The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nordost Frey

A Nordost hierarchiában nagyjából az SPM Reference helyét elfoglaló Frey első és legszembetűnőbb érdekessége az összekötőkábeleknél valljuk be, elég bénán kinéző korábbi szalagkábel kivitel elhagyása. A lényeg viszont alapvetően nem igazán ez!
A számtalan technikai innovációt alkalmazó felső kategóriájú Nordost kábelek minőségének valódi kulcsa a precíziós Micro Mono-Filament szerkezet, vagyis a kvázi légszigetelés, mely a skandináv halhatatlanokról elnevezett új hármasban - Heimdall, Frey, Tyr - immáron továbbfejlesztett formában szerepel, még inkább csökkentve a vezetők illetve a szigetelés érintkezési felületét, egyúttal természetesen fokozva a megoldás pozitív hatásait. A kábel 2×3 szál, 26 AWG méretű tömör vezetője 60 mikron vastagságban extrudált ezüsttel bevont extrém nagytisztaságú (99,999999%) oxigénmentes réz, csakúgy mint az előd SPM Reference esetében, ami valamilyen okból viszont több vezetőszálból állt.

FEP-ből (Fluorinated Ethylene Propylene) készült külső szigetelése a Valkyrjához, valamint az SPM-hez hasonló ezüstös lilás színt kapott, a tökéletes kontaktust biztosító, kistömegű, aranyozott rézből készült Next-gen szorítós rendszerű RCA csatlakozókat pedig a WBT kimondottan a Nordost számára gyártja. A gyártó exkluzív adatként mindig megadja kábeleinek jelvezetési sebességét is a fénysebesség százalékában - érdekességképpen a Frey 80%-os értéke jócskán alatta marad az SPM kb. 95%-os adatának, ("átlag" típusoknál ez az érték mindössze 60-70%), úgy látszik a témában korábban közölt kimerítő értekezések megállapításai ellenére (csökkenő időzítési pontatlanságok és fázistorzítás) talán mégsem kell annyira rohanni.

Hangminőség
Az abszolút tisztánlátás érdekében a Frey-t a leköszönő és így már nagyjából hasonló áron kínált elődjével hasonlítottam össze, mellyel a Nordost abszolút következetes választéképítési gyakorlatát ismerve nem meglepő módon rendkívüli hasonlóságot mutatott. Felületes odafigyeléssel, vagy amatőr A-B tesztben (három másodpercenkénti ide-oda kapcsolgatás) szinte nincs is különbség a legfőképpen pontossága, tisztasága és kifinomult, ritmikus játéka okán megdicsért SPM és az új jövevény között, alaposabb odafigyeléssel azonban kiderül, hogy az ördög ismét a részletekben lakozik.
Furcsa ezt leírni, de az elmélyült öszszehasonlítás során az SPM olyan vérbeli Nordost-os paraméterekben is alulmaradt mint például tisztaság és nyíltság - míg önmagában imponáló teljesítményt nyújtott, addig a Frey-jel szemben, már nem tudta állni a versenyt. Utóbbi hangja minden esetben világosabb, nyíltabb, az általa megszólaltatott hangok mikro textúrája pedig érezhetően gazdagabb, például jobban hallani amint Günther a berlini szimfonikusoktól hozzáér valamihez a vonójával, vagy a Los Calchakis Gomeze megpödri a bajszát. A Vivaldi koncert elsőhegedűsének "szerszámát" kábelváltás közben valószínűleg egy jobb minőségű fajtára cserélték, hiszen gazdagabbak a felharmonikusai és a színei, s a hangzása is ízesebbnek tűnik. A zongorákban is több az élet, a leütések visszhangjai hosszabbak, s a hangszer hangja csengőbb, de korántsem üveges. Basszusban mindketten egyaránt jeleskednek, de a Frey mintha még itt is rá tudna pakolni legalább egy pici homokozó lapáttal a mennyiségre, természetesen a minőség megőrzése mellett. Dacára a számszerűsítve alacsonyabb sebesség adatnak egyáltalán nem tűnik lassabbnak, vagy lomhábbnak mint az SPM, így valószínűleg a fénysebesség 80%-a még mindig elég gyorsnak számít!

Ajánlás
Mivel a Frey az SPM listaáránál durván 30%-al olcsóbb, már akkor is nagy vétel lenne, ha egy fikarcnyival sem nyújtana többet, de a lila giliszta ráadásul még élvezetesebb hangzást is produkál, s ezzel végleg maga felé húzza a képzeletbeli mérleg nyelvét. A különbség közöttük ugyan nem olyan mértékű, hogy az SPM tulajdonosoknak most a kardjukba kellene dőlniük, de legalább annyit dob a minőségen, mint egy amúgy remekül elkészített ételen az extra fűszerezés. A Frey egyetlen hátránya talán a high-tech és gyönyörű, csak éppen macerásan csatlakoztatható dugója, ami szorításkor illetve lazításkor nehezen forog, ráadásul, hogy a csavargatás még nehezebb legyen síkos felületű, de szerencsére ezt a műveletet csak nekem kellett sokszor elvégeznem, mert ha valaki installálja ezt a kábelt, valószínűleg hosszú ideig nem érzi szükségét, hogy ki is vegye a helyéről - s ez biztos nem a dugó miatt lesz.

www.audiocentrum.hu