The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nordost Frey ic

A Nordost hierarchiában nagyjából az SPM Reference helyét elfoglaló Frey elsõ és legszembetûnõbb érdekessége az összekötõkábeleknél valljuk be, elég bénán kinézõ korábbi szalagkábel kivitel elhagyása. A lényeg viszont alapvetõen nem igazán ez! A számtalan technikai innovációt alkalmazó felsõ kategóriájú Nordost kábelek minõségének valódi kulcsa a precíziós Micro Mono-Filament szerkezet, vagyis a kvázi légszigetelés, mely a skandináv halhatatlanokról elnevezett új hármasban - Heimdall, Frey, Tyr - immáron továbbfejlesztett formában szerepel, még inkább csökkentve a vezetõk illetve a szigetelés érintkezési felületét, egyúttal természetesen fokozva a megoldás pozitív hatásait. A kábel 2×3 szál, 26 AWG méretû tömör vezetõje 60 mikron vastagságban extrudált ezüsttel bevont extrém nagytisztaságú (99,999999%) oxigénmentes réz, csakúgy mint az elõd SPM Reference esetében, ami valamilyen okból viszont több vezetõszálból állt.

FEP-bõl (Fluorinated Ethylene Propylene) készült külsõ szigetelése a Valkyrjához, valamint az SPM-hez hasonló ezüstös lilás színt kapott, a tökéletes kontaktust biztosító, kistömegû, aranyozott rézbõl készült Next-gen szorítós rendszerû RCA csatlakozókat pedig a WBT kimondottan a Nordost számára gyártja. A gyártó exkluzív adatként mindig megadja kábeleinek jelvezetési sebességét is a fénysebesség százalékában - érdekességképpen a Frey 80%-os értéke jócskán alatta marad az SPM kb. 95%-os adatának, ("átlag" típusoknál ez az érték mindössze 60-70%), úgy látszik a témában korábban közölt kimerítõ értekezések megállapításai ellenére (csökkenõ idõzítési pontatlanságok és fázistorzítás) talán mégsem kell annyira rohanni.


Hangminőség
Az abszolút tisztánlátás érdekében a Frey-t a leköszönõ és így már nagyjából hasonló áron kínált elõdjével hasonlítottam össze, mellyel a Nordost abszolút következetes választéképítési gyakorlatát ismerve nem meglepõ módon rendkívüli hasonlóságot mutatott. Felületes odafigyeléssel, vagy amatõr A-B tesztben (három másodpercenkénti ide-oda kapcsolgatás) szinte nincs is különbség a legfõképpen pontossága, tisztasága és kifinomult, ritmikus játéka okán megdicsért SPM és az új jövevény között, alaposabb odafigyeléssel azonban kiderül, hogy az ördög ismét a részletekben lakozik.
Furcsa ezt leírni, de az elmélyült öszszemérettetés során az SPM olyan vérbeli Nordostos paraméterekben is alulmaradt mint például tisztaság és nyíltság - míg önmagában imponáló teljesítményt nyújtott, addig a Frey-jel szemben, már nem tudta állni a versenyt. Utóbbi hangja minden esetben világosabb, nyíltabb, az általa megszólaltatott hangok mikro textúrája pedig érezhetõen gazdagabb, például jobban hallani amint Günther a berlini szimfonikusoktól hozzáér valamihez a vonójával, vagy a Los Calchakis Gomeze megpöd-ri a bajszát. A Vivaldi koncert elsõhegedûsének "szerszámát" kábelváltás közben valószínûleg egy jobb minõségû fajtára cserélték, hiszen gazdagabbak a felharmonikusai és a színei, s a hangzása is ízesebbnek tûnik. A zongorákban is több az élet, a leütések visszhangjai hosszabbak, s a hangszer hangja csengõbb, de korántsem üveges. Basszusban mindketten egyaránt jeleskednek, de a Frey mintha még itt is rá tudna pakolni legalább egy pici homokozó lapáttal a mennyiségre, természetesen a minõség megõrzése mellett. Dacára a számszerûsítve alacsonyabb sebesség adatnak egyáltalán nem tûnik lassabbnak, vagy lomhábbnak mint az SPM, így valószínûleg a fénysebesség 80%-a még mindig elég gyorsnak számít!

Ajánlás
Mivel a Frey az SPM listaáránál durván 30%-al olcsóbb, már akkor is nagy vétel lenne, ha egy fikarcnyival sem nyújtana többet, de a lila giliszta ráadásul még élvezetesebb hangzást is produkál, s ezzel végleg maga felé húzza a képzeletbeli mérleg nyelvét. A különbség közöttük ugyan nem olyan mértékû, hogy az SPM tulajdonosoknak most a kardjukba kellene dõlniük, de legalább annyit dob a minõségen, mint egy amúgy remekül elkészített ételen az extra fûszerezés. A Frey egyetlen hátránya talán a high-tech és gyönyörû, csak éppen macerásan csatlakoztatható dugója, ami szorításkor illetve lazításkor nehezen forog, ráadásul, hogy a csavargatás még nehezebb legyen síkos felületû, de szerencsére ezt a mûveletet csak nekem kellett sokszor elvégeznem, mert ha valaki installálja ezt a kábelt, valószínûleg hosszú ideig nem érzi szükségét, hogy ki is vegye a helyérõl - s ez biztos nem a dugó miatt lesz.