The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JMLab Electra 920

Több mint két éves aktív szolgálat után nyugdíjaztuk az állandó olvasóink által jól ismert B&W P6-os hangfalainkat. Döntésünk után, úgy tűnik maga a gyártó is megszünteti a komplett "P" szériát, (időben léptünk) számunkra viszont a komolyabb audiofil tesztelnivalók látványos elszaporodása tette szükségessé egy felsőbb osztályba tartozó zsüror beszerzését.


A teszteszközök kiválasztása és egyáltalán ez az egész teszt téma különben is nagyon kényes és kiemelt fontossággal bíró részlet egy hi-fi lap életében - így nem akármilyen körültekintéssel kell hozzáállni. Fontos kritérium, hogy az állandó eszközök általában a tesztelt készülékek minőségi szintje felett legyenek, de a náluk néhol kategóriákkal lejjebb lévőknek ne csak a hibáit közöljék korrekten, hanem előnyeiket is megmutassák.

Speciálisan hangsugárzó esetében fontos a széles frekvenciamenet, hiszen például jó basszus nélküli doboz használatakor lehetetlenség lenne a "mélyben" történő dolgokról nyilatkozni. A hangzás jellege nyílt, tiszta és eszköztelen kell legyen, a zenehallgatáshoz amúgy kiváló romantikus, kissé műmeleg vagy barátságosra színezett hangú dobozok e helyütt szóba sem jöhetnek.
A probléma tehát adott, s ha valaki nem egy harminc-egynéhányezer forintos mini monitorral akarja megoldani (mint ahogy ezt mások megtették, sőt még látványosan deklarálták is), akkor kutakodhat eleget, nem megfeledkezve a hazai viszonyok között általában mindig szorító büdzsé valós korlátairól.
Korábbi ismereteink szerint a precíz, tiszta (talán egy picit technikai) jelleg egyik különösen innovatív képviselője a francia JM Lab, melynek gyártmányai nem hibátlanok ugyan (mint ahogy semmi sem az), de eszköztelenség tekintetében előkelő helyen állnak - így céljainknak nagy valószínűség szerint megfelelnek. Előzetes választásunk a JMLab jelenlegi modellválasztékából, a High-End Elektra széria csúcsdarabjára esett, amely egy igazán termetes, innovációkkal jócskán teletűzdelt hangsugárzó, mostanság 800 ezer forint/pár fogyasztói áron.
Az előkelő Electra széria a korábbi évek Spectral néven ismertté vált hangsugárzói továbbfejlesztésének tekinthető. Azóta sok minden megváltozott, akár a hangszórókat, akár a dobozkonstrukciót nézzük. 
Dobozunk, az Electra 920, tekintélyes méretekkel rendelkezik, konstrukciója háromutas reflex, négy hangszóróval megvalósítva. Mélysugárzója 10"-os (25 cm-es), membránja anyagát az Utopia sorozattól örökölte. A szendvics "W" néven emlegetett anyag (JMLab szabadalom), a kevlárnál is könnyebb és merevebb, így sokkal részletesebben, torzításmentesebben képes tolmácsolni a zenét. Jó tulajdonságai az anyag szerkezeti felépítéséből adódnak, ami a következő: zárt cellás merev hablemezt alul-felül egy vagy két réteg epoxy gyantába ágyazott üveggyapot fogja közre. A hangszórókosár természetesen alumínium öntvény, a mágnes felett szellőztető nyílásokkal, melyek tekercsen keletkező veszteségi hő elvezetéséről gondoskodnak.
Középsugárzóból két 13 cm-es "csöcsös" típust találunk, szintén "W" szendvics membránnal és párhuzamosan kötve, a manapság divatos d'apolito elrendezésben, ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy a két középsugárzó a magashangszóróra szimmetrikusan, annak függőleges tengelyén helyezkedik el. Ezt az elrendezést a JMLab továbbfejlesztette azzal, hogy a középsugárzók szögét a 2. ábra szerint megváltoztatta, így fókuszáltabb, térben jobban pozícionált hangot kapunk, a hangdoboz közép és magas frekvenciákon szinte pontforrásként működik. A magassugárzó a már jól ismert Focal 25 mm-es inverz dóm, titándioxid membránnal.
Keresztváltója kis meredekségű, 350Hz/2200Hz váltási frekvenciákkal, duplakábelezésre előkészítve.
A kabinet extra kemény MDF lapokból készült, oldalaira vastag, díszítő és merevítő szerepet betöltő MDF lapok vannak erősítve, igazi fa furnér felülettel. Térfogata nagyjából 70-80 liter, a középsugárzóknak ebből 1-2 literes térfogatot választottak le.
Az Electra 920 paraméterei kiválóak: 92dB érzékenység, 32Hz-23kHz-ig terjedő frekvenciaátvitel (+-3dB), 225W zenei csúcsteljesítmény.

Hangminőség
Mary Black  Kiterjedt, együvé tartozó tér, kisdobozokat idéző fókuszáltság és precízség. Az énekesnő középütt, messze hátul énekel, a hangszerek tagoltan helyezkednek el. A megszólalás jellege természetes, a lemez hibáit finoman közlő, nem pedig arcunkba vágó.
Kiegyensúlyozott, nyugodt, agresszívségnek semmi nyoma, a muzsika erőlködésmentesen áramlik belőle. Hangszínei élethűek, hangszín balansza lineáris. Hangszerei fényesek, fényük valódi, nincs mesterséges csillogás. Tisztasága megejtő, erre mondaná az egyszerű hifista, hogy nincs benne semmi különös, mert nem tudna kapaszkodni a jól bevált paramétereibe, mint mélyek, magasak, dinamika, stb. Ezúttal zenéről beszélhetünk.
Jazz at the Pawnshop:  Kiterjedt közönségzörejek után mellbevágó dobütéssel kezdődő produkció, fürge dobseprővel, levegős fúvósokkal, pezsgéssel és mindennel, ami kell. Mélyenergiának ugyancsak bőviben van, kultúrált módon ez az erő azonban mégsem igyekszik rátelepedni a hangképre, inkább odafigyelve aládolgozik a levegős, finom hangú klarinétnak, a cikázóan fürge, mégis hangulatos vibrafonnak és a zongorának. A széles frekvenciamenet mellett a jellege kitűnően lehozza a zene sajátságos hangulatát. Eszköztelenül muzsikál és mégis sokkal kevésbé mérnöki, mint a korábbi JM Lab modellek.
Fantasztikus szimfónia:  Mélyről jövő, nagy tüdejű kezdés, finom felbontású hárfák, remek, testes összhangzat. Selymesen finom hangszínekkel szól, tisztaság és analitikusság jellemzi. Vonósainak hangja végtelenül sima, hangszereinek éle, fénye van. Kihallani belőle az élőzene természetességének varázsát, ezúttal elmarad az alacsonyabb kategóriák hifis csillogása. Transzparenciája magas fokú. A tutikat csuklóból lehozza, óriási erőtartalékokkal rendelkezik.
Cantate Domino  Monumentális összhatás, ezt a zenét tulajdonképpen csak így lehet igazán élvezni. (Sajnálatos tény, de így van.) A zene leválik a dobozokról, körbeölelve hallgatóját oldalt túlmegy a hangsugárzók vonalán is, a kórusban pedig annyira vannak, hogy szinte alig férnek el a szobában. Soraik közé belátni, szinte meg lehet számolni a résztvevőket. Az összhatás felemelő - karácsony február végén!
Dinamikája óriási, s ezúttal ne csupán mélydinamikát értsünk alatta, megszólalása mindegyik frekvenciatartományban magas fokú intenzitással rendelkezik.

Ajánlás
Többféle márkájú és kategóriájú készülékkel hallgatva úgy találtuk, hogy az Electra 920 egy nem különösebben háklis, könnyen meghajtható, részletező és tiszta hangú hangsugárzó. A gyártó korábbi - általam gyakran mérnökies jellegűnek hallott - modelljeitől eltérően nagy felbontását és analitikus képességét megőrizve is kellemesebb karakterűvé vált, így véleményünk szerint zenehallgatásra és tesztelésre egyaránt kiváló.
High-End komponensekkel párosítva klasszis hangzást produkált, az olcsóbbakat pedig hagyta érvényesülni, hiszen hibáik tapintatos közlése mellett is lehetőségük nyílott tudásuk maximális bemutatására.
Mindezeket figyelembe véve valószínűleg egyszerre jutottunk hozzá egy újabb muzikális hangsugárzóhoz és egy tág határok közt alkalmazható, korrekt munkaeszközhöz, melyet utóbbi tudását leszámítva is nyugodt szívvel ajánlhatunk minden, az átlagosnál tehetősebb zenebarát rendszerébe.