The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Klipsch RP-6000F hangsugárzó teszt – Kellemes, de odavág, ha kell

A Klipsch Reference Premier sorozatának négy tagja közül az RP-6000F a második legnagyobb modell a gyártó olyan jól bevált alkatelemeivel ellátva, mint a Tractix tölcséres titán magassugárzó és a rézzel bevont kerámia membrános mélysugárzók.

A sorozat négy tagja érdekes módon azonos felépítéssel készül, csak éppen a tweeter + kettő mélysugárzó felépítésű dobozok hangszórói és kabinetjei lesznek egyre nagyobbak a sorszám növekedésével. Így jutunk el a család harmadik tagjaként az impozáns méretű, csúcsban akár 500 W teljesítménnyel is terhelhető RP-6000F-ig, akinek pedig még ez a típus sem lenne elég, annak a még nagyobb és brutálisabb, immár ruhásszekrény méretű kartonban érkező RP-8000F kínálja magát.

RP 8000F Horn

A masszív MDF lapokból felépülő hangsugárzó alakja a relatíve keskeny előlapjával és a bő negyven centis mélységével már önmagában is a dinamizmust jelzi, kevés visszaverődő felületet és kellően nagy teret hagyva a hosszúlöketű, izmos és jól terhelhető woofereknek. A hangszórókészlete a gyártó afféle védjegyének mondható Tractix tölcsér továbbfejlesztett Hybrid Cross-Section változatában elhelyezett szellőztetett kialakítású 1”-os titánium LS tweeterből és kettő hátsó bassz-reflex rendszerben működő 6,5”-os rézzel bevont kerámia membrános mély/középsugárzóból áll. A különleges Tractix tölcsér öntött szilikon felülete hatékonyan csökkenti a rezonanciákat a simább és tisztább magasak megszólaltatása érdekében, a tweeter Linear Travel (LT) felfüggesztése pedig ügyesen kihasználja a könnyű titán membrán dugattyúszerű mozgását a torzítások csökkentése érdekében.

RP 6000F Port

A wooferek a rezonanciáknak remekül ellenálló acélkosarakkal rendelkeznek, Cerametallic nevezetű membránjaikhoz kétrétegű, kézzel tekercselt hangtekercsek rögzülnek. A rézzel bevont kerámia membránok könnyűek és merevek, így gyors mozgásra képesek és a nagyobb igénybevételek hatására sem deformálódnak el. A méretes hangsugárzó hátoldali reflex nyílása sem egy hétköznapi fajta, hanem egy újabb Tractix tölcsér, ami tökéletesen illeszkedik a mélynyomókhoz, így minimális torzítással és turbulenciával még a legalacsonyabb frekvenciákon is ideális légáramlást biztosít.
A kettős csatlakozó terminálnak köszönhetően az RP-6000F kettős kábelezéssel illetve erősítéssel egyaránt használható, a kabinet színválasztéka fekete, ébenfa és dió verziókból áll.

A szép nagy és jó mély hangsugárzót az innovatív Tractix tölcsér reflex nyílás ellenére is érdemes azért valamennyire elhúzni a hátsó falaktól, nehogy zavaró effektus legyen a vége a hangosabb zenehallgatásnak. A méret és a Klispch embléma láttán az embernek egyből támadnak elképzelései a hangzás jellegével kapcsolatban, és nagyon nem is téved az, aki erőteljes, testes, dús és nagy volumenű megszólalásra tippel. Erőszakosság, karcosság, élesség vagy durvaság azonban egyáltalán nincs benne, inkább naturálisnak mondanám, ami odateszi, amit kell, oszt’ jó idő. Szó, ami szó, nem egy köntörfalazó, hímező-hámozó hangsugárzóról beszélünk, amit nem is feltétlenül azok választanak, akik török sípzenén szeretnének andalogni. Na, nem mintha a 6000F-nek bármiféle baja lenne a török sípzenével, sőt, korrektül meg is szólaltatja, ha kell, csak éppen nem ez a legfőbb irányvonala. A zenészvonalon is komoly munkát végző Klispch legfőbb zsánerei egyértelműen a rockos-jazzes-bluesos műfajok, amelyeken az energiák mellett a realista és őszinte hangvételnek is komoly szerep jut. Mindettől függetlenül a nagyzenekarokat kellően hatásosan és súlyosan elénk táró klasszikus műfajok hallgatása is nagy élmény ezzel hangsugárzóval, amely újabb dicséretet kiérdemelve sem az erejét, sem a hangtömegét, sem a basszusát nem fitogtatja, csak megszólaltatja, amit kell, és ahogy kell. A különféle dallamok energikusan és gördülékenyen áramlanak belőle, a Verdi opera tutijain rendesen összerezzenek, csakúgy, mint a durvaság nélkül is kellően határozott kiállású megindulásokon. A többi Klipsch modellhez hasonlóan nagyon tetszenek a hiteles, nem színezett vagy kozmetikázott, mégis valahogyan egyéni ízzel rendelkező közepek, és a tölcséres tweeterekből könnyedén áradó sima, semleges és levegős magasak. A bársonyos hangon daloló Andrea Bocelli kísérete szépen kiegészíti a világhírű szólistát, ha pedig a zenészeké lesz a főszerep, a pontosan tagolt hangszerek könnyedén betöltik a jókora teret. Az egyenletesen magas színvonalú mezőnyből azért az üstdobot mindenképpen ki kell emelni, mert amit a hangsugárzók a megszólaltatásával művelnek, az valóban fenomenális. Kevés hangszeres, nyugodtabb, elmélázósabb muzsikáknál a nagy dobozok ügyesen visszavesznek a tempóból és a lendületből és meglepően részletes, odafigyelő és hangulatos produkciót nyújtanak. Igazán elemükben persze akkor érzik magukat, ha rendesen a lovak közé csaphatnak, ezért a lendületes popos-rockos témákon bontakoznak ki igazán, a tulajdonos pedig a fülei mellett a gyomrában és a mellkasában is egyből érezheti, hogy nem csak öncélúan nézegeti azokat a jó nagy dobozokat. Markáns dinamika, akár az őrületig fokozható hangnyomás, lendület, erő és tiszta energia jellemzi a hangzást, aminél ezekben a pillanatokban bizony elég nehéz dolga lenne egy állványos doboz mellett korteskedőnek. 

Ajánlás

A Klipsch RP-6000F dobozok erejüknek, jó basszusuknak, dinamikájuknak és nagy terhelhetőségüknek köszönhetően nagyobb terekben és nagyobb hangerő igények esetén is sikerrel alkalmazhatók, természetesen mindenféle zenei környezetben. Parádés alsó fertályukhoz alapvetően egységes, valóság ízű és kerek egész megszólalás párosul, ami összességében eléggé meggyőző kombinációt jelent, főleg a nagydobozos paraméterekre fogékony közönség számára.

Klipsch RP-6000F
Frekvencia átvitel: 34 Hz – 25 kHz / - 3 dB
Névleges impedancia: 8 Ohm
Váltási frekvencia: 1800 Hz
Névleges/zenei teljesítmény: 125/500 W
Méretek: 237×1006×432 mm
Tömeg: 22,2 kg
Ár: 389.999,- Ft

Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu