The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Xavian Bon Bonus hangsugárzó teszt

A cseh/olasz gyártó belépő Dolce Musica sorozata egy újabb állványos hangsugárzóval, a kis Bonbonus nagyobb méretű, Bon Bonus nevű testvérével bővült, amely drágább hangszórókkal és a természetesen a Xavian dobozokra jellemző nagyon igényes kialakítással készült.

Társaihoz hasonlóan az új Bon Bonusnak is a nagyon merev kabinet, a kulcsfontosságú pozíciókban elhelyezett hatékony belső csillapítások és persze a gyártó kívánalmai szerint készült kiváló hangszórók a legfontosabb elemei, amelyekből ezúttal nagyobbakat kapunk, mint az apró Bonbonus esetében. A 300×180 mm-esre hízott, 21 mm vastag lapokból kézi munkával összeállított masszív kabinetben a magassugárzó szerepét a jól ismert AudioBarletta 26 mm-es impregnált selyem dóm tweeter tölti be; az Olaszországban készülő egység erőteljes mágnessel rendelkezik a háta mögött pedig egy kamrát alakítottak ki. Partnere, a kisdoboz világban tekintélyes méretűnek számító 160 mm-es AudioBarletta mély/középsugárzó polipropilén membránnal, papír porvédő sapkával és öntöttvas kosárral.

BonBonus7486

A Bon Bonus csillapított bassz-reflex rendszerben működik front oldali reflexnyílással, a hangszóróselyme mágnesesen rögzül, a váltási frekvenciája pedig ezúttal a kisdobozok esetében általánosan megszokott értéken, 2500 Hz-en van. A hangsugárzó névleges impedanciája 8 Ohm, mért érzékenysége 87 dB, az alsó határfrekvenciája 50 Hz (-3 dB-n).

Xavian Bon Bonus hatlap

A természetes tölgy furnéros, valamint sötét tölgy, fekete, fehér és szürke színekben kapható hangsugárzók hátoldalán egy szett besüllyesztett aranyozott banán csatlakozó található, amely a tartozékként mellékelt aranyozott idomokkal kiegészítve csupasz kábelvégek fogadására is alkalmassá tehető.

A Xavian hangsugárzó-univerzum általános jellemzői a sorból kissé kilógó némileg szikárabb Joy kivételével a testes, energikus basszus, a kellemesen kerek, de kellően analitikus és izgalmas karakter és egyfajta nagyon könnyen befogadható és megszerethető hangzásvilág. A Bonbonus komolyabb változataként elkészült Bon Bonus új jövevényként szintén tökéletesen beleillik ebbe a „képbe”, ráadásként a szokásos márka elemeket és pozitívumokat néhány felsőbb kategóriákat idéző tulajdonsággal is gazdagítja. A basszusa, bár a Neox hihetetlen mélyeivel ő sem rendelkezik, és nem feszíti szét méretkategóriája fizikai korlátait, normál elvárásokhoz bőségesen elegendő, testes és dinamikus, a lényeg azonban ismét nem a mennyiségen, hanem a minőségen van. Pontosságban, időzítésben és arányosságban lényegesen jobb, mint a Bonbonus, emellett kellően robbanékony és energikus, és véletlenül sem az az egy hangjegyes fajta, különféle tupírozás trükkökkel pedig egyáltalán nem él. Levegős, tiszta, pontos és természetes közepei egyértelműen a magasabb kategóriák szintjét idézik, a Bonbonuséhoz hasonlóan transzparens és nyílt énekhangokkal például ebben az ársávban nagyon ritkán lehet találkozni, ami tényleg egy igazi bónusz a dobozka részéről. Ugyanez elmondható a szokásosan kellemes és egészen enyhén édeskés magasakról is, amelyek mindenféle polírozás nélkül analitikusak, élénkek és levegősek. A közepekhez hasonlóan végtelen könnyedséggel szakadnak el a hangsugárzóktól, az orientációjuk pontos és közben mégsem azt érezzük, hogy erre törekednének, hanem egyszerűen ez is az életszerű-megszólalás „csomagjuk” szerves részét képezi. Nagyobb volumenű műveken a Bonbonust e téren is jócskán felülmúlva tesz ki magáért, és bár a hangtömegen érződik, hogy nem egy nagy literszámú és jókora wooferrel rendelkező dobozból érkezik, a végeredmény komplex, a hang alul sem fogy el és erőlködésnek sem érezni nyomát. A felületesen nézve „csupán” kellemes hangzásvilág mögött valójában egy jól szervezett és pontosan illetve arányosan felépített megszólalás van, így az alapvetően olaszos, laza hangulat semmiképpen sem jelent összeszedetlenséget vagy pontatlanságot. Kisdobozként a Bon Bonus széles és mély színpadot épít fel, amelyen a hangszerek levegősen helyezkednek el, a hangok pedig szépen elszakadnak a hangsugárzóktól. A különféle zenei műfajok eltérő hangulatait sokszínűen ábrázolja a melankólikusabb melódiáktól kezdve egészen a pezsgőbb ritmusokig, amelyeken minden egyes hang vérpezsdítően életre kel, eredendő finomsága és szerethető karaktere azonban mindig jelen van és akár még egy teljesen szintetikus hangokból álló tánctéri muzsikában is tökéletesen tetten érhető.

Ajánlás

A rendben lévő és nagyon korrekt „hétköznapi” hifis paraméterek mellett a Bon Bonus valódi értékét a társaihoz hasonló kifinomultsága, zeneisége és kellemessége jelenti, vagyis azok a jellemzők, amelyek miatt igazán érdemes odaülni egy hangsugárzó elé, és amelyek, ha már egyszer odaültünk, ott is fognak minket tartani. Tiszta és természetes megszólalásában mindig ott bujkál az a jellegzetes olaszos íz, pozitívumai közül pedig az ének és beszédhangok ábrázolása külön is kiemelendő, mert ezekben egyértelműen az általánosan nagyon magas nívóját és egyben kategóriáját is meghaladóan teljesít.


Xavian Bon Bonus
Frekvencia átvitel: 50 Hz-20 kHz (-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-120 W
Váltási frekvencia: 2500 Hz
Érzékenység: 87 dB
Méretek: 300×180×230 mm
Tömeg: 5,6 kg
Ár: 189.000,- Ft

Akusztika
Tel: 1/321-5384
www.hifiboltonline.hu