The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

vdH The Orchid

Se szeri, se száma a speciális kábelekben alkalmazott különleges anyagösszetételeknek és kiviteli trükköknek, de a gyártók fantáziája úgy tûnik e téren is kimeríthetetlen. A van den Hul például nemrégiben "robbantott" a fúziós technológia nevűhármas ötvözettel, most pedig a megszokott ezüst - réz kombináció alkalmazását fejelte meg egy újabb körmönfont eljárással.


A”Tunnel Technology” névre keresztelt újítás lényege, akárcsak a protestantizmusnak, a tagadás, csakhogy esetében nem különböző valláselméletek, hanem az elektromos jelvezetés jelszint és frekvencia függő viselkedésének elutasításáról van szó, aminél a gyártó szerint alapesetben sokkal fontosabb a jelek által szállított elektronok, illetve a hozzájuk kapcsolódó elektromágneses hullámok által megtett út hoszsza. Amennyiben a feltételek kedvezőek és a konstrukció kellően kifinomult, akkor az áramlás problémamentes lesz, és a jelek, valamint a hangok kevesebb zavaró körülménynek lesznek kitéve. Ehhez azonban kiváló anyagokat kell alkalmazni, és a kábel felépítésének is optimális minőségûnek kell lennie.

A klasszikus, ezúttal rózsaszínű Hulliflex 5 köpenybe burkolt Orchid minden eddigi van den Hul interkonnektnél soványkább konstrukció, ám ez ne téveszszen meg senkit, a 2,9 mm átmérőjű szerkezet valójában nagyon robosztus, még ha akarná, sem tudná eltörni az ember. Elkészítéséhez kizárólag extra minőségű alapanyagokat használtak fel, (e nélkül a legjobb recept sem sokat érne), úgymint nagytisztaságú ezüsttel bevont párosított kristályos oxigénmentes rezet és a vdH által már korábban szabadalmaztatott, számos járulékos előnyt biztosító Linear Structured Carbon szigetelést.
A triaxiális felépítésű kábel közepén helyezkedik el az LSC-vel szigetelt erős, tömör réz vezető, melyet egy 48 szálból álló szigetelő/vezető réteg követ, s az újabb szigetelés után következik az immár 80 szálból álló második árnyékolás, végül pedig a Hulliflex 5 külső borítás. A kábel szerkezete egyaránt lehetővé teszi az aszimmetrikus és a szimmetrikus használatot, előbbi esetben egy dupla árnyékolású kábelt kapunk, míg az utóbbiban a második árnyékoló réteg is vezetőként funkcionál, az árnyékolás szerepét pedig a harmadik réteg látja el.
Hasonlóan az Integration és First típusokhoz az Orchid is csak gyárilag szerelt dobozos kivitelben kapható 0,6, 0,8, 1, 1,2 és 1,5 méteres hosszokban, aszimmetrikus változatban vdH C-40 RCA, szimmetrikusban pedig Neutrik XLR csatlakozókkal szerelve.

Hangminőség
A van den Hul kábeleknél megszokott lágy és kerek világban, az Orchid már az első taktusoknál az átlagosnál nyitottabb, világosabb és gazdagabb színvilágú típusnak tûnik. Karaktere általánosságban diszkrétnek és barátságosnak mondható, az eget-földet rengető hangzás abszolút távol áll tőle, noha a mélyenergiák átvitelében cingár formája ellenére igencsak jeleskedik, s nagyon testes és dús mélybaszszusokat szólaltat meg. Ritmikailag jó átlagos teljesítményt nyújt, úgyhogy fel tudja venni a tempót, ha muszáj, bár a techno bulik cuccait nem feltétlenül vele fogják összekábelezni. Fenti jellemzőihez az is nagyban hozzájárul, hogy van benne egy bizonyos udvarias távolságtartás, ami korántsem azt jelenti, hogy kivonná magát a zenei történésből, csupán nem veti bele magát a sûrûjébe, hanem óvatos távolságból követi az eseményeket.
Magasai könnyedek és lazák, néhol szinte selymesen simogatóak, (a cinjei esetenként talán még túl lágyak is), a vásári csillogást viszont hírből sem ismeri, ennek okán többek között tolakodó magas tartományú rendszerek megfékezésére is alkalmas lehet. Hangszerhangjaira talán a kellemes lenne a legmegfelelőbb szó, bársonyos színviláguk gazdag és kifejezetten ízes, zamatos, igazán érzelmes fajta. Az énekeseket és a szólóhangszereket mindig kitüntető figyelemben részesíti, abszolúte az övék a központi szerep, s a képzeletbeli színpadból is jókora szeletet hasít ki nekik. Térleképzés terén nagyon precíz, az általa szállított hangok könnyedén válnak le a sugárzókról, (legalábbis ha a többiek nem rontják el a dolgot!), a köztük lévő teret pedig lehetőség szerint széltében-hosszában kihasználja. Számos pozitívuma mellett leginkább mégis az érzelmessége tetszik benne, amitől, persze hard rockra nem túlzottan ideális, de ha megszólal, mondjuk a Stabat Mater, az ember menten elolvad tőle, mint a fagyi a napon.

Ajánlás
A még abszolút nem elszállt összegnek tekinthető ötven-hatvan ezer forintos kategóriában számos jó minőségű összekötőkábel közül lehet választani, s ez a választék, vélhetően a konkurencia legnagyobb bánatára, most egy újabb erős versenytárssal gazdagodott. A romantikus elnevezésű Orchidot érzelmes, kultúrált, tág frekvencia átvitelűés színes karaktere minden bizonnyal sikerre ítéli, hiszen fenti jellemzői okán nagyon könnyen meg lehet szeretni, ráadásul okos párosításban még számos rendszerprobléma hatékony orvoslására is képes lehet.