The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Bowers & Wilkins 705

Minden jónak vége szakad egyszer, az elmúlás okozta ûrt pedig egyedül csak úgy lehet kitölteni, ha valami még jobb következik utána. Így lett vége a Bowers & Wilkins CDM NT hangsugárzó szériának, amely átadta helyét a prózai egyszerûséggel 700-nak elnevezett utódsorozatnak.

A több generációt megélt CDM-eket leváltó 700-asok számos ponton eltérnek elõdeiktõl, tehát nem a megváltoztatott elnevezés a legnagyobb különbség; a Compact Digital Monitor kifejezés megszüntetése pedig ne fájjon senkinek, hiszen valljuk be, vajmi kevés digitalizmus van egy dinamikus hangsugárzóban. A típusjelzés számozási iránya is megkeveredett, most a legkisebb hagyományos (nem kizárólag házimozi-célú) hangdoboz kapta a nagyobb, 705-ös számot; de a 3-utas rendszerû csúcsmodell is csak 703-ig jutott.
A 705-ös a sorozat egyetlen állványos monitora; kabinetje teljesen más, mint elõdjéé, a CDM 1NT-é (HFP29), bár tömege változatlan, és méretei is csak alig nagyobbak. Legfeltûnõbb rajta a törésvonalak nélkül kialakított, meredeken lejtõ tetõ, amely folyamatos ívben megy át az elõlapba. A teljes idom egyetlen darab, többrétegû MDF-bõl készült; a megoldás merevebb dobozstruktúrát ad, hiszen két korábbi ragasztott illesztést is kiküszöböl.

Ezzel együtt eltûnt a CDM NT-k oldalán végigfutó, jellegzetes, kimondottan tetszetõs keretszerû éllezárás. Az oldalsíkok most nem a végtelenben találkoznak, van egy enyhe összetartásuk, amely hatásosan csökkenti a belsõ rezonanciát. Szintén új extra a doboz aljára ragasztott fekete talprész, melynél fogva szorosan a gyári FS-700 állványra csavarozható a 705.
A doboztetõbõl jóval hangsúlyosabban emelkedik ki a 25 mm átmérõjû, fémötvözet membrános magassugárzó háza. A burkolat belsejében a membrán belsõ faláról leváló rezgéseket elnyelni képes rostokkal töltött Nautilus tölcsér húzódik; a tokozás vastag gumipapucs közbeiktatásával tapad a kabinetre. E különleges kiképzésmód egyik elõnye, hogy a törésvonal nélkül futó környezõ felület kevésbé okoz hullámelhajlást, másrészt a front síkjánál hátrébb ültetett csipogó idõzítése is egyszerûbbé vált. Mivel az abszolút kompakt magassugárzó szinte teljes egészében kiemelkedik a dobozból, a belsõ térbõl már alig foglal el valamit, így a CDM 1NT 11 literjéhez képest térfogata a külméret komolyabb növelése nélkül 16 literre emelkedett, ami a mélyátvitelre lehet jótékony hatással. Arról nem is beszélve, hogy a külsõ csipogó egyedi pozíciója folytán igen közel húzódhatott a mélyközép sugárzóhoz, közelebb kerülve ezzel a pontszerû hangforrás eszményéhez. A lágy felfüggesztésû mélyközép meghajtó kevlárszõttes membránjával, annak zárt, porvédõkúpos kialakításával, valamint a széles, süllyesztett hangszórókeret masszív lecsavarozásával a 600-as sorozatra emlékeztet. A valódi, "Balanced Drive"-nak nevezett titok azonban mélyebben rejtõzik, valahol a mágnes és a hangtekercs környékén, ahol egy-egy rézsapka és alumíniumkorong beiktatásával sikerült csökkenteni a hangtekercs induktivitását, ami mérsékli az intermoduláris torzítást. Amilyen közel merészkedett a csipogó a középsugárzóhoz, olyan közel húzódott az utóbbihoz az öntudatosan öblösödõ Flowport reflextölcsér. A nyíláson bekémlelve felfedezhetünk némi csillapítóanyagot, és a keresztváltó egy részét is szemügyre vehetjük. Ez utóbbi az audiofil törekvéseknek megfelelõen a lehetõ legegyszerûbb kapcsolással, a torzítás minimumon tartása érdekében kizárólag légmagos tekercsekbõl készül Természetesen lehetõvé teszi a kettõs kábelezést is, amihez kiváló minõségû, aranyozott banánaljzat-készletet kínál. Végül említsük meg, hogy a hangsugárzó kiszélesített színválasztékban, juhar, cseresznye, rózsafa, dió és fekete kõris külsõvel kapható.

Hangminõség
Hogy egybõl túlessünk a nehezén, kezdjük szimfonikus zenével a meghallgatást. Igen jól ráérez a mûfajra a hangsugárzó, nagyon összefogottan, finoman részletezve szólaltatja meg a muzsikát. Hangszerkezelése biztos, vonósai bátran, szinte kihívó temperamentummal játszanak. Nagyon friss, minden nehézkességet levetkõzõ az elõadásmód, megfogott, tiszta és pontos a hangzás, a precízség mellett pedig sava-borsa is van a zenének. A könnyedség érdekében be kell érnünk az inkább csak jelzés értékû szubbasz-szussal, a feltornázott ûrtartalom nem emelte drámaian a mélyenergiák szintjét sem. Ha akarjuk, azért felpiszkálhatjuk benne a tüzet a hangerõszabályzóval, mégsem a döngetés miatt szerettük már elõdjét sem, annál inkább a kivételesen pazar, határozottan dimenzionált és egyenletesen kiterjedt színpadképért. Énekhangja nyílt és erõteljes, csodálatra méltó pontossága ellenére remekül hat az érzelmekre is, a benne megbújó megfoghatatlan lágyság kiválóan árnyalja az énekes tökéletes technikai tudását.
Jazzkoncerten talán még életszerûbb, definiáltabb a hangszínpad, a felpezsdült közönséget csak lassan csitítja a fokozatosan beinduló banda. A belépõ hangszerek egyértelmû pozíciót foglalnak el, elképesztõ információmennyiséget képes lesugározni a hangdoboz-pár. Remek partner a 705 a tempós, ütõsökben bõvelkedõ témákhoz, amikor kiemelkedõ ritmusérzékét is megcsillogtatja, ilyenkor érezhetjük igazán, mennyire nem melankolikus alkat. Ezt a tehetségét kamatoztatja poposabb-rockosabb "vizekre" evezve, miközben élvezetesen teljes, nagy gonddal kezelt, de meg nem fékezett magassávja újra abszolút fõszerepbe kerül. Ugyan egyértelmûen nem a basszusra gyúr a hangsugárzó, egyáltalán nem érezzük féllábúnak, erejét vesztettnek a zenét, jobban meghajtva erõtõl duzzadó, torzításmentes hangra képes, melynek hallatán már nem is neheztelünk annyira a szerényre hangolt szubtartományért.

Ajánlás
Új névvel, új ruhával készült el a CDM-utód 700-as sorozat kisdoboza, egyedül a lényeg nem változatott: a 705-ös monitor továbbra is egy nagyon sokoldalú, a legkülönbözõbb körülmények között is helytálló hangsugárzó. Nagyon ajánljuk a zenei sokféleséget kedvelõ közönségnek, a nagy átéléssel, a legalaposabb mûgonddal elõadott muzsikát a kövér basszus-aláfestésnél többre értékelõ zenerajongóknak.