The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

K-array Piccolo – a láthatatlan zene

A firenzei székhelyű K-array a profi hangosítás technika egyik elismert szereplője, akinek a legfőbb specialitása a kompakt méretű, erőteljes, transzparens és természetes hangzásvilágú hangsugárzók tervezése és gyártása. Nem véletlen hát, hogy a Piccolo névre hallgató 2.1 rendszerű hangrendszerük is miniatűr szatellitekkel készül, amelyek többek között a méretükhöz képest óriási hangjukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Esetükben a miniatűr a szó szoros értelmében miniatűrt jelent, azt a készülék kategóriát, amely mellé a kiállításokon egy táblát kell kitenni a hangsugárzókra mutató nyíllal, hogy ezek azok, és valóban ők szólnak, nem pedig a csalárd módon a függöny mögé rejtett nagyobb dobozok.
Mint említettem, a K-array fő működési területe a profi világ, a Piccolo pedig inkább egyfajta érdekes kirándulásnak tűnik tőlük a home audio területére, persze a tőlük megszokott kiviteli és minőségi sztenderdekkel és a hozzájuk párosuló árral, amit meglátva az áruházi szettekhez szokott vásárlók bizonyára azt hiszik, majd, hogy ez valami tévedés és véletlenül hozzáírtak egy plusz 0-át a valódi árhoz.

karray category

A három fő egységből álló Piccolo szett szatellit sugárzói 9×2×1,5 cm méretűek, és egy pici állványt mellékelnek hozzájuk, amikre fel lehet őket állítani, vagy a falon is el lehet őket helyezni. A miniatűr hangsugárzókban négy darab neodímium mágneses 0,5”-os szélessávú hangszóró található, 0,5”-os hangtekercsekkel. Mi tagadás, nagyon viccesek!
A szett második eleme a gumírozott bevonattal ellátott háromszög profilú mélysugárzó, ami természetesen szintén nem egy óriás, egy 6”-os neodímium mágneses, dupla hangtekerccsel készülő wooferrel és egy ugyancsak 6”-os passzív radiátorral. A hangsugárzók meghajtásáról a harmadik egység, a mélysugárzóhoz hasonló alakú és kialakítású DSP által kontrollált D-osztályú digitális erősítő gondoskodik, ami a szatelliteket oldalanként maximálisan 50 W, míg a szub-woofert 110 W teljesítménnyel „kergetheti”. Az erősítő három line RCA és egy XLR bemenettel, valamint egy RCA kimenettel rendelkezik, a tetején lévő nagyméretű hangerő potméter ki és bekapcsoló gomb is egyben.

piccolo back2A Piccolo installálása egyszerű és gyors feladat, mindössze a mellékelt kábelek végein lévő, kizárólag a megfelelő bemenetbe illeszkedő stekkereket kell csatlakoztatni és már szólhat is a zene, ami érkezhet gyakorlatilag bármilyen műsorforrásról, amit az erősítő elé kötünk, sőt, ha tényleg akkorát és úgy szól, ahogy ígérik, akkor a szett még sztereó filmnézéshez vagy játékokhoz is jó lehet, ha a Picikéket a TV mellé szereljük vagy állítjuk.

A Piccolo előtt egy másik hangsugárzó pár tesztelése volt soron, így a saját dobozaimat nem is vittem vissza a helyükre, hanem a szettet különböző berendezési tárgyakra helyeztem el, emiatt egy szokatlanul üres tér tárult elém, amiben a két kubai szivar méretű szatellit gyakorlatilag eltűnt és ez olyan érzetet keltett, mintha a hang a semmiből jönne.
Mivel este raktam össze, elsőként a TV hangját hallgattam meg velük, majd egy filmet néztem meg a szett közreműködésével. Mit mondjak, a hang az első pillanatban lenyűgözött, mert a Piccolo a szó legszorosabb értelmében megerőszakolta a fizikát. Életnagyságú, testes és egészséges hangok érkeznek az üres térből, amiket izmos és energikus mélyek támasztanak alá. A beszédhangok természetesek, a professzionális orientációt pedig a részletek kifejezett bősége jelzi; nagyon sok az apró információ és minden hang nagyon élethűen szólal meg, legyen az egy övcsat vagy kulcscsomó csörgése vagy a padló nyikorgása. A hang volumenét tekintve olyan, mint egy „normál” állódobozos vagy szub-wooferrel kiegészített rendszeré, az ütősebb filmzenék például egészen lenyűgözően szólalnak meg rajta.

Mivel bemenetváltó nincs az erősítőn, kíváncsi voltam, hogyan működik a rendszer, azért az egyik este a TV mellett elindítottam a zenét is. Ekkor derült ki, hogy a Piccolónak minden bemenete szimultán aktív, a Harry Potter és a Limehouse Blues egyvelege pedig érdekes, bár kissé szürreális hatást eredményezett.
Az immár varázslótanonc nélküli jazz muzsika a szub-szat rendszerek jellegzetes stílusában, vagyis a mélyhangok állandó karakteres jelenlétével szólal meg. A részletezés most is nagyon jó, a hangok az apróságoktól teljesen elszakadva a széles térből érkeznek. Összességében a zenében egyensúly van, a karakter a pontosság ellenére egyáltalán nem steril vagy stúdiós ízű. A vibrafon szépen csengő, játékos hangja nagyon tetszik, adok is rá még egy kis hangot, amitől a megszólalás még impresszívebb lesz, a nagyobb hangerőt a rendszer egyértelműen meghálálja.

A Mozart opera szintén a basszus hangsúlyos, de nem zavaró jelenlétével szólal meg, aminek köszönhetően hatásosabban vissza tudja adni a nagyzenekar tömegének és komplexitásának érzetét. Az énekhang középről érkezik a jól ismert tónusban, azonban amikor az énekesnő igazán kiereszti a hangját itt-ott némileg zavaró hangokat hallok, ami azért furcsa, mert például a filmek ennél sokkal hangosabban szóltak és ott minden rendben volt. Úgy látszik, Anne Sofie Von Otter tud olyan frekvenciákat is, amik megzavarják a Piccolót.
A Men you were basszusa viszont kottázhatóan pontosan szólal meg, és az énekesnő bánatos éneke is életszerűen tálalva érkezik. A Vivaldi hegedűversenyt kifejezetten élvezem, és elképzelem közben azt az üzletembert, aki az irodájában tart egy kis szünetet, és a kényelmes foteljében elterpeszkedve élvezi ezt a megnyugtató hatású zenét a berendezésben gyakorlatilag láthatatlan Piccolo közreműködésével.

Végezetül ismét a húrok közé csapunk, jön a Far l’amore parti hangulata, amit a Piccolo hatásosan közvetít, fáradhatatlanul pumpáló basszussal, élénk cinekkel és húzós tempóval. Jó az énekhang és a csilingelés, valamint a latinos ritmust adó gitár(szerű) hangzás, torzítást pedig felhangosítva sem hallok - a kicsike ezek szerint, ha arról lenne szó, még egy gyengébb házibulit is elvinne a hátán.

Érdekes egy szerzet ez a Piccoló, amit még kategorizálni sem könnyű, hiszen elsőre szub-szat rendszernek mondaná az ember, de annál jóval több, hiszen erősítője is van és több forrást hozzá lehet kötni, tehát igazából egy nem szokványos audio szettnek lehetne nevezni. Az azonban bizonyos, hogy minden tekintetben óriási és különleges, amit művel. Filmeken szinte teljes értékű produkciót nyújtott, s némi apró „kilengéseket” leszámítva zenén is nagyon tetszett, bár érdekes módon nem volt olyan impresszív és lenyűgöző, mint a mozizás során. Összességében egy igazi unikum termék, ami legfőképpen azoknak ajánlható, akik nem a megszokott összeállításokat keresik, vagy nem szeretik a hangsugárzók látványát, vagy bármilyen elcsépelten hangzik is, valami különlegességre vágynak. Nekik mindenképpen érdemes egy próbát tenniük vele, de egy különleges tapasztalatnak minden zenebarátnak érdekes lehet.K-array Piccolo
Frekvencia átvitel: 32 Hz-18 kHz
Maximum SPL: 92 dB
Erősítő teljesítmény: 2×50 W + 110 W
Méretek
Szatellit: 90×20×15 mm
Szub-woofer: 128,5×224,2×201,6 mm
Erősítő: 204,1×224,2×201,6 mm
Ár: 599.990,- Ft

Audio Partner Kft.
Tel: 23/414-057
www.audiopartner.hu