The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Unison Research erősítők és Opera hangsugárzók az Audio Centrumban

Az idei őszi átigazolási szezon újabb történéseként a patinás olasz Unison Research csöves erősítők és az Opera hangsugárzók hazai forgalmazását az Audio Centrum vette át, így a jövőben vélhetően mi is gyakrabban fogunk találkozni ezekkel a szívünknek kedves elektronikákkal és dobozokkal.

A számunkra legelső Unison Research erősítővel, a Simply Two modellel még a kilencvenes évek közepén találkoztunk, a nyomtatott magazin régebbi olvasói talán még emlékeznek is rá, ő volt az a bizonyos Szimpi Szimpli, ami mind a kinézetével, mind a hangjával egyből levett minket a lábunkról. Vérbeli olaszként az egyedi megjelenés és a design természetesen a gusztusos kis készülék lényének szerves részét képezte, ugyanúgy, ahogy az olasz készülékeket jellemző kellemes, ízes és pillanatok alatt megszerethető hangzás, és ez a kombináció, szokás szerint halásosan hatásosnak bizonyult.

A gyártó története még 1987-ben az alapító Giovanni Maria Sacchetti által vezetett audiofil szellemiségű mérnök csapattal kezdődött, amely megalkotta a legelső Unison Research csöves erősítőt. A gyorsan érkező sikerek után 1995-ben Sacchetti elkezdett Giovanni Nastával, az Opera cég tulajdonosával közösen dolgozni, és néhány év után már mindkét cég a Nasta család érdekeltségébe került, így azóta a hangilag (talán nem véletlenül) 100%-osan összepasszoló Unison elektronikák és Opera hangsugárzók szerves egészet képeznek. A kétezres évek elején a két márka egy új közös üzembe költözött az észak-olaszországi Treviso mellé, ahol praktikus módon immár a tervezés, a termékfejlesztés, a gyártás és az irodák mind egy helyre kerültek.

SIMPLY cherry

Termékeik manufakturális jellege és abszolút kisszériás kisugárzása dacára az Unison Research és az Opera valójában egy nagy cég, és az üzem mérete is tökéletesen jelzi, hogy Olaszország egyik legnagyobb audiofil/high-end gyártójával állunk szemben. A sok szempontból a hifi hőskorának számító ’80-as években indult erősítő és hangsugárzó műhelyből az elmúlt évtizedek során a műfaj egyik meghatározó szereplője lett, miközben a termékek manufakturális hangulata is tökéletesen megmaradt.

Az Opera Loudspeakers története szintén a ’80-as években kezdődött, amikor is a későbbi alapító, Giovanni Nasta az akkori idők hifi és hangsugárzó világát teljes mértékben meghatározó angol hangsugárzók importjával és forgalmazásával foglalkozott. Az általa árusított termékek közül az egyik különösképpen megragadta Nasta úr fantáziáját, aki végül arra a következtetésre jutott, hogy azért meg tudná ezt ő még jobban is csinálni. 1989-ban aztán meg is találta a megfelelő mérnököt a feladatra, akivel közösen fogtak neki a hangsugárzó megtervezésének, amelynek legyártásához időközben egy hozzáértő asztalost is sikerült szereznie, mert hát a hangsugárzók esetében, főleg, ha olaszok, a famunka és a kinézet is különösen nagy fontossággal bír. Az elkészült modellt a büszke Giovanni Nasta elküldte az angliai partneréhez, aki viszont a saját szakállára folytatva a dobozka megismertetését továbbküldte azt a Hi-Fi News szerkesztőségébe Steve Harrisnak. Innentől fogva, ahogy mondani szokták, gyorsan beindult a szekér. Egy lelkes cikk a magazinban, ami a világban szinte mindenhová eljutott, majd egy óriási tajvani megrendelés és már dübörgött is az Opera Loudspeakers vállalat.

2

Jómagam egy Opera 2 büszke tulajdonosaként annak idején a márka egész választékát meghallgattam, így bizton állíthatom, hogy természetesen nem csak a monitorokhoz értenek és ráadásként abszolút innovatívak, hiszen például a kabinetek íves kialakítását is ők alkalmazták elsőként olcsóbb kisdobozok esetében is, és valójában a döntött tető lap is az ő nevükhöz fűződik. Mostantól fogva egy tágas és nagy helyen lehet velük és az Unison Research készülékekkel találkozni, és néhány évnyi kihagyás után vélhetően rövidesen mi is folytathatjuk a gyártó új modelljeivel való megismerkedést.


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu