The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Klipsch The Sixes hangsugárzó teszt - Retro újratöltve

Az immár több mint 70 éves múlttal büszkélkedő Klipsch Heritage sorozatának tagjai kivitelüket tekintve a régi idők nosztalgikus hangulatát idézik fel, miközben a belsejükben természetesen a legmodernebb technológiák találhatók. A The Sixes hangsugárzó például egyenesen a hatvanas-hetvenes évekbe röpít vissza, érdekes időutazó élményt biztosítva az által, hogy a retro design dobozból többek között Bluetooth kapcsolattal is szólhat a zene.

A klasszikus forma és diószín, valamint a sárgaréz panelek, kezelőszervek és csavarok azonban a hangsugárzónak még csak az egyik különlegességét jelentik, a másik érdekesség a beépített D-osztályú erősítő, amely révén a The Sixes mindenféle külső erősítő nélkül önmagában használható, pontosan úgy, mint a népszerű Bluetooth hangszórók. Azok legtöbbjétől eltérően azonban ez a modell nem egy asztalra vagy hálószobába szánt kompakt méretű szerkezet, hanem egy állványos vagy polcsugárzó, és a múltidézés újabb jeleként abból is a szintén a régi időkben divatos nagyobb méretű darab, ami íves talpaival akár még a földre is letehető, bár úgy nem túlzottan ideális a magassága.

TheSixes Back

Aktív hangsugárzóként a jobb oldali doboz a központi egység a beépített erősítővel, amelyen a kezelőszervek és a csatlakozók találhatók, és amelyet ennek okán az áram hálózatba kell csatlakoztatni. A két dobozt egy négytűs csavaros csatlakozókkal ellátott hosszú kábel köti össze, így mindössze annyi kompromisszumot kell kötni az installálásnál, hogy valahol ügyesen el kell vezetni a két hangsugárzó közti fekete kábelt. A jobb oldali doboz előlapjának alján található a szintén retro billenő hálózati kapcsoló, a bemenetválasztó és a hangerőszabályzó, mindegyik sárgarézből kivitelezve, hogy a klasszikus érzet teljes legyen. A hangszórókészlet a gyártó védjegyének mondható Tractix tölcsérben elhelyezett 25,4 mm-es titán tweeterből és egy hátsó bassz-reflex rendszerben működő 165 mm-es hosszúlöketű és izmos mély/középsugárzóból áll, a meghajtókat mágnesesen rögzülő „selyem” óvja az olyan kellemetlen külső behatásoktól, mint mondjuk egy kósza partvisnyél. Az erősítésről a már említett hatékony és különösebb hűtést nem igénylő D-osztályú egység gondoskodik, folyamatos 100 W, csúcsban pedig akár 200 W teljesítménnyel.

TheSixes Controls

Csatlakozások terén ötféle különböző verziót kapunk, melyek közül vélhetően szinte mindenféle megszokott eszközhöz találunk megfelelőt. A Bluetooth kapcsolat mellett rendelkezésre áll egy USB B port, amely révén számítógéppel/laptoppal is lehet zenélni, optikai digitális bemenet külső digitális forrásokhoz vagy TV-khez, valamint line RCA és 3,5 mm-es jack bemenetek, melyek közül az előbbi egyben phono bemenet is (kapcsolóval lehet kiválasztani, mit akarunk rákötni) sőt, ha már a régi időkről beszélünk, a mindenre gondoló tervezők még egy lemezjátszó földelő csavart is elhelyeztek a csatlakozók mellett. A digitális bemeneteken keresztül érkező jeleket igényes 24 bit/192 kHz-s DA konverter alakítja analóggá. Akinek a hangsugárzó basszusa esetleg nem lenne elég, a szub-woofer előfok kimenet révén még egy külső mélysugárzóval is kiegészítheti a dobozt.

TheSixes BackPanel

A The Sixes a mellékelt infravörös távvezérlővel kényelmesen irányítható, a gazdag tartozék szettben pedig a szokásos hálózati kábel és a két dobozt összekötő vezeték mellett optikai digitális kábel, 3,5 mm-es jack kábel, valamint USB kábel is található, így a tulajdonosnak tényleg semmire sem lesz gondja a hangsugárzó installálásánál.

A klasszikus retro hangzásnak nem feltétlenül része a kiváló basszus, a Klipsch hagyományoknak azonban igen, így cseppet sem meglepő, hogy a múltidéző hangulat mellé kiváló, egyenesen állódobozos kvalitású mélyeket is kapunk. Emellett a Sixes műfajtól függetlenül erőteljes, öblös és testes megszólalást produkál, kissé olyan stílusban, mint egy vintage aktív zenekari hangsugárzó, amivel bizonyára sokaknak a kedvére tehet. A szokásos jazz muzsika intenzív és dinamikus karakterrel szólal meg, a zenészek vélhetően kaptak egy kis adrenalint, így igazán lelkesek és életteliek. A basszus erőteljes és dinamikus, a dobok feszesek és súlyosak, a bőgő játéka mindvégig precízen követhető. A hangszerek megszólaltatása kifejezetten plasztikus, ettől az egész produkció életszagúnak és valóságosnak tűnik. Egyes apró audiofil finomságok talán hiányoznak, viszont a realitás és a magától értetődő érzet kárpótol értük, a vibrafon szólója pedig nagyon tetszik; kellően játékos, szépen csengő és egészen valóságosnak tűnik.

A hangsugárzó basszusa zenétől lényegében függetlenül újra és újra lenyűgöz, hiszen sok tekintetben nem is az állódobozokét, hanem a szub-wooferekét idézi, pedig a dobozok jó messze vannak a hátsó falaktól, ha kissé közelebb tolnám őket, hátsó reflexnyílásuknak köszönhetően a hangzásuk még testesebbé válna. Ha pedig ez valakinek még mindig nem lenne elég, a hangsugárzóhoz akár egy szubwoofert is csatlakoztathat, vélhetően már igazi mély-orgiát előidézve ezzel. A Sixes másik nagyon vonzó paramétere a sallangmentes, természetes és színezetlen megszólalása, amely a zenéjét mindenféle műfajon egységessé, kellemessé és jól hallgathatóvá teszi. A magasai szintén naturálisak, egyáltalán nincsen bennük mesterséges színezék és műcsillogás, így nem lógnak ki a kerek egész hatású hangképből. A klasszikus muzsikákat a dobozok a maga őszinte stílusában különösebb fennköltség nélkül is élvezetes módon ábrázolják, a hangok könnyedén szakadnak le róluk, a teret pedig széltében-hosszában kellő méretben építik fel. Shirley Horn felvételének extrém basszusa természetesen szintén nem tud kifogni rajtuk, érkeznek is a mélyfrekvenciák rendesen és a jókora terhelés dacára szinte semmilyen zavaró effektust sem tapasztalok. Az énekesnő egészen finoman reszelős, bánatos hangját hitelesen adja vissza, ugyanúgy, ahogy a lágyan hullámzó latinos ritmusokat. A rockzenék lábdobjai, ahogy az előzőek alapján várható volt, határozottak, súlyosak és erőteljesek, egyből jelezve, hogy ezeken a műfajokon a dobozok szintén otthonosan mozognak. A terhelést és a nagyobb hangerőt nagyon jól bírják, alapvető karakterüket és az egységességüket nagyobb hangerőn is megőrzik, az energiák fesztelen áramlása pedig könnyedén le tudja nyűgözni a rock és popzenék rajongóit is. Nagyon jó basszusának és realista hangvételének köszönhetően a Sixes hangsugárzó számára egy jó sztereó mozihoz is egyenes út vezet, hiszen a természetes hatású effektek és párbeszédek megszólaltatása mellett akár még szub-woofer híján is kényelmesen el tud vinni a hátán egy komplett rendszert. A Bluetooth kapcsolat révén újabb felhasználási területként okostelefonokról és tabletekről is lehet zenélni a sokoldalú hangsugárzókkal. A párosítás mindenféle nyomd meg ezt, tartsd nyomva azt, hacacáré nélkül pillanatok alatt megtörténik, aztán már szólhat is a jellegében teljesen az előzőeket idéző zene, ami normális minőségű anyagok esetében hasonlóan élvezetes és elfogadható MP3-akkal is kifejezetten jól hallgatható.

Ajánlás

A hangulati elemekben is nagyon erős Sixes hangsugárzókkal egyszerű és kompakt módon lehet rendszert építeni, és a dobozok a jó basszusuknak és a nagy terhelhetőségüknek köszönhetően még nagyobb terekben is sikerrel alkalmazhatók. Testes és energikus alsó fertályukhoz egységes, realista és kerek egész megszólalás párosul, ami révén ezek a valóban sokoldalú, a régit és az újat ügyesen ötvöző hangsugárzók valóban széles körben jól használható dobozoknak mondhatók.


Klipsch The Sixes
Frekvencia átvitel: 40 Hz-20 kHz / - 3 dB
Névleges/zenei teljesítmény: 100/200 W
Méretek: 220×425,5×279 mm
Tömeg: 8,05 kg (jobb)
7,26 kg (bal)
Ár: 269.000,- Ft

Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu