The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Luxman – Már nálunk is elérhető a kifinomult japán márka

Luxman készüléket még sohasem teszteltem, sőt, közelről nem is igen láttam, és töredelmesen bevallom, egészen eddig azt hittem, hogy egy német cégről van szó, ami műszaki áruház kategóriájú készülékeket gyárt. Hát ennél nagyobbakat nem is tévedhettem volna, bár mint a cikkből kiderül, utóbbit sokan mások is gondolták a cégről a korábbi vezetőség súlyos hibái miatt.

Németes neve dacára a Luxman egy nagy múltú tősgyökeres japán gyártó, amely nem csak, hogy high-end berendezéseket gyárt, hanem még azokból is a kézzel, kizárólag megrendelésre készülő exkluzív fajtákat. A céget 1925-ban alapította Oszakában két testvér, T. Hayakawa és K. Yoshikawa, pontosan akkor, amikor a rádiós műsorszórás elindult Japánban. Kezdetben az akkor még Lux Corporation névre hallgató vállalat a Kinsuido Picture Frame Store rádiókészülék osztályaként működött, mivel a rádiók iránt a műsorszórás kezdetén érthető módon óriási kereslet mutatkozott. Akkoriban a japán piacon kizárólag Amerikából és Európából importált rádiókat és alkatrészeket lehetett kapni a jókora távolságok miatt tetemes szállítási költségekkel, így jött az ötlet, hogy a költségek racionalizálása okán házon belül fognak rádió alkatrészeket és rádiókat készíteni Luxman márkanév alatt. A döntés eredményeképpen a cég meghatározó elektronikai gyártóvá vált, és manapság is az egyik legnagyobb múltú japán elektronikai cégnek számít. A ’70-es évek közepére a Luxman a kiváló minőségű audio készülékek egyik prominens gyártójává vált, a nevét pedig már az egész világon jól ismerték az audiofil körökben. Elsősorban a vákuum csöves erősítőikről voltak különösen híresek, melyek klasszikus meleg hangzásához nagy teljesítmény és gyönyörű, minimalista stílusú megjelenés párosult. Elő,- és végerősítőik, mint például a Luxman C-05 és M-05 pezsgő arany színükkel, A-osztályú működésükkel és minden szempontból igényes felépítésükkel nem véletlenül lettek sok audiofil álom-készülékei szerte a világon.

Atsushi Miura, aki Mari Yoshikawával (K. Yoshikawa idősebb lánya) való házassága révén került be a cégbe, a ’80-as évek elején egyre inkább átvette az irányítást a cégnél régóta vezető mérnökként dolgozó apjától és jól érzékelve a japán audio ipar olcsóbb és tömegesen gyártható alkatrészek felé történő elmozdulását az alapítók eredeti filozófiájával gyakorlatilag teljesen szembemenve 1984-ben eladta a céget az Alpine-nak. A szintén Japán Alpine, ami legfőképpen az autó hi-fi készülékeiről ismert, úgy tervezte, hogy összeolvad az otthoni audio részlegével, így különböző céges machinációk következtek, melyek következtében a Luxman kis híján csődbement. A közös cégvezetés hibát hibára halmozott. Elsőként az egyesülés előtt még magas presztízsű cég termékei, amelyeket korábban csak nívós független audio kereskedésekben árusítottak, olyan helyeken találták magukat, mint az amerikai Costco és az angliai Richer Sound, ahol olyan riválisokkal kellett versenyezniük, mint például a Yamaha, ami nem igazán tett jót a cég hírnevének. A Miura féle vezetők a Luxman értékes high-end reputációját lényegében a büdzsé piacon való ismertségre cserélték. Második hibaként az Alpine „istálló” tagjaként a Luxmannak meglehetősen szegényes termék tervezés jutott, az ekkoriban Alpine/Luxman emblémával készülő elit készülékeket a névtől összezavarodott vásárlók az olcsó, műanyag Alpine berendezésekkel azonosították, ami olyan totális csapást mért a gyártó hírnevére, hogy Japánt leszámítva az egész világon beszüntették a Luxman termékek árusítását.

Luxman L 550AXII integralt erosito

1994-ben a problémák és sorozatos kudarcok eredményeképpen az Alpine eladta a Luxmant, ettől fogva a Luxman Corporation szépen lassan visszakapaszkodott a szerencsétlen egyesülést megelőző pozíciójába és újra kiváló minőségű audiofil elektronikák tervezésébe és készítésébe fogott. Ennek köszönhetően napjainkban a Luxman még mindig high-end csöves erősítőket és egyéb felső kategóriás audio készülékeket gyárt. Az utolsó Alpine-nal közös home hi-fi gyár 2000-ben zárt be Hong Kongban, azóta a gyártó Japánban, Ázsiában, Amerikában és Európában egyaránt sikeres kereskedői hálózatot épített fel, aminek immáron az Audiofil Szalon is szerves részét képezi. 2009-ben a Luxman Corporationt felvásárolta az IAG (International Audio Group) Ltd, így a japán márka több más neves hi-fi céggel együtt azóta a cégcsoport fontos tagjaként folytatja tevékenységét.

Visszatérve az eredeti gyökerekhez, a Luxman hitvallása a zeneiség, amely abban nyilvánul meg, hogy az általuk gyártott elektronikáknak a muzsika legapróbb részleteinek hiteles visszaadása a legfőbb feladata, úgy, ahogy a zeneszerző megálmodta, a zenészek eljátszották, a hangmérnökök pedig felvették. Arról pedig, hogy mindezt hogyan sikerült megvalósítaniuk mostantól mindenki maga is meggyőződhet a forgalmazó bemutatótermében, ahol nívós körülmények között és partnerek közreműködésével hallgathatja meg a különféle Luxman készülékeket.


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu