The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harmonic Technology HT-HDMI

A nyárnak vége, sajnos jönnek a szürke őszi napok, ezzel együtt a korai sötétedés. Az optimista ember persze mindenben megtalálja a jót, az ősz és a tél a zenehallgatás és a házimozizás szezonja. A Harmonic Technology HDMI kábelének tesztje talán nem is lehetne aktuálisabb.

 A minőségi kábelezés fontosságát sokan vitatják, sokszor olyanok is, akik magukat hozzáértőnek vallják, ennek okai egyszerűek. A fizikai magyarázat nem mindenki számára befogadható, egyes esetekben – mint pl. a tápkábelek – el kell ismerni, jogos a kétely. Sokan az analóg jelátvitel esetében elfogadják, hogy vannak különbségek, de a vezetékek digitális kapcsolatot befolyásoló hatásában már nem hisznek. Ha nekik kellene bemutatnom, mennyire fontos a kábelezés minősége, biztosan egy HDMI-vel tenném. Amíg a hang minősége erősen szubjektív lehet, egy fényesebb, élesebb és színesebb kép mindennél többet mond, abszolút laikusoknak is.

Műszaki oldalról itt azért nem nehéz alátámasztani a képernyőn, vásznon látottakat, gondoljunk csak bele, egy HD (vagy 4k) felbontású kép milyen elképesztő mennyiségű információt tartalmaz, és mindez másodpercenként 25-ször (24-szer) változik. A HDMI kábelek tulajdonságait leginkább az adatátviteli sebesség jellemzi, a mért adatok pedig a speciális kábeleknél rendre jobbnak mutatkoznak.

A Harmonic Technology meglehetősen szűken tájékoztat a technikai részletekről, bár elég egy pillantást vetni a kábelre ahhoz, hogy eldönthessük, ez valóban egy nívós darab lehet. Az általánosságban alkalmazott kör keresztmetszet sokszor vaskosra sikeredik, ha a szigetelés és az árnyékolás kialakítására gondot fordítanak, és ez az installációnál gondot okozhat, egyszerűen nem fér el a drót a csatornában, vagy nem eléggé flexibilis. A HT kábele ezért lapos (flat) kialakítású, az egymás mellett sorakozó érpárok így könnyebben hajlíthatók, és laposabb csatornában is elférnek.
Az átviteli sebesség extrém magas (10,2 Gbps), éppen kétszerese az elődeinek, így aztán 3D vagy 4k alkalmazás esetén sem kell tartanunk semmitől, a kétirányú adatátvitel 100%-os.
Hogy ezt mivel sikerült elérni, arról csak keveset tudunk meg. A vezető szálak anyaga réz, színezüst bevonattal és kiváló szigeteléssel, a végeken aranyozott csatlakozókkal. Ezen túl sok mindent nem lehet ragozni, nézzük, mit mutat működés közben.

Forrásként egy OPPO BDP 103-at, megjelenítőként a Projectiondesign Avielo Prisma HD vetítőnket kötöttem be. A viszonyítási alap egy standard 5000 forintos (Hama?) kábel.
A két kép közötti különbséget nem nehéz észrevenni, mert a HT kábel hatása alapvetően olyan, mintha a kontrasztot növelnénk meg szoftveresen, vagy egy halvány fehér fátylat elvennénk a kép elől. A fekete árnyalatai mélyebbek lesznek, a fehérek pedig erősebbnek tűnnek. A képélesség is egyértelműen jobb, a hajszálak, amiket az imént még csak elmosódottan láthattam, most egyenként kirajzolódnak. Kevesebb a „bizonytalan” lebegő pixel és a képzaj is egyértelműen kisebb. A színek valamivel élénkebbek, de ez már nem annyira látványos, viszont az összhatás nagyon meggyőző. Kedvencemmel, a sajnos ma már nem kapható Wirewizard (Nordost) HDMI-vel összehasonlítva sem vall szégyent, könnyedén hozza annak színvonalát, amit ebben az árkategóriában már régen nem tapasztaltam.
„Megszokás” után visszakerült az olcsó kábel a vetítő elé, így a hatás még drámaibb, annyira, hogy inkább gyorsan visszateszem a HT HDMI-t és keresek estére egy jó filmet…

Ekkora minőségi előrelépésért készülékoldalon százezres nagyságrendű összeget kell fizetni, a HT kábel ára pedig mindössze 44.990 Ft, ami a fentiek fényében több, mint kedvező. Melegen ajánlott!

www.streamaudio.hu