The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Xavian Jolly hangsugárzó teszt

A kicsike Xavian Joy álló változataként elkészült Jolly egy karcsú, 900 mm magas hangsugárzó, ami kompakt méretei dacára tömörfa kabinetjének és nívós alkatelemeinek illetve technológiáinak köszönhetően minden szempontból igazán súlyos egyéniség lett.

Kistestvéréhez hasonlóan a Jolly álló hangsugárzó is a stabilitást és a merevséget hatékonyan fokozó mozaik technológiával összeállított tömör tölgyfalapokból készült, melyeket a felhasználás előtt még több hétig szárítottak, nehogy a későbbiekben a lapok elmozduljanak egymástól. A famunka, az illesztések és a hangszóró lyukak kivágása szokás szerint hibátlan munka, így a legújabb Xavian is ugyanolyan elegáns és szemrevaló hangsugárzó, mint a gyártó többi modellje. A tömörfa kivitel révén már önmagában is meglehetősen súlyos kabinet alsó részét ráadásként még homokkal is feltöltötték, ami még tovább növeli a stabilitást és a parazita rezonanciák maradék esélyeit is semmivé foszlatja.

A Jolly hangszórókészlete AudioBarletta 26 mm-es impregnált selyem dóm tweeterből, egy AudioBarletta 150 mm-es papír membrános, lágy porvédő sapkás, öntöttvas kosaras mély/középsugárzóból, valamint egy vele megegyező kialakítású passzív membránból áll. Természetesen az AudioBarletta fantázianévre hallgató meghajtók mindegyike a Xavian tulajdonos/főkonstruktőr elképzelései és kívánalmai szerint készült. A hangszórók közti váltás a szokásos értékeknél magasabban, 3500 Hz-en történik, ugyanúgy, ahogy a Joy esetében, a La Perlából származó Fase Zero, azaz Nulla Fázis technológiával készült passzív keresztváltó pedig kiváló minőségű alkatelemekből épül fel. A hangsugárzó névleges impedanciája 8 Ohm, mért érzékenysége 85 dB, az alsó határfrekvenciája 50 Hz.

44527 kolumny podlogowe xavian jolly audiocompl fot1

A természetes tölgy, fekete, fehér, kávé, konyak és szürke színekben kapható dobozok hátoldalán egy szett besüllyesztett aranyozott banán csatlakozó található, így csupasz kábelvéget nem fogadnak.

Az átlagos Xavian karakternél kissé realistább és némileg szögletesebb karakterrel rendelkező Joyhoz képest az álló Jolly sokkal inkább a gyártó többi modelljének hangulatát idézi, eszköztelensége és levegőssége pedig egyértelműen a La Perlát juttatja eszembe. Zenei műfajtól függetlenül a hangsugárzó kerek és egészséges megszólalású, a műcsillogás és a hangzáson történő bármilyenfajta kozmetikai beavatkozás pedig fényévnyi távolságra áll tőle. A basszusa a mindössze kávéscsészealj méretű wooferek és passzív membránok dacára testes, dinamikus és erőteljes, a (szinte) mindig tökéletesen elegendő, de sohasem sok fajtába XavianJolly hfp onlinetartozó. A hangsugárzó lényegében ebből a szempontból is az ideális kompakt modellt testesíti meg, amely ízléses, szoba- és feleségbarát méretei mellett kellően nagy volumenű és erőteljes hangzást nyújt, még akkor is, ha a tulajdonosnak esetleg kicsit tombolni vagy (sztereóban) akció mozizni támadna kedve. Ugyancsak a karcsú formának, és a sok szempontból monitoros jellegnek köszönhetőek a dobozoktól lazán elszakadó hangok, a levegős, nagy tér, valamint a testesség ellenére is alapvetően könnyed és oldott hangulatú megszólalás. Az olasz hangsugárzókra általánosságban jellemző kellemes karakter közeli rokonság ide vagy oda a Joyhoz képest most sokkal inkább tetten érhető, mindez azonban nem csorbítja a realizmust, mivel a barátságos és ízes megszólalás cseppet sem idealizálja a valóságot. A selyem dómok a Joynál kissé kevésbé élénk magasakat és prezensz tartományt szólaltatnak meg, melyek szépen belesimulnak az egységes és mindvégig kerek egésznek tűnő hangképbe. A többi Xavianhoz hasonlóan értelemszerűen a Jolly sem a kihegyezett paraméterekkel akarja eladni magát, hanem a nyíltságával, az egységességével és a természetességével hódít. Vérbeli olasz dobozként az akusztikus hangszerek és a klasszikus művek megszólaltatása a kedvencei közé tartozik, naturalitása, könnyedsége és gazdag érzelmi repertoárja révén mindegyik hallgatása nagy élményt okoz, testességének köszönhetően pedig a nagyzenekarok komplexitásának és tömegének hatásos ábrázolása sem okoz gondot számára. Operákon az énekesek hangjának megjelenítése egy újabb jutalomfalat számára az édeskés, néhol áttetszően finom hangú énekesnőktől kezdve a különböző tenorokig gazdag érzelmi és hangulati skálát felvonultatva.
Műfajtól függetlenül az egységesség, a teltség és az alapvető barátságosság mellett kellően karakteres megszólalásához kellemes és natúr színvilág és jó részletezettség párosul, a különféle akusztikus hangszereken túl pedig az elektronikus hangok és a filmes effektek sem tűnnek idegennek a hangsugárzók számára. Az igényes felvételeket, stúdiómunkát és zenét műfajtól függetlenül a Jolly szintén szépen meghálálja, a jól felvett ének és beszédhangok nagyon élethűnek tűnnek az előadásában és a hétköznapi élet zajai is nagyon hihető érzést keltenek.

Ajánlás

Valódi fa külsejének köszönhetően a Jolly a Joyhoz és a La Perlához hasonlóan igazi unikumnak tűnik, főleg, hogy mindezért még csillagászati árat sem kell fizetni. A különleges kivitelhez és megjelenéshez komplex, egységes, kellemes, testes és természetes megszólalás párosul, amely révén a Jolly nagyon jó ajánlatnak, sőt, véleményem szerint egyenesen az egyik legjobb ár/érték arányú Xaviannak mondható.


Xavian Jolly
Frekvencia átvitel: 50 Hz-20 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-140 W
Váltási frekvencia: 3500 Hz
Érzékenység: 85 dB
Méretek: 900×170×200 mm
Tömeg: 15 kg
Ár: 390.000,- Ft

Akusztika
Tel: 1/321-5384
www.hifiboltonline.hu