The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Radiotehnika Rigonda S FS-5.3 hangsugárzó teszt

A Radiotehnika hangsugárzók újbóli felbukkanása bizonyára sok régebbi motorosban ébreszt nosztalgikus érzéseket, hiszen a rendszerváltási előtti időszakban leginkább csak ezeket az akkor még szovjet dobozokat lehetett kapni a hazai Videoton és Orion márkák mellett, akkor, amikor a neves nyugati modellek képeit még csak a Hi-Fi Magazin lapszemléiben lehetett nézegetni.

A Szovjetunió felbomlása után eredeti lett nemzetiségét visszanyerő cég „VEF Radiotehnika RRR” néven még 1927-ben alakult meg Lettország fővárosában, Rigában, a fő tevékenysége pedig rádiók és audio készülékek fejlesztése és gyártása volt. A mostani Radiotehnika RRR (Rīgas radiorūpnīca – Riga Rádiógyár) nevét 1941-ben kapta az 1927. december 28-án alapított “Foto-radio centrāle A. Leibovic” és az 1934-ben létrejött "A. Apsītis un F. Žukovskis” rádiógyárak egyesülése után. A cégnél régi hagyománynak számító minőségi famunka mellé napjainkra a legmodernebb méréstechnikai eszközpark, korszerű laboratórium valamint Európa legnagyobb méretű süketszobája is felzárkózott, így immár minden lehetőség megvan ahhoz, hogy esztétikailag és akusztikailag egyaránt magas színvonalú hangsugárzók riognda s fs 5 3kerüljenek ki gyárból.

A Radiotechnika aktuális hangsugárzó választéka többféle stílust, minőségi kategóriát és méretosztályt képviselő modellekből áll. Közülük a belépő Rigonda S sorozat nagyon kedvező áron kínál állványos és álló hangsugárzót, valamint házi-mozis kiegészítőket is (center, szub-woofer). Az FS-5.3 a család egyetlen álló tagjaként a hifis használat mellett a komolyabb AV összeállítás frontsugárzójának szerepét is ellátja.

A front bassz-reflex rendszerű FS-5.3 egy három-utas négy hangszórós hangsugárzó MDF lapokból összeállított masszív kabinettel. A négy hangszóró konvencionális rendben sorakozik az előlapon, alattuk pedig a nagyméretű, kör keresztmetszetű reflexnyílás található. Az előlap felső részén, a wooferektől kissé elkülönülve helyezkedik el a 25 mm-es selyem dóm tweeter és a 125 mm-es cellulóz membrános középsugárzó, míg a tőlük kissé lejjebb található 180 mm-es mélysugárzók membránjai szintén cellulózból készültek. A single terminál szett aranyozott, banándugót is fogadó csavaros-szorítós csatlakozókból áll, a hangszóróselyem hagyományos módon rögzül, a doboz alján pedig meglepő módon egyáltalán nincsenek menetes furatok a tüskék becsavarásához; ez teljesen olyan, mint a régi iskola, amikor ez még nem volt divat, csak leállították a dobozokat valahova. Ettől függetlenül, főleg mivel a kettő 180 mm-es woofer bizonyára jókora basszust biztosít, a különféle akusztikai problémák elkerülése érdekében mindenképpen érdemes a dobozokat elcsatolni a padlótól, például az aljukra felragasztható kúpokkal.

A Rigonda S FS-5.3 hangsugárzó a klasszikus fekete szín mellett vörös és bükk változatokban kapható. Közülük szerintem az alumínium színű hangszórókeretekkel és reflexcsővel rendelkező vörös verzió a legmutatósabb darab, de persze ez csak szubjektív és nagyban függ az adott környezet stílusától és színvilágától is.

A szokásos élő jazz muzsika bevezetőjében (olcsó) állódobozhoz képest meglehetősen nagy térben elhelyezkedő izgatott közönség nyüzsög és motoszkál, maga a zene pedig friss és energikus dobokkal kezdődik, meglehetősen biztatónak tűnő hangvétellel. A produkció összességében pezsgő és élénk hangulatú, amelyhez a két woofer korrekt mélyeket biztosít, de egyáltalán nem akarják uralni a „terepet.” Érzésem szerint, többet is ki lehetett volna hozni belőlük, a tervezők azonban inkább egységes és koherens hangképre törekedtek, ezért még a basszus folyamatos hangsúlyos jelenléte ellenére sem a mélyek az abszolút főszereplők a zenében. A szoft dómok meglehetősen élénkek és ugyanez igaz a közepekre is, a prezensz tartomány is nagyon él, a fúvós hangszerek pedig könnyedén szakadnak el a dobozoktól, e tekintetben teljesen a monitorokat idézve. A hangszerhangok általánosságban valahol félúton vannak a racionalitás és a barátságosság között, a zene pedig egységes és jól szervezett hatást kelt. A vibrafon hangjai játékosan és hosszú, valóságos hatású lecsengésekkel, enyhén üvegesen csilingelnek, ezért az előbbiek fényében többféle hangszórókábelt is kipróbálok a dobozokkal. Végezetül arra jutok, hogy a Nordost és Siltech típusok helyett ezekhez a hangsugárzókhoz inkább egy vdH passzol, mivel a hangzásuk szelídebb, kerekebb és még teltebb lesz tőke, és a Rigondák még egy kategóriában jobban hozzájuk illő kedvezőbb áru darabbal is nagyon meggyőzően muzsikálnak.

A dob, nagybőgő, ujjcsettintés és szaxofon kombinációjú felvétel különösen hatásosan, plasztikusan és valóság ízűen szólal meg, a nagybőgő játéka pontosan követhető, a szaxofon levegős hangja könnyedén szakad el a hangsugárzóktól. A levegősség és a nyílt, világos közepek kellemes kombinációja aztán a különféle klasszikus muzsikákon is folyamatosan visszaköszön, a színezettség szintje pedig a doboz olcsó ára dacára nagyon alacsony. A karakteres és szintén levegős énekhangok megjelenítése zenei műfajtól függetlenül egyaránt kisdobozos jellegű, a hangok tökéletesen elszakadnak a dobozoktól és szépen középre pozícionáltak. A Mozart opera könnyed hangú énekesnője tökéletes vezető szerepben szólózik, és még a hangos és erőteljes részeknél is csak egy kicsit válik kiabálóssá. Shirley Horn felvételén az extrém basszussal elég jól megbirkózik, a bőségesen áramló mélyfrekvenciák mellett azonban némi zavaró mellékzönge is tapasztalható, jelezve, hogy a mélyek most túlságosan is belecsaptak a „lecsóba”. Hangulatilag jól visszaadja a felvételben lévő érzelmeket és a gazdag latinos ritmusszekciót is sokszínűen és izgalmasan ábrázolja. A rockzenék lábdobjai súlyosak, erőteljesek és dinamikusak, a terhelést és a nagyobb hangerőt nagyon jól bírja, és még kimondottan hangosan is megőrzi alapvető karakterét és az egységességét. Popmuzsikákon szintén elemében van, sokszínű, érdekes és nívós hangzást nyújt az előzőekben megismert levegősséggel. Filmekkel kipróbálva nyílt, izgalmas, erőteljes és hatásos megszólalást produkál, jól érthető, artikulált párbeszédekkel valamint kellően ütős és energikus akciókkal, előrevetítve, hogy a Rigonda S család tagjaiból jóféle mozi szetteket is össze lehet állítani.

Ajánlás

A sok drága audiofil és high-end „csoda” felderítése mellett az is fontos, hogy a szűkebb költségvetésből gazdálkodók számára is tudjunk találni olyan jó szívvel ajánlható hangsugárzókat és készülékeket, melyekből jó párosítás esetén élvezetes hangú rendszereket lehet összeállítani. A nagyobb terekben is sikerrel alkalmazható, emellett erős nosztalgia faktorral rendelkező Rigonda S FS-5.3 hangsugárzók pontosan ilyen termékek, nyílt, levegős, testes és kerek hanggal, és nem mellesleg kiváló ár/érték aránnyal. Apróbb hibáik olcsó áruk miatt nem is igazán felróhatók nekik, a legtöbbjük pedig megfelelő készülék, illetve kábel választással jól kijavítható vagy minimalizálható.


Radiotehnika Rigonda S FS-5.3
Zenei teljesítmény: 180 W
Frekvencia átvitel: 35 Hz- 25 kHz
Érzékenység. 90 dB
Névleges impedancia. 6 Ohm
Méretek: 950×230×220 mm
Tömeg: 12,5 kg
Ár: 139.000,- Ft


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu