The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Parabox Pingvin 2

A Parabox az emlékezetes Ellipsus megalkotása után tett egy gyors kitérõt a megfizethetõ dobozok felé, (Mask sorozat), majd tekintetét újból a hétszámjegyû modellek felé fordította. Némi technikai upgrade, valamint a gyönyörû forma némi leegyszerûsítése után megszületett a háromtagú Pingvin sorozat, melynek 2-es tagja, vagyis a közép Pingvin még a tél beállta elõtt nálunk is tiszteletét tette.
Az álló szem alakú frontoldal, a nagyméretû dohogó és az ívelt kivitel afféle Parabox védjegyként megmaradt, a gyártó által letisztultabbnak és sokkal inkább lakószoba barátabbnak leírt külsõ azonban a múltkori formához képest számomra kevésbé tûnik esztétikusnak és végiggondoltnak, de persze ez a szubjektumot sem nélkülözõ megállapítás semmit sem von le a Pingvinek értékébõl. 

A Pingvin 2 névre hallgató 70 literes "alakzat" feketére festett vastag MDF elõlappal rendelkezik, hajlított oldallapjai 7 réteg MDF-bõl állnak. Színválaszték terén a megrendelõ sohasem látott szabadsággal rendelkezhet, ugyanis bármilyen színû furnérozást választhat, melyet végül még egy lakkréteggel is bevonnak, ami mellesleg az egység amúgy sem elhanyagolható mértékû merevségét is tovább növeli. Függõleges, s ezúttal teljesen sík hátlapja szintén furnér/lakk bevonatot kapott, érdekességként pedig a közép és magassugárzók szintjét szabályozó potmétereket találunk rajta, melyekkel ízlésünket és a szoba sajátosságait figyelembe véve kedvünkre játszadozhatunk, ráadásul meglehetõsen tág határok között.

A háromutas rendszer egyaránt a Visaton high-end sorozatába tartozó hangszórói hagyományos elrendezésben sorakoznak az ezúttal szinte függõleges, vagyis enyhén elõredõlõ elõlapon. Legfelül találjuk az audiofil világban ritkaságnak számító ribbon tweetert, alatta az 50 mm-es titán dóm középsugárzót, majd a sort az öntvénykosaras, hosszúlöketû, 27 cm-es lavór zárja. A bassz-reflex rendszerben mûködõ, hátoldali kijárattal rendelkezõ doboz váltási frekvenciái 800 Hz és 3,5 kHz, a teljesítménye pedig bõ 200 Watt. Teljessé téve az extra merev kabinet rezgéscsillapító tulajdonságát a Pingvin többrétegû, szintén feketére festett talpon, vagy inkább talapzaton ácsorog, (amivel kiegészítve a doboz már tényleg a névadó madárra emlékeztet), a kettõs meghajtáshoz pedig dupla csatlakozó szettet találunk hátlapjának alsó fertályán.
A Pingvin sorozat három modellje között a legfõbb különbség a mélysugárzó mérete, s ezzel összefüggõen természetesen a dobozuk nagysága. Közülük a legkisebb, a 990 ezer forintba kerülõ Pingvin 1 kb. 40 literes dobozzal rendelkezik, melybe 22 cm-es woofert szereltek, míg a legnagyobb Pingvin 3 már 33 cm-es mélysugárzót és kettõ középsugárzót mondhat magáénak, nagyjából 2,5 millió forintos ár mellett.

 

 

 

Hangminőség
Pingvin_hangszorok.jpgDacára annak, hogy kb. 23 m2-es szobánkban optikailag a Pingvin, úgy mutat, mint valami ketrecbe zárt állat, nem okoz mélyproblémákat, s még nagy hangerõn is abszolút kezelhetõnek tûnik. Eme szelídségéhez persze nagyban hozzájárul azon pozitív tulajdonsága, hogy jókora mélysugárzói kifejezetten udvariasan mûködnek, s tiszteletben tartva a középsugárzók mûködési területét a hangképet a legcsekélyebb mértékben sem óhajtják uralmuk alá keríteni, ami, ezáltal cseppet sem tûnik mélytónusúnak. Kizárólag akkor lendülnek mozgásba, amikor megfelelõ jelek érkeznek az erõsítõ felõl, de akkor sem tombolnak igazán, hanem mindvégig megõriznek valamiféle fensõbbséges visszafogottságot, ami egyfajta "könnyedén megtehetném, ha akarnám, de nem akarom" érzetet sugall számomra. Nagy méretük miatt természetesen a fizika törvényei nem teszik lehetõvé számukra, hogy olyan gyorsak és friss tempójúak legyenek, mint "alulméretezett" társaik, panaszra azonban így sem lehet ok, egy-egy ritmikusabb felvétel során azért könnyedén mozgásba tudják hozni a lábaimat. A valamit-valamiért elv alapján viszont a sok liter/nagy woofer kombináció hihetetlen könnyedséggel, csuklóból szórt basszusfutamokkal, plasztikussággal és életszerûen testes hangszerekkel ajándékoz meg. Ha megszólal egy bõgõ, akkor nemcsak a hangja tökéletesen  követhetõ, hanem érezni a hangszer testét, s a benne rezonáló levegõt -  na ez az a paraméter, amiben egy nagy doboz mindig különb lesz, mint egy monitor. A "men you were"-nél rezeg az üveg az ajtóban, ahogy kell, sõt, szinte én is rezgek a kanapén, miközben a lelkes hangmérnök által talán kissé túllõtt basszus szinte hádészi mélységekbe hatol.
Egy képzeletbeli, latinosan, de ugyanannyira viccesen is hangzó Ellipsus versus Pingvin összehasonlításon kettejük közt jókora karakterkülönbségek adódnának, ami a jelentõsen eltérõ hangszórókészlet okán, nem is lenne túlságosan meglepõ. Az Ellipsus lágy lekerekítettségének ezúttal nyoma sincs, a ribbon néha szinte szárnyal, hangvétele pedig realisztikus. Nem szépít, nem akar a valóságosnál szebb, vagy barátságosabb képet mutatni, ezért minden kozmetikázás nélkül ábrázolja a reszelõs, vagy éppen dohány ízû énekhangot ugyanúgy, mint a helyenként túlságosan forszírozott cineket. A realizmus egyébként általánosságban is jellemzõ a Pingvinre, aki ritka hasonlóságként szintén inkább az egészre, mintsem a szólistára koncentrál. Egyedüli kivételként talán Bocelli tudja nála magához ragadni a vezetõ szerepet, aki erõteljes hangjával egyértelmûen uralja a sok mélytõl néhol kissé lassúnak tûnõ zenekart.
Amint azt ettõl a kategóriától és mérettõl joggal elvárhatjuk, a Pingvin igazi mûfaj független hangsugárzó, ami mindent teljes valójában mutat meg, legyen szó Lakatosék cimbalmosáról, vagy Jonas Ellborg gitárszólójáról. A pontsugárzás az Ellipsushoz hasonlóan neki sem erénye, énekeseivel gyakran megtelik a két hangsugárzó közti tér, bár annyit meg kell, jegyezzek védelmére, hogy a hely széltében elég kevésnek tûnik neki, így szegény biztosan nem jut elég levegõhöz. Könnyedebb mûfajokra váltva derekasan kitesz magáért, bár mint említettem nem akarja szétverni a szobát, jelezve, hogy tervezõinek korántsem a dimenziók adta lehetõségek maximális kiaknázása volt a fõ célja.

Ajánlás
Az Ellipsushoz képest mínusz fél millió körüli árelõnnyel induló Pingvin 2 meglehetõsen eltérõ képet mutat. Külsõ megjelenése szubjektív ízlés dolga, karaktere azonban szuperlatívuszokat nélkülözõ józan fajta, a beharangozójában említett szoba barátabb stílusa pedig véleményem szerint legfõképpen a jobban kordában tartott, megkockáztatom enyhén visszafogott, ezáltal többféle akusztikai környezetben mûködõképes mélyvisszaadásának köszönhetõ. Mûfajfüggetlensége megkérdõjelezhetetlen tény, háklisnak semmilyen téren sem mondható, az egyetlen kikötés talán számára, hogy alapesetben is legyen 30 m2-nyi kifutója, mert kis helyre zárva ide-oda totyogó névadójához hasonlóan õ sem fogja túl jól érezni magát.