The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Visaton Concorde mkII.

A hangsugárzók világában a méretkérdés kardinális probléma, s a monitor, ill. állódoboz hívőknek egyaránt remek érveik vannak saját igazuk bebizonyítására. Jelen tesztdobozunk a “nagyravágyóknak” szolgál néhány újabb adalékkal.

130 cm-es magasságával és 98 literes belső térfogatával a Concord MkII. igazi feleség-kiidegelő hangsugárzó, afféle kicsi szobák réme. A Visaton választékában azonban még nem ő a csúcsmodell, viszont a forgalmazó, ill. gyártó ajánlásai szerint nagyjából 40-50 m2-ig nem érdemes nagyobbat venni nála. A Concordban használt hangszórók saját méretosztályukban a legkomolyabbak - csak éppen vannak még nagyobb méretű Visaton hangszórók is!


Felépítését tekintve az öt hangszórós Concord MkII. klasszikus D'Appo-lito elrendezést mutat. Középütt helyezkedik el a tweeter, alatta-felette egy-egy középsugárzó - külön 6 literes kamrában - majd a sort mindkét oldalon a 20 cm-es wooferek zárják, ez utóbbiak már 92 literes térfogaton osztoznak. A hangszórók masszív öntött alu kosárban eloxált alumínium membránnnal, gumi peremmel, nagyméretű mágnessel, és kapton-hordozójú tekerccsel büszkélkedhetnek, tehát műszaki oldalról minden rendben. (Aki már találkozott a lapunk hasábjain is bemutatkozott Couplet monitorral, az ne lepődjön meg, ha némi déja vu érzése támad - a Concord olyan, mintha a közepébe "befalaztak" volna egy Coupletet.)

A 270 mm széles hangsugárzó frontján, a két középsugárzó közti részen a doboz éleit lecsapták, ezáltal optikailag kissé karcsúbbá, változatosabbá téve a magas, tömbszerű látványt nyújtó kabinetet. A Visaton ajánlása szerint 19 mm-es MDF-ből, esetleg bútorlapból kell összeállítani (összeállítatni) a kész konstrukciót, a belsejében pedig többszörös merevítéssel kell ellátni, mert a nagy felületek különösen hajlamosak az önálló életre.
Megkerülve a dobozt, a hátulján bi-kábelezésre felkészített kettős aranyozott csatlakozót, alul pedig egy méretes reflexrést találunk. A Visaton szerint a reflexcsöveknek, legyenek akármilyen kiképzésűek és formájúak, mindig van némi turbulencia zajuk, így ebben a kategóriában (és persze méretben) már nem használják őket. Az általuk alkalmazott megoldásnak mindössze a kisállat tartók láthatják kárát, a méretes résen keresztül egy macska, vagy egy kisebb kutya kényelmesen beköltözhet a Concord belsejébe.

Hangminőség
Egy efféle doboz elé leülve az ember mindjárt ellenállhatatlan késztetést érez, hogy valami jó dögös zenét tegyen be. Bevallom, én sem tettem másként.
 A Concord az átlagos állódobozokhoz képest elsőre kissé riasztóak tűnik, ennek ellenére a kb. 23 m2-es szobánkban is gond nélkül elmuzsikál. Nem szenved a kis szobákba szerencsétlen módon beállított dobozok jellegzetes levegőtlenség problémájától, nem döng, viszont olyan mélyeket szólaltat meg, hogy az ajtóüveg néha ritmusos táncba kezd tőle.
A hangsugárzók tesztelésének és megkedvelésének, ill. nem megkedvelésének egyik sarkalatos pontja a mélytartomány. Kisebb dobozoknál lehet értekezni arról, hogy ilyen, meg olyan basszusuk van, hogy lehet-e követni a nagybőgőjüket vagy sem, meg hasonlók, de a szomorú igazság az, hogy igazán élvezetes mélytartomány lesugárzóhoz nagyjából hasonló méretek és hangszórók szükségeltetnek. A Concord hallgatásakor az ember nemcsak hallja, hanem egész testében érzi a basszust, s ez valami egészen más élmény. A gyakran elsikkadó lábdob folyamatosan jelen van, csakúgy, mint  a basszusgitár, így egy élőzenés pub-ból hazatérve, az otthoni rendszert bekapcsolva sem csak makett-hangnak érzi az ember a zenét. Ereje ellenére a Concord óvatos duhaj, basszusa felhangosítva is kontroll alatt marad, és nem kezd el csattogni, lehalkítva viszont finoman dorombol, így este is kellemes élményeket ígér mindenféle loudness trükkök használata nélkül.
Finom hangszeres műfajokat hallgatva a doboz másik oldaláról is bemutatkozik. Ha kell megejtően lágy és könnyed, közepei tiszták, kidolgozottak és részletezőek, magastartománya pedig levegős és selymes. Erejét nem fitogtatja, nincs szükség tudásának folyamatos demonstrálására, viszont ha van basszus a zenében, akkor az tényleg megszólal, mese nincs.
Tere precíz, színpada széles és mély, a hangok szinte teljesen függetlenednek ettől a nagydarab doboztól. Megszólalásának egyik nagyon vonzó tulajdonsága a könnyedsége. Sehol semmi erőlködés, csak áramlik belőle a zene, ami karakterét tekintve valahol félúton helyezkedik el a lágy és kerek, valamint a végletekig precíz és analitikus világok között, a sokak által megszerethető kellemes középutat járva.

Ajánlás
Ha van egy legalább huszonegynéhány m2-es szobád, minimum 80-100 Wattos erősítőd, valamint 700 ezer forintod (ill. 500 ezer plusz egy kis kézügyesség), és műfajtól függetlenül szereted az életnagyságú muzsikát akkor a Concord a te hangsugárzód.
Vannak ugyan a piacon ennél részletezőbb és finomabb hangú dobozok, de azokért ebben a méretben sokkal-sokkal többet kell fizetni, s e tény fényében a Concord legalább olyan nagy vétel, mint amekkora saját maga.