The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Visaton Couplet

Egy ügyeskezű, az elektronika világában valamelyest jártas hifista komoly összegeket takaríthat meg, ha hifi komponenseit ún. KIT formájában vásárolja meg, és saját maga szereli össze. Hangsugárzó KIT-jeivel a Visaton rendkívül széles, mondhatni teljes palettát kínál a belépõ hifi kategóriától a házimozi sugárzókon át a nívós high-enddel bezárólag. 

 

Az angol nyelvterületen DIY rövidítéssel (do it yourself) illetett mozgalom persze nem csak a spórolásról szól, nagyon lényeges szempont hogy a végterméket, mint "saját gyermekünket" szeretjük, ezért komoly sikerélménnyel tölt el egy-egy készülék elkészülte. Míg elektronikák terén sok-sok korrekt kapcsolási rajz és megépítési útmutató forog közkézen (maximum egy nyáktervet kell készíteni), a hangsugárzókkal kapcsolatban kicsit más a hozzáállás. Gyakori, hogy egy-két szimpatikus hangszóró kiválasztása után a doboz és a keresztváltó már saját tervezés. Ehhez azonban nagyon komoly szakmai múltra, és tapasztalatokra van szükség, mert e nélkül a végeredmény többnyire elkeserítõ. Ezért tanácsos inkább a KIT-eket választani, ahol a gyártó - jelen esetben a Visaton biztosítja számunkra a szakmai hátteret több, mint harminc éves múltjával, és Európa egyik legkomolyabb tesztlaborjával.
Aki mégis saját útját szeretné járni, a Visaton hangszóróiból, a cég saját szoftverével terveztetheti meg hangdobozát, elõre ismerve a pontos frekvencia-, és fázismenetet, így a kész doboz elsõ megszólalása nem érheti kellemetlen meglepetésként.

Couplet
Az audiofil hangzás kedvelõi között az állványos monitorok rendkívül népszerűek, köszönhetõen az általuk kínált kiváló térleképzésnek és finom felbontásnak. A Visaton Couplet nevű KIT-je egy termetes (25 literes), D'Appolito rendszerű monitor (a twee-terre szimmetrikusan két párhuzamosan kötött - mély-középsugárzó helyezkedik el), mely a prospektus tanúsága szerint nem szenved a monitorokra jellemzõ mélybasszushiányban sem.
A két mély-közép sugárzó a cég AL 130 típusú hangszórója. Masszív öntött alu kosárban eloxált alumínium membrán foglal helyet, gumi peremmel, nagyméretű mágnesének légrésében 25mm-es, kapton-hordozójú tekercs található. Átvitele szép, lineáris, egészen 5.000 Hz-ig használható, kifejezetten high-end hangsugárzókban történõ alkalmazásra készült.
A G 20 SC jelű dóm magassugárzó szintén a finomságokat kedvelõk számára készült, a mély-közepek méltó társa. 20 mm-es lágy szövet membránnal és árnyékolt mágneskörrel rendelkezik, kitűnõ iránykarakterisztika és különösen lineáris átvitel jellemzi már 2kHz-tõl. Jelen alkalmazásban 4kHz-tõl indítják.
A keresztváltó 12 dB/oktávos, fűszerezve kompenzáló, linearizáló tagokkal a középsugárzó ágában; a ma-gassugárzó karakterisztikáját nem, csak érzékenységét korrigálják.
A KIT ezenkívül tartalmaz egy furfangos, hajlított reflexcsövet (a szükséges csõhossz ugyanis meghaladja a dobozmélységet) csatlakozópanelt, csillapítóanyagot, kábelezést, a szükséges csavarokat, egyszóval a dobozon kívül mindent, ami az összeállításhoz szükséges. S, hogy a márkajelzés se hiányozzon, csinos Visaton emblémát is mellékelnek.

A “saját erõ”
Maga a doboz gyártói ajánlás alapján 19mm-es MDF lapokból kell hogy készüljön, természetesen minden lap pontos méretét megadják. Szemléletes bontott ábra világít rá minden részletre az összeállítást illetõen. A felületkezelésre vonatkozóan már mindenki ízlésének és berendezésének - esetleg saját felkészültségének - megfelelõen dönthet. Kevésbé felkészültek - illetve a bátortalanabbak - választhatják a magyar Visaton képviselet által “felfedezett” asztalosmester valódi fa furnéros dobozát is, mely kifogástalan minõségével a precíz kivitelű sorozattermékek “feelingjét” nyújtja, 67.600,- Ft-ért. Egy ilyen példány szolgált tesztünk alanyaként.

Hangminõség
Az elsõ hangok után nyilvánvalóvá válik, hogy a Couplet nem pusztán kellemes, jól hallgatható hangzásra törekszik, hanem mindent meg akar mutatni a jelfolyamból, ami az erõsítõ csatlakozóit elhagyja. Mindezt nagyon kultúrált módon teszi, miáltal nem a magamutogató eminens, hanem inkább a magabiztos zseni érzetét kelti. Aki esetleg - lévén nem állódoboz - korlátozott mélyátvitelt sejt, téved, a specifikációban megadott 38 Hz-es (-6dB) alsó határfrekvencia hallásra igaznak bizonyul, a dobozok rendesen megmozgatják a levegõt, kifelyezetten gyors tempónál is magabiztos a basszusalap. Középtartománya feltűnõen tiszta és hangsúlyos, a magasak viszont néha  kissé keménynek tűnnek (ebben a Marantz PM17 is rendesen közrejátszik), igaz, a legapróbb nesz, vagy csilingelés is jelen van, sõt pontosan pozícionálható.
A nagyzenekari megindulásokat jól kezeli, intenzívebb mélyhangok mellett sem veszti el a fonalat, nem válik zavarossá a középtartomány. Zseniális térleképzése hozzájárul a kellemes összképhez, az énekes és a hangszerek pozíciója és mérete az óriási térben pontosan leírható. Nagyon jó atmoszférát teremt, fúvósai plasztikusak, zongorája testes energikus, gyors, ugyanakkor a hosszan elnyújtott lecsengéseket sem hanyagolja.
Könnyebb műfajokon szintén jól teljesít, az elektronikus zenék tolmácsolásában kifejezetten otthon van.

Ajánlás
Változatos zenei ízlésű, monitoros karakterre vágyó zenebarátoknak ajánljuk jó szívvel a Coupletet. A specifikált 84 dB érzékenység ellenére kisebb teljesítményű végfokokkal is kellõ hangerõre képes, csak a kifejezetten kemény hangú, tranzisztoros modellekkel nem tökéletes az összkép. A csöves erõsítõk lágyabb karaktere kimondottan ideális párositásnak bizonyul számára (az éppen nálunk vendégeskedõ Pointe Exception-nel nagyon jól muzsikált).
S, hogy mennyibe kerül? Maga a KIT 169.100,- Ft, ehhez jön a doboz elõállításának költsége és az összeszerelés. Az MDF lapot méretre vágva nagyjábol 3-4 ezer Ft/pár áron bármelyik lapszabászaton beszerezhetjük, plusz ragasztó, festék vagy furnér, és jópár munkaóra. Nagyjából 10-15 ezer forint anyagköltséggel könnyedén megúszhatjuk a dolgot, így összességében még egy állvánnyal együtt is 200 ezer forint alatt maradhatunk.
Aki nem kér a barkácsolásból, akár kompletten, készre szerelve is megvásárolhatja (a már említet furnérozott dobozzal) 252.900,- Ft-os fogyasztói áron, s vetélytársai mellett még ennyiért is kimondottan jó vételnek számít.