The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Linn Kiko

A Linn a High End audio gyártók közül szinte elsőként, már évekkel ezelőtt elkezdett digitális zenelejátszókkal foglalkozni, ezért számára nem jelent akkora problémát az egyre magasabb felhasználói igények kiszolgálása. Idén nyáron azonban váratlanul egy új, tőle szokatlan szegmensben, az ún. “all-in-one” dizájn készülékek között mutatta be új termékét, a Kiko rendszert.  A Kiko nem csak egy digitális médialejátszó, hanem elő- és végerősítőt, továbbá egy pár - a Linn-nél nem szokatlan - aktív, hangfalat is magában foglaló készülékcsomag. Más gyártóknál talán meglepődnénk azon, hogy egyszerre többféle (jelen esetben hat) színben, elérhetők el a rendszerei, de a Linn-él - akár korábban a Classik Music esetében – ez már szinte természetesnek számít.

Ahhoz képest, hogy egy komplett, hangfalakkal együtt szállított rendszert kapunk, meglepően kicsi dobozba csomagolták a Kiko-t. Az egyes részek logikusan, egymástól elkülönítve és megfelelő védelemmel helyezkednek el, kihasználva minden rendelkezésre álló helyet.
A készülék megjelenése elegáns, a karcsú, alumíniumborítású készülékház egyedien stílusos. Mérete nem a hagyományos hifi készülék méretű, csak 28 cm széles.  A tesztpéldány fehér színe mágnesként vonzza a női pillantásokat és feléleszti a birtoklási vágyat. Elhelyezési lehetőségeinek körét szélesíti, hogy akár függőlegesen is állítható, a megszokott vízszintes elhelyezésen túl.

A gyártó egyes DS sorozatú készülékeihez hasonlóan az előlapján csak egy szimbolikus színes kijelző kapott helyet, amely itt az aktuális bemeneti forrást és a hangerőt jeleníti meg kis piktogramként.

Ugyanitt találunk egy fülhallgató-csatlakozót (3,5 mm) és egy, a hordozható lejátszókkal vagy akár a mobiltelefonokkal való összeköttetésre alkalmas, szintén 3,5 mm-es bemeneti csatlakozót. A főkapcsoló gomb a készülék jobb oldalán helyezkedik el. 

A hátlapi bemeneti szekciót három HDMI, egy analóg RCA, egy digitális koax és egy digitális optikai bemenet alkotja. A HDMI bemenetek csak a PCM audiójeleket értelmezik, a videójelek csak átfutnak rajtuk (video passthrough).

 


A kimeneti szekció egy HDMI csatlakozóból és egy pár speciális, négypólusú Neutrik Speakon hangfalcsatlakozóból áll. Emiatt további D/A konverter, végerősítő sem köthető rá és a hangfalak sem cserélhetőek más aktív típusra (legfeljebb házi átszereléssel). A készülék egy Ethernet (10/100) csatlakozónak köszönheti hálózati képességeit. Wifi egysége, adaptere és USB csatlakozója nincs - ami szerintem hátrány lévén  sem külső merevlemezek, sem számítógépek közvetlenül nem köthetőek össze vele. Számítógépek és NAS-ok csatlakoztatásához mindenképpen szükséges egy külön eszköz, például wifi router vagy switch, amely jó esetben már rendelkezésre áll az otthoni hálózatban.
A D/A konvertere 24bit/192kHz képes. A Kiko natív módon tudja lejátszani FLAC, WAV, ALAC, MP3, AAC, Ogg-Vorbis és WMA fájlokat, az első hármat nagyfelbontású változatban is.
A készülék UPnP képes, valamint Apple AirPlay kompatibilis. Ez utóbbi itt azt jelenti, hogy közvetlenül kell összekötni a Kiko-t a wifi routerrel, és azon keresztül működik a vezeték nélkül lejátszás. Továbbá külön vezérlő alkalmazások tölthetőek le iPhone, iPod és Androidos készülékekhez.
kiko-connectionsA készülékhez járó távirányító kecses. Nem ceruza-, hanem gombelemekkel működik. A gombok a távirányítón kicsik, de majdnem minden funkciót vezérelnek, beleértve a műsorforrás választást és a hangerő-szabályozást is. A vezérelhető funkciók között azonban most sem találhatjuk meg az előre- és a hátratekerést.
A rendszer üzembe helyezése könnyen elvégezhető: tulajdonképpen „csak” a hangfalakat kell összekötni a dobozban lévő kábellel, csatlakoztatni valamilyen műsorforrást és rákötni az elektromos hálózatra. A fenti folyamatot bemutató részletes használati útmutató csak digitálisan érhető el, amely végigvezet a teljes üzembe helyezési folyamaton, ezért mindenképpen élő hálózati kapcsolat szükséges hozzá.
Mint ahogy élő internet kapcsolat szükséges a rendszert vezérlő és digitális lejátszó szoftver letöltéséhez is. Ez utóbbi lehet a Linn saját Kinsky alkalmazása vagy akár Songcast is. Windows operációs rendszerű számítógépeknél az előző alkalmazásokkal együtt várható még a Microsoft .Net 4-es keretrendszerének, illetve annak kiegészítőinek automatikus telepítése is, mert szükséges az alkalmazások futtatásához.
A digitális zenei felvételek lejátszása, annak érdemleges vezérlése, Linn-szokás szerint, csak számítógéppel, okostelefonnal lehetséges a korábban már említett vezérlő alkalmazásokon keresztül. Ennek kényelmes megvalósításához vezeték nélküli hálózatra van szükség. Személy szerint én jobban kedvelem az érdemi kijelzővel szerelt készülékeket, amelyeken a beállítás és a vezérlés közvetlenül elvégezhető. De kétségtelen, hogy egy 7”-os táblagépen részletesebben lehet megjeleníteni az adatokat.

 

Hangminőség
linn-dsm-event-kikoA megszokott NuForce Audio teszt zenefájlok helyett aktuális dance felvételekkel indítottam, amelyek meglepően kellemesen szólaltak meg az mp3 formátum ellenére. A mélyek dinamikusak, az ének és a szöveg érthető, élvezhető volt. Sophie Ellis-Bextor éneke a Bittersweet-ben erőteljes, nincs híján a basszusnak, azonban a magasak érezhetően nem tiszták, a hangszerek hangjai összemosódnak. Átváltva a felvétel veszteségmentes tömörítésű változatára (16bit/44,1kHz, FLAC) az előadásmód nyugodtabb, a hangszerek, az egyes hangszólamok nem mosódnak össze, a dinamika és a basszus megmaradt, táncolni támad kedvem.
Stúdió minőségű FLAC-ra váltva azt veszem észre, hogy Barb Jungr csak nekem, egyedül nekem énekli, hogy I'll be your baby Tonight. A zongora hangja remek, érezhetőek a lendületes és a finom leütések közötti különbségek. Jól hangolták be. Az előadásmód precíz, a két művész, a hangzás, minden a helyén van. Most is megnyugtat a zene.
Moloko Familiar Feeling-je (24bit/88.2kHz, FLAC) részletező és dinamikus. A férfi háttérének, az összes hangszerrel együtt lelkiismeretesen részletes és kommunikatív.
A Nine Inch Nails The four of us are dying (24bit/96kHz, FLAC) felvételének lejátszása közben eddig nem hallott részleteket mutat be a Kiko. Ezúttal szó sincs szívmonitorról vagy a közelgő halál lépéseiről: egy fegyverkovács ütéseit hallhatjuk. Egy pillanatra úgy tűnik a kisméretű hangfal elérte képességeinek határait, de a hangerőt 50 feletti tartományba emelve, lendületet kap: csak üt és üt. Most nincs annyi depresszió a hangzásban, csak egyfajta monotonitás.
Tovább növelve a felbontást (24bit/192kHz, FLAC) Wolfgang Amadeus Mozart (Marianne Thorsen és a Trondheim Solistene) D-dúr Hegedűversenyének 4. Allegro tétele tisztán, semlegesen szólal meg. Egyúttal odavarázsol bennünket a koncertre, visszaadva az első sorokból tapasztalható hangzás élményét. A tér átölel, a szólista közvetlenül előttünk játszik, a zenekar lendülete impresszív. A húros hangszerek hangjai rendkívül gyorsan épülnek fel, valószínűleg az aktív hang-falaknak köszönhetően. A felbontást visszavéve (24bit/96kHz WAV) továbbra is megmarad az „aha!” érzésünk. A színpad hátrébb került, a zenészek könnyedek és lazák, valahogy populárisabbnak hat az előadásmód.
John Pizzarelli Lady be good feldolgozása (24bit/96kHz, WAV) egy remek felvétel, amelyet most a zenészek olyan könnyedséggel és felszabadultsággal adnak elő, mintha csak bemelegítésként, gyakorlásként játszanák. Közben a Kiko a Linn készülékektől megszokott pontos tér és hangszerleképezéssel nyűgöz le.
Cristopher és Jason Tree alt szaxofonra és dobokra komponált felvétele (96/24 recording by George Cardas) megerősíti, hogy egy jó minőségű forrásról rippelt 320kbit/s-os mp3 fájl is lehet élvezhető, ha mindehhez egy olyan rendszer társul, mint jelen esetben a Kiko. Ahogy az elektronikus tánczenei stílusoknál, most is dinamikus és részletező az előadásmód (valaki tényleg beleköhögött a felvételbe?). A basszus sem tűnik el. Erre valóban nem számítanák ettől a formátumtól. Természetesen a veszteséges tömörítés mindig elvesz valamit a zenei élményből - ez most a térleképezés, amely egyszerű linearitássá egyszerűsödik. MP3-ról 16bit/44,1kHz FLAC-ra váltva sem veszít lendületéből, sőt egyre mélyebbek a hangszerek hangjai. Az előadás egyfajta nyugodtságot kezd árasztani, kezdjük természetesnek érezni a kompozíciót. A hangok finoman lengenek a térben, magunk előtt érezzük a két zenészt, mert egyúttal a tér is mélyebb.
A Kiko a felvétel eredeti (24bit/96kHz-es, FLAC) felbontását elindítva „viszi be a KO-t”: olyan lendülettel, erővel és térábrázolással találjuk magunkat szembe, amelyet csak ritkán van szerencsénk megtapasztalni és nem is várnánk el egy alapvetően szomorkás, finom részletekre alapozott jazz darabtól. Utólag az előző formátumokban a mélyek csak tompa puffogásnak hatnak. A tér középpontja mi vagyunk. A különböző féle dobok még tisztábban szólnak, az apró neszek is hallhatóvá válnak, a kitartás és a lebegtetés részletesen kivehetőek az alt szaxofon hangjából. A zenészek záró beszélgetése pontosan mellettünk és velünk szemben zajlik, felfedve az egymástól való tényleges fizikai távolságot.

Ajánlás
A Linn már korábban elkötelezte magát a digitális zenelátszás mellett és úgy tűnik a Kiko-val új, ettől és az audiofil hangzástól eddig elzárkózó felhasználói kört tud majd elérni. A minden készüléket egyben tartalmazó rendszer, a viszonylag egyszerű üzembe helyezés és az egyedi, még a női szíveket is megdobogtató mondható dizájn miatt tökéletes választás lehet mindenkinek, aki a zenei minőség mellett a megjelenés és a lakberendezés szempontjait is szem előtt tartja. És persze azoknak is, akik egy jó minőségű másodkészülékre vágynak vagy éppen különösebb technikai trükkök nélkül hallgatni szeretnék egyre növekvő digitális zenei gyűjteményüket. A készülékkel együtt megkapják a Linn tiszta, pontos és realista karakterét, és azt a jó értelemben vett dinamizmust, amely nem keverendő össze a döngetéssel. A sokféle digitális bemenet és a három HDMI csatlakozó lehetőséget teremt arra, hogy egy otthoni digitális audió rendszer középpontja legyen. Felróható neki, hogy kezelése, a normális méretű kijelző hiányában, csak számítógépről vezérelve kényelmes, és mivel nincs beépített wifi, könnyen kábeldzsungel alakul ki  a készülék mögött. A hazai szélesebb körű elterjedésének azonban nem az imént felsoroltak, hanem valószínűleg a prémium kategóriát tükröző ára fog majd gátat szabni.

 

Frekvencia átvitel: 2,5 Hz - 48 kHz
Teljesítmény: 2×33 W
THD: < 0,02 %
Méretek: 280×270×75 mm
Tömeg: 2,4 kg
Ár: 999.000,- Ft
Forgalmazó: Limar Audio
Elérhetőség: 06-1/329-2980

linn-kiko-light-blue-system