The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nordost SPM Reference ic és hangszórókábel

Az elmúlt kb. másfél évben végigtallóztuk a németes nevû amerikai kábelspecialista választékát az alapkategóriától egészen a felsõközép-osztályig, hogy végre elérkezzünk a high-end S.P.M. Reference családhoz. A Flatline kábelek elõállításának technológiája még egészen fiatal, az elsõ ilyen szalagkábel 1993-ban készült el; a Nordost mindmáig a világon egyedüliként képes audio célú kábelgyártásra ezzel a technikával. Ahogy egyre feljebb lépkedünk a Nordost Flatline hierarchiában, észre kell vennünk, hogy a struktúra és a megjelenési forma a hagyományos vezetõkialakítást használó gyártók választékával ellentétben meglehetõsen egységes. Még alaposabb szemlélõdés után is leginkább a vezetõszálak száma és a színek különbözõsége a szembeötlõ, ezért érdemes egy kis kirándulást tenni a technikai részletekbe.

Az S.P.M. összekötõ- és hangszórókábel szerkezete azonos, eltérés csak a vezetõk számában van - még egy különbség a konvencionális sodort vagy tömör, makro-méretû vezetõket használó cégek gyártmányaihoz képest, amelyeknél a két különbözõ célterületre szánt kábelek felépítése általában igen eltérõ.

A vezetõ anyaga 16 illetve 32 szál igen nagy tisztaságú (99,999999%), tömör, oxigénmentes vörösréz (OFC), melynek felületére 75 mikron vastagságban ezüstöt préselnek. E Micro Litz konstrukciójú kábel (az S.P.M-en kívül a Blue Heaven és a Red Dawn készül így) jelközlési sebessége a fénysebesség 95%-a, szemben egy hétköznapi audio vezeték esetén mért 60-70%-os aránnyal. A kiemelkedõ sebesség jelentõsen csökkenti az idõzítési pontatlanságokat és a fázistorzítást, a precíz geometria nullára redukálja a jelreflexiót. Sõt, a kis átmérõjû, négyszögletes metszetû szálak még több elõnnyel is kecsegtetnek. A kör keresztmetszethez viszonyítva nagyobb a külsõ felületük, így jobb a hõelvezetõ-képességük; a bõrhatást minimális szintre szorítják vissza; a párhuzamosan futó vezetõk pedig csökkentik az induktivitást. A külsõ extrudált teflon szigetelés az ideális viselkedést leginkább megközelítõ anyagként egyenként és légmentesen fog körül minden egyes ért, így egyrészt tökéletesen megakadályozza az oxidációt, másrészt mérsékli a kábel kapacitását. A szigetelõ további hozadéka a jól ismert ellenálló képesség: a teflon érzéketlen a hidegre-melegre, folyadékok behatására, súrlódásra; az anyag nem öregszik el, és a vékony vezetõszálakat sem engedi megtörni. Mindezek miatt a Flatline-ok a legszélesebb körben alkalmazható vezetékek is egyben. Az összekötõt a cég "teleszkópos" palástú, aranyozott MoonGlo RCA csatlakozóival szerelték, a hangsugárzó kettõskábel pedig berillium-réz lemezbõl hajlított könnyû, aranyozott, 4mm-es ún. "Z" banándugókban végzõdik, a forrasztóanyag minden esetben ezüst. Bár az S.P.M-ek bekötésük után azonnal kiválóan szólnak, a következõ 70 órás bejáratási periódus során a vezetõszálak megbolygatott rácsszerkezetének lassú stabilizálódásával a teljesítmény további javulására kell számítani.

Hangminõség
Ha végigfutunk a korábbi Nordost teszteken, feltûnhet, hogy nem találunk olyan típust, amely valamilyen hangzásbeli jellemzõjét tekintve ne illene a többi közé, kilógna a sorból. A hasonlóság a következetesen alkalmazott, és a szintenként mind tovább finomított szerkezeti megoldásnak köszönhetõ. (Ez a tulajdonság fejlesztéskor is jól jöhet, a rendszer hangja így különösebb kockázat nélkül tovább finomítható.) E logikának megfelelõen viselkedik az S.P.M. szett is, a kisebb testvérek által megkezdett utat folytatva tovább árnyalja a hangképet, még egységesebbé teszi a produkciót. Szimfonikus zenekara maximálisan összefogott, ám a fegyelmezettség nem teszi görcsössé a játékot. Tisztán átlátható, nyílt terû elõadás szólal meg, a legapróbb momentumról is pontos információt kapunk, a dinamikát nem korlátozza szûkös áteresztõképesség. A biztosan kontrollált basszus pont a kellõ energiával mozgatja meg levegõt, markáns jelenléte finoman nyomatékosítja a légiesen könynyed elõadásmódot. A tenor hangja éteri tisztasággal, hajszálpontosan fókuszálva jelenik meg; vegyes kórusa kikristályosodott, a szólamok együttélése harmonikus. Nyugodt, letisztult zongorája megkapja a szükséges nyomatékot, a hangszerkezelés kifogástalan. A jazzklubban is felszabadult, oldott hangulat uralkodik, a banda ezúttal legjobb felállásában játszik. Igen pontos megjelenítését, levegõs színpadát még szemléletesebb mélységbeli ábrázolás tehetné csak teljesebbé; határozottan pengõ, egészséges cinei valódi életet visznek a felsõ végekbe. Erényei nemcsak akusztikus mûfajokon, hanem az igényesen rögzített popzenén is érvényesülnek, a friss iram, a pontos részletek stílustól függetlenül fokozzák a hallgatási komfortot.

Végletes tisztaság, tökéletes idõzítés, kifinomult, ritmikus játék jellemzi a Nordost kiválóságaival felvértezett rendszert. Színezettséget mellõzõ, analitikus karakterével semleges résztvevõként teszi lehetõvé, hogy a készülékek a lehetõ legjobbat hozhassák ki a felvétel adta lehetõségekbõl.