The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Elac Concentro hangsugárzó, avagy egy jeles évforduló méltó megünneplése

Az idén 90 éves Elac mivel is ünnepelhette volna meg jobban ezt a jeles évfordulót, mint egy minden ízében különleges, felsőkategóriás technológiákat felvonultató, elegáns és monumentális méretű hangsugárzóval? Így született meg a Concentro.

Már a legelső pillantásra teljesen nyilvánvaló, hogy a Concentro nem egy szokványos hangsugárzó. Több mint 1,6 méteres magassága, és 130 kiló feletti tömege már önmagában kiemeli a hétköznapi modellek közül, az igazi különlegességei azonban az alapesetben fekete vagy fehér epoxy magas fényű felületű ovális kabinetje (ami rendelésre számos más színben is készülhet) és a technológiai megoldásai. A minden egyes porcikájában tökéletesen kidolgozott Concentro egyedi megjelenéséhez az egyetlen alumínium tömbből kialakított talp is szervesen hozzátartozik, ami már önmagában 25 kilót nyom, vagyis jóval többet, mint egy átlagos hangsugárzó. A hangfal oválisan ívelő, ezáltal mindenféle párhuzamos és merőleges síkot nélkülöző süllyesztett kialakítású oldal paneleinek nemes fa, karbon szál, vagy bőr borításába oldalanként egy pár 250 mm-es woofert építettek be. Az új fejlesztésű alumínium szendvics membrános driverek push-push/pull-pull konfigurációban, a legalacsonyabb tartományokban is maximális hatékonysággal, és pontossággal dolgoznak. Az alumínium hozzáadásával a papír membrán káros rezonanciája az üzemi frekvencia tartományon kívülre tolódott, így gyakorlatilag nem is hallható. A 3 inches átmérőjű lengő tekercs egy túlméretezett mágneses térben foglal helyet, a hűtésről a szellőztetett pólusvas gondoskodik, ami nem csak a driver terhelhetőségét növeli, hanem tiszta, erőteljes, és torzításmentes mélytartományt garantál. A mélysugárzókhoz tartozó kettős reflex csövek kivezetései a hátlapon találhatók.

Elac Concentro hangfal blackA különleges kialakítású domború front panel ívek optimalizálják a két sugárzó hanghullámainak egyenletes térbeli eloszlását. Közülük a felső kettős koncentrikus 127 mm-es JET-5 magassugárzó jelenti az akusztikai középpontot. Alatta található a 177 mm-es kristály membrános, szemet gyönyörködtető felületű mélyközép sugárzó, amely természetesen jóval több, mint egy látványos design elem. A szabadalmaztatott Crystal Membrane felület az Elac alumínium szendvics AS technológiával épült. Az inverz alumínium felületet egy speciális ragasztó anyaggal rögzítették a papír hordozóra, így hozták létre ezt a különleges képességű membránt, ami nagyon merev, és hatékonyan minimalizálja a rezonanciákat, amelyek máskülönben elszíneződéseket okoznának a hangban. A speciális membrán mindemellett fokozza a terhelhetőséget, és növeli a dinamikát.

A jól ismert Jet-5 magas sugárzó nagy felbontású, villámgyors és széles dinamika tartományú hangzást biztosít minimális torzítás mellett és a normál drivereket messze meghaladó átviteli tartománnyal, nem véletlen hát, hogy valódi rajongó táborral rendelkezik.
A Jet magas Dr. Oskar Heil a híres hangszóró készítő Air Motion Transformer nevű találmányának továbbfejlesztett verziója. Működési elve a különleges elrendezésű fólia membránon alapul, amelyet erős neodymium mágnes hajt meg. Ez a motor sokkal gyorsabban tudja a levegőt megmozgatni, mint egy hagyományos hangszóró, nagyobb az érzékenysége, és kiváló a dinamikája. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően mára a hatékonyságát is jelentősen sikerült növelni, így az átvitel felső frekvencia értéke elérte az 50 kHz-et.

A Jet sugárzó szíve a 0,84 mm vastag hajtogatott fólia membrán, ami garantálja a driver pontosságát. Nagy gyártási precizitás szükséges az előállításához, ezért két Scara robot végzi extrém pontossággal a ragasztás, és az összeállítás kényes műveletét.

A Concentro gondosan megtervezett kabinetje a különleges konstrukciónak és az íves kialakításnak köszönhetően állóhullám és rezonanciamentes. A hangsugárzó nagy tömege egy jó kiindulási pont, emellett a belső MDF paneleket úgy rendezték el, hogy belül se legyenek párhuzamos felületek. A magas-közép, és mélyközép sugárzók egymástól elválasztott, pontosan méretezett kamrákban foglalnak helyet, míg az előlap különleges kiképzése segíti az akusztikus szétválasztást, így a driverek egyáltalán nem befolyásolják egymást.

A Concentro komplex felépítésének fontos része a már említett, egy darabból kialakított alumínium talp is, ami matt fényű, tiszta felületkezelést kapott. A 25 kilót meghaladó tömegű idom négy állítható magas minőségű tüskével garantálja a padlótól való tökéletes elválasztást. Nem csak a maximális stabilitásról gondoskodik, de puha, és kemény padló felületeken is alkalmazható.

A monumentális méretek és tömeg, valamint a sok hangszóró miatt joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen erősítővel lehet a Concentrót korrekt módon meghajtani. Nos, a hangsugárzó impedancia görbéje, és a teljesítmény igénye úgy lett kialakítva, hogy egy legalább 100 Watt csatornánkénti kimeneti teljesítményű erősítővel már meghajtható legyen a széles dinamika tartomány és a realisztikus ábrázolásmód elérésével.


Műszaki adatok:

Magas: JET 5, módosított
Közép: 70/140 mm AS-XR Ring radiator
Mély-közép: 220 mm AS-XR membrános
Bass-reflex kicsatoló csövek: 2 darab 120×350 mm
Mély: 2 darab 250 mm-es AS membrános
Mély rendszer: Szellőztetett
Keresztezési frekvenciák: 120/360/2700 Hz
Frekvencia átvitel: 18 – 50.000 Hz (IEC 268-5)
Érzékenység: 90 dB (dB/2,83V/m)
Javasolt erősítő teljesítmény: 80 – 600 W csatornánként
Javasolt erősítő kimeneti impedancia: 4 – 8 ohm
Névleges teljesítmény: 400 W (folyamatos)
Névleges teljesítmény: 600 W (dinamikus)
Névleges impedancia: 4 ohm
Bemeneti csatlakozások: 5-utas egyedi tervezésű, kettős erősítés
Mágneses árnyékolás: nem
Tömeg: 140 kg
Méretek: 460×1680×610 mm


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu