The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Canton Chrono SL 536 hangsugárzó teszt

A Chrono SL sorozat nagyobbik állványos hangsugárzója egy modern meghajtókkal rendelkező, külső kinézetét tekintve klasszikus felépítésű, ám valójában új elgondolások alapján megkonstruált két-utas bassz-reflex modell elegáns magas fényű fekete vagy fehér kivitelben.

Canton sl536A kompakt méretű, minden ízéből igényességet sugárzó SL 536 stabil HDF kabinetje hatékonyan gátolja az állóhullámok és a káros rezonanciák kialakulását, merevségét pedig még a többrétegű elegáns lakkozás is tovább növeli. Hangszórókészlete a konvencionális módon felül elhelyezkedő, alumínium keretben helyet foglaló 25 mm-es alumínium-mangán csipogóból és egy 180 mm-es titán membrános, wave surround hangszóróperemmel készülő mély/középsugárzóból áll. A tweeter felső határfrekvenciája 40 kHz, a sugárzási karakterisztikáját pedig az alumínium idom javítja. A speciális kiképzésű „hullám” peremmel és könnyű, merev titánium membránnal rendelkező woofer erőteljes, nagy kivezérléseken is pontosan kontrollált megszólalást nyújt, amely révén a kis állványos sugárzótól vélhetően méretosztályát meghaladó testességű hangzásra számíthatunk. A két hangszóró között a váltás 3000 Hz-en történik, a bassz-reflex rendszer kör keresztmetszetű kijárata hátrafelé néz, a single terminál szett alatta található. A hangszórókat akusztikailag transzparens, modern megoldásként mágnesesen rögzülő selyem előlap takarja és védi a külső behatásoktól.

A GLE 476.2-ben már megismert, a dobozok egyik meghatározó elemének mondható új alumínium-mangán tweeternek köszönhetően a jazz koncert pezsgő, informatív, részletező és pontos hangzással szólal meg, míg a merev kabinet és a lendületes titán membrános woofer révén a dobok és a bőgő is kellően testesek és erőteljesek. A GLE sorozat tagjaitól eltérően a Chrono SL 536-os egyértelműen kontúrosabb, határozottabb kiállású és racionálisabb jellegű hangokat szólaltat meg, apró termete dacára pedig, ahogy mondani szokták, alaposan odateszi magát. Sarkossággal ugyan nem lehet vádolni, de meglehetősen karakán, emellett felhangosítva és a dinamikusabb részleteknél is rendesen állja a sarat. Hangzási balanszát tekintve a hangsugárzó kiegyenlítettnek mondható, a kiemelkedő képességű tweeter nem tolja el felfelé, és az egység minden élénksége ellenére a doboz egységessége sem szenved csorbát.
Kisdobozként a másik kritikus pont a basszus és a testesség. Szerencsére a hangsugárzó tervezői nem éltek a felsőbasszus kiemelés ősi trükkjével, de nem is igazán volt rá szükség, mert a dobozt közel egy méterre a hátsó falaktól elhelyezve is kellően testes és erőteljes hangzásban lehet részünk, rockzenén dinamikus dobokkal és lábdobbal, valamint pontosan követhető basszusgitárokkal és bőgőkkel. A hangkép már említett egységességét tulajdonképpen ez az elem teszi teljessé, hiszen rend uralkodik a padláson és a pincében is, a megszólalás pedig nagyobb hangerőn sem válik zavarossá vagy kontrollálatlanná. A szóló hangszereket vagy a kamarazene jellegű műveket a dobozka komoly jelenlétérzetet keltő határozottsággal tárja elém, nem takargat semmit és nincs még egy árva szúnyogháló sem kettőnk között. A fúvós hangszereket a legtöbb esetben olyan óriási tüdővel fújják, mintha a Bundeswehr első trombitása állna mögöttük, a szelíd, elhaló hatású érzelmeket közvetítő lágy és finom dallamok emiatt kissé talán erőteljesebbek is, mint lenniük kellene, a vibrafon szépen csengő és gazdag felhangrendszerrel rendelkező hangjai pedig ügyesen vegyítik a több játékosságot és az ezúttal kevesebb bensőségességet. Kevés hangszeres zenék esetében a basszus még testesebb és izmosabb, és a doboz a komplexebb részleteknél is megőrzi mélyeinek súlyát és erejét. Korábban hallott márkatársaihoz hasonlóan könnyűsúlyúvá egyetlen pillanatra sem válik, mindig többet mutat, mint amit a mérete alapján várnánk tőle és a stabil alapok hangzásának meghatározó elemeinek mondhatók. Akusztikus hangszeres és klasszikus műveken részletező, erős ecsetvonásokkal rajzolt és határozott hangokkal zenél, jóféle állványos modellként a hangszerhangok szépen leválnak róla és méretes színpadot rajzolnak. Még Shirley Horn felvételének erőteljes és hangsúlyos basszusa sem tud kifogni rajta; a sok kisdobozt alaposan megizzasztó és bántó rezonálásokba kergető mélyfrekvenciákat jól kordában tartja, és mindössze nagyon felhangosítva tapasztalok egy-egy kósza mellékzöngét. Az énekesnő fátyolos és bánatos hangja most kissé nyíltabb és határozottabb, mint lenni szokott, a latinos ritmusok a lágy hullámzásuk mellett a lábakat is jobban megmozgatják. Színes és izgalmas karakterének köszönhetően az elektronikus popzene is nagyon fekszik neki, és még a mozizásban is jó szolgálatot tehet, főleg, hogy önmagában, szub-nélkül is elfogadható produkciót nyújt még akció filmeken is.

Ajánlás

A felsőbb osztályok felé kacsintgató Chrono SL sorozat állványos dobozkája egy racionális jellegű, nem különösebben ellágyuló, határozott és nyílt hangú hangsugárzó méretosztályát meghaladóan testes és erőteljes basszussal, valamint dinamizmussal. Felhasználhatóságát tekintve a doboz zenei mindenevőnek mondható, a karaktere pedig ízlés szerint kellemesebb hangú félvezetősökkel vagy csöves erősítőkkel hangolható, hogyha valaki az erőteljesség és a határozott kiállás mellé esetleg valamivel több lágyságot szeretne.

Canton Chrono SL 536
Frekvencia átvitel: 33 Hz - 40kHz
Névleges/zenei teljesítmény: 70/130 W
Névleges impedancia: 4-8 Ohm
Váltási frekvencia: 3000 Hz
Érzékenység: 86,5dB
Méretek: 190×360×280 mm
Tömeg: 8 kg
Ár: 319.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu