The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A „Naim Hangzás” nyomában - találkozás az új forgalmazóhoz került brit céggel

A Horn Distribution még csak szeptember elsejétől vette át a Naim Audio készülékek hazai forgalmazását, a brit gyártó cég export menedzsere azonban máris Magyarországra látogatott, hogy előadást tartson az értékesítőknek, meglátogasson néhány jövőbeli Naim szakkereskedőt, és persze, hogy találkozzon a szaksajtó képviselőivel is.

Az újságírókkal való találkozóra a több napos program végén került sor a forgalmazó Denon márkaboltjában, amelynek családias bemutatóterme különféle Naim készülékkel telt meg erre a jeles alkalomra. A céget képviselő Mark Raggett export menedzser egy közvetlen és szimpatikus úriember volt, aki, amint azt a találkozót követő ebéden megtudtuk egy rövid kitérőt követően immár a kilencvenes évek eleje óta Naim-nél dolgozik, privátban pedig post punk és különböző rockzenéket hallgat, vagyis főleg olyasmiket, amik nem szoktak a különböző demók gyakori szereplői lenni. Mindez tökéletesen illeszkedik a Naim Audio újkori modern imázsához, ami immáron köszönőviszonyban sincs az egykori keményvonalas, sok tekintetben elég merev, egyesek szerint egyenesen szektás jellegű stílussal, ami a hőskorban jellemezte a céget. Nyitottság, intenzív jövőbe tekintés és a modern technológiák bátor kihasználása és alkalmazása jellemzi napjaink Naim Audióját, amelynek aktuális portfoliója az egydobozos digitális hangrendszerektől kezdve egészen a monumentális, egy méter magas és 100 kilós Statement erősítőkig terjed.

Na, de először is vissza kezdetekhez!
A Naim Audiót megalapító, 2000-ben elhunyt Julian Vereker nem túl hosszú, de annál izgalmasabb élete során volt többek között versenyautó-vezető, vállalkozó valamint autodidakta mérnök is, aki szenvedélyesen szerette a zenét. Szabadidejét az 1960-as években jórészt temérdek zenész barátja koncertjén illetve azok rögzítésével töltötte és a felvételek visszahallgatása során arra a szomorú következtetésre jutott, hogy messze nem olyan élményt nyújtanak az otthoni rendszerén, mint élőben a koncerteken. Mivel a második legjobbal nem lett volna elégedett, úgy döntött, hogy megtervezi a legjobbaknak szánt saját erősítőit és hangsugárzóit, teljesen figyelmen kívül hagyva az addig elfogadott tapasztalatokat és tudást olyan előadásmódra koncentrálva, amely megpróbálja a zenét életre kelteni. 1972-ben, egy évvel a Naim Audio hivatalos elindulása előtt némi kitérővel még aktív hangsugárzókat tervezett a 11 angliai stúdióval rendelkező Capitol Radio számára.

A 1973-ben megalapított Naim Audio első tervezései megteremtették számos későbbi ikonikus és díjnyertes hi-fi termék alapját, amelyek természetesen a következő évszázadra is átnyúltak. Az 1973-as év amúgy is egy komoly mérföldkő volt a brit hifi életében, hiszen három meghatározó gyártó is abban az évben kezdte meg a működését. A Naim Audio mellett 1973-ben indult el a Rega és a skót Linn is, és érdekes módon mindkét cég a kiváló analóg lemezjátszóival vált világhírűvé. Ez a három gyártó nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az audiofil és a high-end világban a „brit hifi” valódi fogalommá váljon, és az is maradjon egészen a mai napig. Az első időkben kizárólag csak erősítőket gyártó Naim aztán a ’70-es és ’80-as években szorosan együttműködött a lemezjátszót és hangsugárzókat gyártó Linn-el, bár a filozófiai alapok elég érdekesek lehettek, lévén, hogy a skótok mindvégig a front end, azaz a lemezjátszójuk abszolút elsőségét hirdették a lánc többi része felett, akár a teljesen aránytalan összeállításokig, amelyekbe így elég nehéz lehetett komolyabb erősítőt eladni.

naim nait 2

A Naim legelső terméke 1973-ban a NAP 200 (Naim Audio Power, összesen 200 W teljesítmény) 2×100 Wattos végerősítő volt, majd ezt követte a NAC 12 (Naim Audio Control 1=első, 2=két csatornás) előerősítő. Új cégként fontosnak tartották a marketinget és érdekes, vicces hirdetésekben népszerűsítették termékeiket, ami abban a korszakban a minőségi audio területén meglehetősen újszerűnek számított. Következő lépésként a ’80-as években mutatkozott be a legelső integrált erősítőjük, a NAIT (Naim Integrated), amit nagyon hosszú fejlesztési periódus után dobtak piacra. A kisméretű készülék az előzőeknél jóval nagyobb ismertséget hozott a gyártó számára és komoly eladásokat eredményezett. 1991-ben jelent meg az első CD játszójuk, a két dobozos, transzport/DAC + táp felépítésű CDS típus, amit a front-end pápa skót partnerük nagyon nem nézett jó szemmel. Ezután a korábban nagyon szoros üzleti kapcsolat meglazult, majd rövidesen fel is bomlott. Ettől függetlenül a Naim Audio továbbra is járta a maga útját és egyre komolyabb készülékekkel jelentkezett. 2000-ben, az alapító halálának évében mutatkozott be a NAP 500 referencia végerősítő, ami előremutató megoldásaival immár a 21. század technológiáinak jegyében született. 2008-ban kezdődött el az együttműködés a Bentley luxusautó gyártóval, ami a Naim számára egy újabb kihívást és egyben nagy lehetőséget is jelentett. A halkan suhanó luxusautók tágas belső terét egyfajta speciális demószobának tekintették, amit az autó kategóriájához illő minőségű zenével kellett megtölteniük. Az együttműködés járulékos hasznaként egyrészt a felső tízezer is megismerte a Naim nevet, másrészt a Bentley hirdetései és a róluk szóló cikkek révén olyan újságokba is bekerülhettek, mint például a New York Times, ami nagyban segítette termékeik tengerentúli eladásait is. 2014-ben jelentek meg a „cost no object” vagyis a költség nem számít tervezés jegyében született gigantikus Statement csúcs high-end erősítők, majd egy másik világként őket követték a modern digitális technikákat kompakt készülékekbe sűrítő Mu-so és Mu-so Qb vezeték nélküli streaming hangrendszerek. Ezzel a kettő eszközzel a gyártó egy számára teljesen új területre lépett be, a termékek sikere pedig minden várakozásukat felülmúlta, főleg, hogy az eladások 80%-a teljesen új vevőket jelentett a Naim-nek. A nagyobb, soundbar formájú Mu-so kiváló képességeiből mi is kaptunk egy kis ízelítőt a bemutatón, rövidesen pedig egy alapos tesztet is olvashatnak a készülékről.

126447 speakers news hands on hands on naim statement at 125 000 this is the bentley of amplifiers image1 zpWkNwq3od

A gyártó legújabb készülékei az Uniti modellek, amelyek minden szempontból modern és előremutató készülékek. A legfejlettebb streaming technológiákkal felszerelt Uniti család három különböző all-in-one egydobozos lejátszót és egy szervert tartalmaz. Közülük a legkomolyabb a referencia szintű Uniti Nova, a sokoldalú, CD lejátszót és rippelőt is tartalmazó Uniti Star a középső modell, a kompakt, mégis nagy teljesítményű Atom pedig a sorozat belépő típusa. A családot az Uniti Core merevlemezes zene szerver egészíti ki, lehetővé téve, hogy több ezer albumot lehessen tárolni és streamelni, és, hogy egyetlen helyre lehessen letölteni az összes zenét. A sorozatból a „kis” Atomot szintén alkalmunk nyílt meghallgatni a bemutatón. Nyílt, egységes, impresszív, transzparens és dinamikus hangja volt és tökéletesen meghajtotta a jókora Focal Sopra hangsugárzókat. Igazán mellbevágó lábdobokat szólaltatott meg és pontosan tartotta a feszes ritmusokat még elég nagy hangerőn is, ami akkor nyert igazán új értelmet, amikor megtudtuk, hogy mindössze 40 Watt teljesítményű, és a digitális erősítőkre jellemző erőteljes dinamizmusa ellenére nem is digitális erősítők, hanem hagyományos AB osztályú végfokok vannak benne.

naim uniti atom audio system front

A modern technológiák dacára azért van, ami semmit sem változott a Naim Audio 44 éves történelme folyamán. A mérnöki és kézműves technikákat egyesítő speciális megközelítést alkalmazó gyártó termékeit a mai napig a Salisbury-ben található központban tervezik, illetve fejlesztik és a Mu-so széria kivételével az összeset ott is gyártják. Filozófiájuk a hely (megfelelő környezet az elektronikai alkatrészek számára) - áramkör – rendeltetésszerűség (mindenre a legjobb megoldás) – technológia (új, innovatív megoldások alkalmazása, különböző szakterületek szoros együttműködése) alappillérekre épül, és a négy paraméter integrációja eredményezi azt a bizonyos "Naim hangzást".

A cégnek jelenleg 180 alkalmazottja van, közülük több mint 30-an a kutatás-fejlesztés részlegen dogoznak. A Naim saját tradicionális szabványainak és egyedi tervezési eljárásainak megőrzése mellett napjaikra az audiofil piac egyik vezető cégévé vált mind a brit, mind pedig az európai piacokon. Termékeiket több mint 50 országba exportálják és 1500 üzletben árusítják, ismertségük az újfajta modellek megjelenésének köszönhetően pedig folyamatosan növekszik. Mindezt többek között annak is köszönhetik, hogy mindig is hűek maradtak a tradicionális gyökereikhez, de emellett rengeteget invesztáltak a mai modern technológiákba, köztük például a streaming készülékek fejlesztésébe. A hálózatos Mu-so és Uniti szériáknak, illetve a high-end network lejátszóiknak köszönhetően a termékválasztékuk egyedülállóan sokrétűvé vált, így szinte minden felhasználói igényre választ tudnak adni a legmagasabb hangminőség elvárások mellett. Noha, a híres alapító immár 17 éve nincs velük, Julian Vereker nyitottsága, kezdeményezőkészsége és új iránti vágyakozása nyilvánvalóan mind a mai napig áthatja a céget.


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu