The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Triangle Altea Borea hangsugárzó teszt

Az egyik legismertebb francia hangsugárzó gyártónak számító Triangle Altea Borea nevű álló modellje nagy, ízléses, kedvezően árazott, ráadásként most még akciós áron is kapható. Kész vétek lenne hát nem megismerkedni vele!

A hangsugárzó lényegében az Esprit EZ család álló modelljének gazdaságos változatának mondható, stabil MDF kabinettel, fekete kőrisfa borítást imitáló fólia bevonattal és jellegzetes fehér membrános középsugárzóval, összességében azonban a költséghatékony elemek kellemes vizuális hatást keltenek és a dobozról elsőre egyáltalán nem az olcsóság jut a szemlélő eszébe. Szemfülesebb vásárlók a hangsugárzó hátulján lévő plaketten azt is kiszúrhatják, hogy ez a modell drágább társaitól eltérően nem Frankhonban, hanem a Távol-Keleten készült, ez azonban egyrészt ma már bevett gyakorlat még jóval exkluzívabb termékek esetén is, másrészt pedig ideális esetben semmit sem von le az adott gyártmány értékéből.


A formailag és a hangszórói elrendezését tekintve egyaránt hagyományos kialakítású Altea Borea előlapjának felső részén található a tölcséres kialakítású „fészekben” csücsülő TZ2510 jelű titán magassugárzó jellegzetes réz fáziskúppal, erőteljes neodímium mágnessel és a háta mögött kiképzett saját, privát kis csillapító kamrával, ami a kabinet többi részétől elszigetelve teremt „biztonságos” környezetet a kényes magas hangok megszólaltatásához. A tölcséres kialakítás lényegesen jobb diszperziót biztosít, aminek köszönhetően nem csak a kitüntetett sztereó pontban lesznek levegősek és élvezetesek a magasak, hanem attól eltávolodva is. A lefelé haladva következő középsugárzó 165 mm-es fehér színű membránja 100%-ban természetes cellulóz papírból készült, a membrán mozgását kezelt gumiból készült perem kontrollálja és csillapítja. A Triangle mérnökei a középhangszóró minden részletének kialakítására kiemelt figyelmet fordítottak, a membrán profilja, a felfüggesztés, valamint az új porvédő sapka pedig egyenesen a jóval drágább Esprit EZ modellből származik. A hangszórók sorát az ugyancsak 165 mm-es papírmembrános mélysugárzó zárja, erőteljes mágnessel, amely révén izmos basszust remélhetünk tőle.

A 2+ utas bassz-reflex rendszerű Altea Borea méretes, kör alakú reflex kijárata az előlapon, közvetlenül a mélyhangszóró alatt található, így a hangsugárzónak nem okoz gondot a hátsó falak esetleges közelsége sem. A single hangszóró kábel terminál a hátlap alsó részén kapott helyet. A konstrukciót a kabineten túlnyúló talpak teszik teljessé, amelyek a beléjük csavarható tüskékkel együttesen gondoskodnak a hangsugárzók talajtól való hatékony elcsatolásáról.

triangle altea borea black

Az aktuális Triangle modellek közül az Altea Borea előtt egyedül az Elara LN1-hez volt szerencsénk, amelyet a kollégám egy igazi tűzrőlpattant és energikus modellként jellemzett. A nagyon kedvező ár/liter paraméterrel rendelkező Altea Borea, amely a gyártó választékában egy kifejezetten olcsó modellnek számít, értelemszerűen nem egy szuper kifinomult hangsugárzó, hanem főleg az általános ízlésvilág igényes kiszolgálására született, olyan zenehallgatóknak, akik nem feltétlenül egy zongoraversenyen kívánnak andalogni, viszont egy húzósabb rockzenét is nívós tálalásban szeretnének meghallgatni. Ennek megfelelően a hangsugárzó divatos kifejezéssel élve jól odateszi magát és műfajtól függetlenül erőteljes és sűrű megszólalást produkál. Jókora középhangszórójának köszönhetően a közepek nála mindvégig hangsúlyosak és az energikus, dinamikus basszusában is főleg a felső valamint a „kick” tartomány a legerősebb, míg a legmélyebb frekvenciák visszaadása inkább csak átlagosnak mondható. A fúvós hangszereket általában kissé izomból fújják, a zongorabillentyűk leütései határozottak, a hangjai a magasabb regiszterekben néhol enyhén üveges színezetet kapnak. Klasszikus műveken szintén a lendületé az egyik főszerep, ennek ellenére a Mozart ária énekesnője a szokott lelkesedéssel dalol, és nem viszi túlzásba, a sokszínű zenekar pedig kulturáltan kíséri. A jóval dinamikusabb Verdi mű tutijai igencsak a hangsugárzó fogára való falatok, a kontrol azonban megmarad és a doboz a legvadabb pillanatokban sem esik át a ló túloldalára. Shirley Horn dalának bevezetőjénél derül ki, hogy a legalsó frekvenciák visszaadása átlagos szintű, a felette lévő részek látványosan energikusabbak és az Altea dicséretére legyen mondva mindvégig megfelelően kézben tartottak. A latinos muzsika gitárhúrjai kissé zsírosabbak és vastagabbak a megszokottnál, míg az énekhangok balzsamos lágysága némiképpen hiányzik, így az élmény azért nem olyan, mint amit igazán szeretek. Összességében is jellemző a dobozra a racionális, határozott és helyenként kissé szikár megszólalás, ezért aki melegségre vagy lágyságra vágyik, annak máshol kell keresgélnie. A részletező képesség az árkategóriában jónak számító, a transzparencia és a hangszerek szétválasztása, valamint a színpad levegőssége átlagos szintű. Különféle pop és rockzenékkel aztán elérkezünk az Altea Borea legfőbb szakterületéhez, ahol dinamikailag, tempóban, frissességben és lendületben egyaránt igazán kibontakozhat. Sohasem gondoltam volna korábban, hogy valaha is le fogok ilyesmit írni, de ez a Triangle elsősorban pop és rockzenére született, mert ez a stílus kissé minden zenében jelen van, ami megszólal rajta. Nem vad, durva vagy ilyesmi, de a hangvétele általánosságban kissé populáris, ütős, és szilárd, igaz, az igényesebb fajtából, mert hát a név, a rang és a múlt azért mégiscsak kötelez, még akkor is, ha egy olyan gyártó, mint a Triangle éppen egy jó értelemben vett tömegeknek szánt dobozt készít.

Ajánlás

Úgy tűnik a Triangle az utóbbi időkben egyrészt kissé energikusabb stílusra váltott, másrészt az audiofil közönség mellett az igényesebb általános zenehallgatási igényeket is figyelembe veszi. Az Altea Borea egyértelműen az utóbbiak jegyében készült, elérhető áron kínálva nagy méretet, nagy teljesítményt, ízléses megjelenést és olyan korrekt energikus és testes hangzást, amelyben a könnyebb műfajok kedvelői igazán a kedvüket lelhetik.

Triangle Altea Borea
Frekvencia-átvitel: 45 Hz – 22 kHz (+/-3 dB)
Érzékenység: 92 dB
Impedancia: 8/3,9 Ohm (névleges/minimum)
Méretek: 980×198×270 mm
Tömeg: 17,2 kg
Ár: 249.999,- Ft / pár
Akciós ár: 189.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu