The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nordost SPM Reference

Az elmúlt kb. másfél évben végigtallóztuk a németes nevű amerikai kábelspecialista választékát az alapkategóriától egészen a felsőközép-osztályig, hogy végre elérkezzünk a high-end S.P.M. Reference családhoz.
A Flatline kábelek előállításának technológiája még egészen fiatal, az első ilyen szalagkábel 1993-ban készült el; a Nordost mindmáig a világon egyedüliként képes audio célú kábelgyártásra ezzel a technikával. Ahogy egyre feljebb lépkedünk a Nordost Flatline hierarchiában, észre kell vennünk, hogy a struktúra és a megjelenési forma a hagyományos vezetőkialakítást használó gyártók választékával ellentétben meglehetősen egységes. Még alaposabb szemlélődés után is leginkább a vezetőszálak száma és a színek különbözősége a szembeötlő, ezért érdemes egy kis kirándulást tenni a technikai részletekbe.

Az S.P.M. összekötő- és hangszórókábel szerkezete azonos, eltérés csak a vezetők számában van - még egy különbség a konvencionális sodort vagy tömör, makro-méretű vezetőket használó cégek gyártmányaihoz képest, amelyeknél a két különböző célterületre szánt kábelek felépítése általában igen eltérő.

A vezető anyaga 16 illetve 32 szál igen nagy tisztaságú (99,999999%), tömör, oxigénmentes vörösréz (OFC), melynek felületére 75 mikron vastagságban ezüstöt préselnek. E Micro Litz konstrukciójú kábel (az S.P.M-en kívül a Blue Heaven és a Red Dawn készül így) jelközlési sebessége a fénysebesség 95%-a, szemben egy hétköznapi audio vezeték esetén mért 60-70%-os aránnyal. A kiemelkedő sebesség jelentősen csökkenti az időzítési pontatlanságokat és a fázistorzítást, a precíz geometria nullára redukálja a jelreflexiót. Sőt, a kis átmérőjű, négyszögletes metszetű szálak még több előnnyel is kecsegtetnek. A kör keresztmetszethez viszonyítva nagyobb a külső felületük, így jobb a hőelvezető-képességük; a bőrhatást minimális szintre szorítják vissza; a párhuzamosan futó vezetők pedig csökkentik az induktivitást. A külső extrudált teflon szigetelés az ideális viselkedést leginkább megközelítő anyagként egyenként és légmentesen fog körül minden egyes ért, így egyrészt tökéletesen megakadályozza az oxidációt, másrészt mérsékli a kábel kapacitását. A szigetelő további hozadéka a jól ismert ellenálló képesség: a teflon érzéketlen a hidegre-melegre, folyadékok behatására, súrlódásra; az anyag nem öregszik el, és a vékony vezetőszálakat sem engedi megtörni. Mindezek miatt a Flatline-ok a legszélesebb körben alkalmazható vezetékek is egyben. Az összekötőt a cég "teleszkópos" palástú, aranyozott MoonGlo RCA csatlakozóival szerelték, a hangsugárzó kettőskábel pedig berillium-réz lemezből hajlított könnyű, aranyozott, 4mm-es ún. "Z" banándugókban végződik, a forrasztóanyag minden esetben ezüst. Bár az S.P.M-ek bekötésük után azonnal kiválóan szólnak, a következő 70 órás bejáratási periódus során a vezetőszálak megbolygatott rácsszerkezetének lassú stabilizálódásával a teljesítmény további javulására kell számítani.

spm-interconnectHangminőség
Ha végigfutunk a korábbi Nordost teszteken, feltűnhet, hogy nem találunk olyan típust, amely valamilyen hangzásbeli jellemzőjét tekintve ne illene a többi közé, kilógna a sorból. A hasonlóság a következetesen alkalmazott, és a szintenként mind tovább finomított szerkezeti megoldásnak köszönhető. (Ez a tulajdonság fejlesztéskor is jól jöhet, a rendszer hangja így különösebb kockázat nélkül tovább finomítható.) E logikának megfelelően viselkedik az S.P.M. szett is, a kisebb testvérek által megkezdett utat folytatva tovább árnyalja a hangképet, még egységesebbé teszi a produkciót. Szimfonikus zenekara maximálisan összefogott, ám a fegyelmezettség nem teszi görcsössé a játékot. Tisztán átlátható, nyílt terű előadás szólal meg, a legapróbb momentumról is pontos információt kapunk, a dinamikát nem korlátozza szűkös áteresztőképesség. A biztosan kontrollált basszus pont a kellő energiával mozgatja meg levegőt, markáns jelenléte finoman nyomatékosítja a légiesen könynyed előadásmódot. A tenor hangja éteri tisztasággal, hajszálpontosan fókuszálva jelenik meg; vegyes kórusa kikristályosodott, a szólamok együttélése harmonikus. Nyugodt, letisztult zongorája megkapja a szükséges nyomatékot, a hangszerkezelés kifogástalan. A jazzklubban is felszabadult, oldott hangulat uralkodik, a banda ezúttal legjobb felállásában játszik. Igen pontos megjelenítését, levegős színpadát még szemléletesebb mélységbeli ábrázolás tehetné csak teljesebbé; határozottan pengő, egészséges cinei valódi életet visznek a felső végekbe. Erényei nemcsak akusztikus műfajokon, hanem az igényesen rögzített popzenén is érvényesülnek, a friss iram, a pontos részletek stílustól függetlenül fokozzák a hallgatási komfortot.

Végletes tisztaság, tökéletes időzítés, kifinomult, ritmikus játék jellemzi a Nordost kiválóságaival felvértezett rendszert. Színezettséget mellőző, analitikus karakterével semleges résztvevőként teszi lehetővé, hogy a készülékek a lehető legjobbat hozhassák ki a felvétel adta lehetőségekből.

www.audiocentrum.hu