobb minőségben szólalnak meg a merevlemezről. Részletezésben, dinamikában érezhetően javul, tisztább és precízebb a középtartományban is. Talán leginkább az lepett meg, ahogy a CD-ről egy-egy jelentéktelennek tűnő hang, visszajátszva határozottan, nem csak sejtés szinten mutatta meg magát.

Internetrádiót hallgatva nagyon vegyes a kép, de sok figyelemre méltó adót találni, melyek közel CD minőségben szólalnak meg. Persze, ha egy 4 terás, minőségi zenével teleírt merevlemezünk van, talán jobb megoldás a „random play”…   

A további zenehallgatással töltött órák alatt kialakult kép alapján az X-12 meggyőzően demonstrálta, hogy kis pénzért is lehet egy tudásban alig felülmúlható, hangban is figyelemre méltó „all in one” készüléket kapni a piacon. Kellemesre hangolt végerősítőjére a lágyság általánosságban jellemző, s csak ízlés kérdése, hogy ezt nagyobb részben előnyként vagy hátrányként értékeljük. Akik a csöves erősítőket és az analóg lemezjátszók hangzásvilágát kedvelik, a kis Cocktail Audio-ban nem fognak csalódni, ahogy jómagam is megkedveltem a két hét „próbaidő” alatt.

Cocktail Audio X-12
Támogatott lemezformátumok: CD, CD-DA, CD-R, CD-RW, DVD-R/RW
Kijelző: 4.3" TFT LCD (480 x 272 pixel)     
Amalóg kimenet: hangerő szabályzott (RCA)     
Dinamika tartomány : 112dB (Max 2Vrms, Stereo)
THD+N : 0.001%     
DAC IC : Cirrus Logic, CS4351
Fejhallgató kimenet: 3.5mm jack, 150mW+150mW@1Khz, 16 ohm, 0.1% THD
Digitális kimenet (szabályzott)    Toslink    24bit/192Khz-ig, koaxiális SPDIF 75ohm RCA, 24bit/192Khz-ig
HDD kompatibilitás: 2.5inch SATA HDD, SSD és 3.5inch SATA HDD 4TB-ig
Támogatott fájlrendszerek: Linux (ext3), NTFS, FAT32     
Támogatot audio kodek és formátum: HD FLAC (24bit/192KHz), HD WAV (24bit/192KHz), APE/CUE, WAV, FLAC, ALAC, AIFF, AIF, AAC, M4A, MP3, WMA, Ogg Vorbis, PCM, M3U, PLS, etc.     
Támogatott hálózati protokollok: UPnP (DLNA) Server/Client/Media Renderer, Samba szerver/kliens, FTP szerver, Web szerver, stb.     
Hálózati adapter: 100 – 240Vac, 50/60Hz, kimenet 24V/3.5A
Méretek:180mm x 100mm x 150mm

www.limar.hu