The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harmonic Technology USB-2

Harmonic Technology USB-2

Alig pár napja, hogy az idei hifi show egyik (sajnos amúgy nem gyakori) szakmai előadásán, többek között, az USB kábelek fontosságáról is szó esett. Az amerikai cég képviselője nem csak szóban, hanem tettleg is demonstrálta a kábelezés hangra gyakorolt hatását. Prezentációja utolsó szakaszában került terítékre az USB összeköttetés, ahol megemlítette, hogy sokan, egyébként tévesen, azt gondolják, hogy ezen a transzporton kizárólag nullák és egyesek utaznak. Vagyis egy kutyaközönséges A-B USB kábel elegendő kapcsolatot biztosít DAC-unk és a számítógépünk között.

Sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Az USB kábelen PCM jelfolyam utazik, valós időben, egyáltalán nem mindegy tehát, min folyik keresztül. Pont úgy, mint az S/PDIF kábel esetében. Ennek fontossága már régen kiderült, ha pedig ez fontos, az USB nem kevésbé az! Azt gondolom, nem voltam egyedül azzal a ténnyel a szobában, hogy a legmarkánsabb változást nem a tápkábelek, hanem az USB kábelek cseréje okozta. Ezt magam is csak megerősíteni tudom, saját tapasztalataim is egybevágnak ezzel. Mai írásom alanya is amerikai termék, a san diegói székhelyű Harmonic Technology fejlesztése. Sajnos a kábel szerkezetéről nem sokat tudunk, valószínűsíthetően oxigén mentes rézvezetőket alkalmaztak, 6 vagy 7 N-es tisztaságút. A kábel maga hajlékony, könnyen kezelhető, a külső átmérője 7 mm, a csatlakozók aranyozottak. A HT nem aprózza el termékkínálatát, mondjuk a Van den Hul-hoz képest. Sem összekötőkből, sem digitális kábelekből. USB-je is mindössze egyetlenegy van. Tapasztalatom szerint ez azt jelenti, hogy vagy nagyon jól sikerül ilyenkor, vagy nagyon rosszul. Ha egy cég elaprózza a kínálatot, óhatatlanul is beesnek gyengébb darabok. A Harmonic Technology-nak egyetlen USB kábele van, ez. Kicsit visszautalva az említett előadásra, az alaphangot egy sima, meglehetősen vékony nyomtatókábel adta meg. Annyira nyamvadt volt szegény, hogy az ilyet kimondottan keresni kellene, vagy kitalálni, ahogy a mondás tartja. Van nálam a fiókban vagy négy különböző fajtájú (átmérőjű, zavarszűrt, stb.) nyomtatókábel. Ha hiszik, ha nem, mindegyiknek másféle hangja van. A rossztól az egész jóig. Egész jó, értsd: 900 Ft! Legyen akkor most ez az egész jó kábel a referencia, a HT pedig a kihívója! A B&W tesztlemezének, a „Bowers & Wilkins With Real World Records" első számával, az „Afro Celt Sound System" Mother című dalával indul az etap. A sima nyomtatókábelhez képest azonnal több levegőt kap a zene, a sávszélek határozottan kitágulnak, a dobok precízebbek lesznek és hallhatóan mélyebbre is mennek. Jelentős változás áll be a dinamikában is, folyékonyabbá válik a zene. HT belso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nagy kedvencem, Mark Knopfler is terítékre kerül, ezúttal a „The Ragpicker's Dream" nyitódala, a „Why Aye Man". Az olcsó PC-s kábel kiabálós, a mélye döng, a felbontás pedig beszűkül a HT kábelhez képest. Sokkal tömörebb, mosottabb az előadás. Visszakötve az amerikai kígyót, azonnali hatásként jelentkezik a felsőbb regiszterek kitisztulása, a mély hangok sokkal plasztikusabb lesznek, levegőt kapnak a zenészek. A hangszerhangok is jobban közelítenek a valóság felé, természetesebb amit hallok. Santana következik, a legutóbbi stúdióalbuma, a „Shape Shifter" Mr. Szabó című száma. A sima kábellel kontrollálatlanabb lesznek a mélyek, becsapós, mert mintha több is lenne, pedig csak döng, már megint. Olyan, mintha a dobok membránja megvastagodna, míg a HT kábellel valóságosabb a hangja. A nyomtatókábellel függöny kerül a cinek elé, zavarossá válik és pontszerű a megszólalás. Eddig itt, ezen a számon a legfeltünőbb a két kábel közti különbség. A HT-vel a lecsengések hosszabbak, a basszus hirtelen precíz lesz, kitisztul minden, a térábrázolásban nagy a differencia. Sokkal kellemesebb zenét hallgatni vele. Utolsóként Harry Belafonte 1959-es albuma, a „Belafonte at Carnegie Hall" kerül terítékre, nagy felbontású LP ripp személyében. A HT USB-jével igen nagyra nyílik a Carnegie Hall tere, mind széltében, mind mélységében, a felbontása igen jó. A finom részletek jól hallhatóak, a másik zsinórral ezek elvesznek, szinte alig hallani valamit a színpadi történésekből. Abból pedig van bőven, mocorognak a zenészek, a közönség, Belafonte mászkál a színpadon, lépéseinek hangja visszaverődik a falakról. Mindezt jól adja vissza tesztünk alanya, sokat vesztünk, ha nyomtatókábellel hallgatunk zenét.

A Harmonic Technology USB-2 kábel a jól sikerült darabok közé tartozik, amelynek ár érték aránya is rendben van. Azonban adott a cég számára a lehetőség, hogy a következő, a számítógépes zenehallgatást célzó kábele még jobb legyen. Addig is, nem lövünk mellé, ha bizalmat szavazunk neki. Hangja nem tolakodó, tonálisan kiegyensúlyozott, inkább nyugodt, mint izgága, de cseppet sem lassú kábel.

Forgalmazó: Stream Audio