The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Klipsch R-8SW

A mélyhangok világában otthonosan mozgó Klipsch kínálatából ezúttal egy subwoofer jutott el hozzánk, a sorozatuk belépő modellje, az R-8SW. A gyenge kezdés nem jellemző a Klipsch-re, így a legkisebb modellről se gondold, hogy nem rázza meg alattad a kanapét.

Az aktív szubok a házimozi korszak szülöttei, felhasználásuk ennek ellenére nem korlátozódik a sokcsatornás rendszerekre. Nagyon hamar felismerték, hogy a sokak által imádott mini monitorok, kisebb állványos hangsugárzók kiegészítőjeként is remekül használható, majd a soundbarok és mini hangrendszerek mellett tűntek fel, így „zenei karrierjük” nem sokkal megjelenésük után szintén elindult.
A mozis felhasználás talán kisebb elvárásokat támaszt a mélynyomókkal szemben, mint a zenei, itt a kevésbé gyors és pontos modellek is jól érvényesülnek, a sztereo rendszerbe illesztés viszont sokszor problémás lehet – persze csak ha magasabbra tesszük a lécet.

Az R-8SW az „entry level” szinthez méltóan egyszerű, bár sokat cifrázni ebben a műfajban nem lehet. Kocka alakú MDF doboza szálcsiszolt felületet imitáló fólia bevonatot kapott, az éleket nem törték, vagy kerekítették le. A 8 inches réz IMG membrános hangszóró a reflexcsővel együtt a padló felé küldi a nyomáshullámokat, meghajtásáról 50W-os digitális végfokozat gondoskodik. Hátsó kezelő/csatlakozó panelje a megszokott elemeket vonultatja fel előttünk: sztereo/LFE bemenet, vágási frekvencia és szintszabályzó, fázis kapcsoló, automata/manual üzemmód. Tápkábele „borotva” csatlakozós, de nem hinném, hogy ez itt bárkit zavarna.

R 8SW Back

A doboz megemelve viszonylag könnyűsúlyú, ugyanez a megszólalásról nem mondható el. Intenzív, gazdag és erőteljes mélyhangokkal teríti be a szobát, a lefelé irányított hangszóró miatt az elhelyezés sem kritikus, a rendszer mögött, mellett bárhol jól teljesít. Vezeték nélküli csatoló opcionálisan elérhető hozzá a Klipsch kínálatából, hogy az összekötő kábel se limitálja a legjobb pozíció megtalálását.
2.1-es konfigurációban, zenei felhasználás mellett sokáig kellett tekergetnem, mire megtaláltam az összhangot a monitorokkal, igaz, azok önállóan is elfogadható mélytartományt produkálnak. Összehangolás után - a hangerőt kb. negyed állásban hagyom - eggyé vált a hangrendszer, jó a szinkron, időbeli késést nem tapasztaltam a subwoofer felől. A mélyek intenzitása nagy, a pontosság – vagy inkább határozottság – közepesnek mondható. Nagyon jók az attakok, mintha egy hatalmas állódobozt hallgatnék. A hangerő változtatásával a mélyek/közepek aránya nem változik, együtt él a rendszer. Vannak tartalékok bőven, de a több, itt már kevesebb lenne. Az igazi „boldogsághoz” kissé szárazabb jelleg tartozna, az R-8SW nekem kissé túlbuzgónak tűnik.
Mozin viszont a dús jelleg nem hátrány, és a hangerőre is lehet még rátenni egy lapáttal. Az akciókhoz elmegy kicsit több támogatás, de így sem érem el a fél állást, miközben ne felejtsük el, hogy 40 négyzetméteren kell helytállnia. Hatalmas erejű robbanások tűnnek szinte valóságosnak, emellett a finomabb, aláfestés-jellegű hangokkal is jól bánik. Szépen csendben van, ha nincs rá szükség, de keményen odacsap, amikor kell.

R 8SW Bottom 2

A Klipsch legkisebb subwoofere az R-8SW ugyan belépő modell, 89.900,-Ft-os árával azért nem a legolcsóbb darab a piacon. Teljesítményét így értékelve is ajánlott vétel, kisebb hifi rendszereket stabilan kiszolgál, és az alsó/középkategóriás házimozi receiverek, hangrendszerek minőségi követelményeinek is megfelel.

Klipsch R-8SW
Ár: 89.900,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
Bemutatóterem: Extreme Audio
www.extremeaudio.hu