The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Fyne Audio hangsugárzók - Rutinos újoncok Skóciából

Noha a mindössze jó egy éves múlttal rendelkező brit, illetve egészen pontosan skót Fyne Audio neve bizonyára még nem cseng túlzottan ismerősen a legtöbbünk számára, a cég esetében igazából mégsem beszélhetünk egy lelkes kezdőről, mivel a menedzsment és a különféle team-ek legnagyobb része az egykori Tannoy csapatból származik.

Mindannyiunk számára ismerős és szomorú tendencia az elmúlt évekből a patinás európai audio gyártók Távol-Keletre „vándorlása”, amely sok esetben úgy történt, hogy valamilyen ázsiai befektető csoport egész egyszerűen tokkal-vonóval együtt megvásárolta az adott gyártót, majd a gyártást, vagy esetleg a komplett céget Ázsiába költöztette. Persze mondhatnánk, hogy a minőség és úgy általában a szellemiség ettől még változatlan maradhatott, de szerintem az esetek döntő többségében ez nincs így. Egy cég helye nem pusztán földrajzi elhelyezkedést, hanem ezzel szervesen összefüggő hagyományokat, gondolkozást és mentalitást is jelent, hiszen többek között ettől más és más egyéniség minden különböző nemzetiségű gyártó. Nem véletlen, hogy például a Sonus Faber is visszahozta a Venere sorozat utódjának gyártását Kínából Olaszországba. Természetesen a hangsugárzókat ott is tökéletesen megcsinálták, de egy Sonus Faber többek között attól Sonus Faber, hogy Olaszországban készül.

Ugyanígy a nagy múltú Tannoy is a brit hifi legendárium szerves részét képezi, ezért az a Tannoy ami az új keleti tulajdonos égisze alatt készül, már nem az a Tannoy, mint amit anno Skóciában gyártottak. A Fyne Audio ilyen módon lényegében a Tannoy valódi szellemi örökösének számít, nem véletlen, hogy a hangsugárzóikról is egyből a korábbi Tannoyok ugranak be, csak éppen ebben az esetben nem másolásról, hanem a munka folytatásáról van szó. Emellett az a tény is a skótok egyik nemzeti büszkeségének nagyra értékelését jelenti, hogy az új cég elindításához nem csak a hifiben fantáziát látó befektetőket, hanem még a skót államot is sikerült megnyerniük a Fyne Audio megálmodóinak.

A Fyne Audio csapat, amelyben többek között olyan nevek bukkannak fel, mint Dr. Paul Mills vagy Tim Lount, még a korábbi nagy rutint és tapasztalatot figyelembe véve is lélegzetelállító tempót diktált az elmúlt egy év során. Lényegében a semmiből felépítettek egy új céget, valamint kettő komplett hangsugárzó szériát, három szub-woofert, kettő drágább audiofil modellt és egy több mint 20000 Eurót kóstáló high-end csodát, majd ezzel a sok finomsággal rögvest végig is „turnézták” a világ összes jelentős audio kiállítását. Az áldozatos munka és a kiváló hangsugárzók eredményeképpen a termékeik már most elérhetők számos ázsiai területen, továbbá az eurózóna húsz országában, és az Audio Centrum jóvoltából immár Magyarországon is. Ide kapcsolódik a legfrissebb információnk is, miszerint a Fyne Audio hangsugárzók első szállítmánya időközben már meg is érkezett a forgalmazó üzletébe.

A Fyne Audio csapat összesen több mint 200 évnyi tapasztalattal rendelkezik a hangsugárzók tervezése, gyártása és értékesítése terén. A vállalat Glasgow-i székhelye egyben a K + F létesítményeknek is otthont ad, és természetesen a gyártás is teljes egészében Skóciában történik, így a Fyne Audio is ugyanolyan vérbeli skót, mint amilyen a Tannoy volt.

fyne f302 06

Újabb hasonlóságként a Fyne Audio ugyanolyan innovatív gyártó, mint anno a koncentrikus hangszórókkal és egyéb érdekességekkel előrukkoló Tannoy. Letagadhatatlan közös vonásként a különféle Fyne Audio hangsugárzókban is az ún. kettős koncentrikus kialakítású hangszórók szerepelnek, csak éppen a technológiát most IsoFlare-nek hívják, a lényeg azonban ugyanaz. Ebben a „felállásban” a magassugárzó a közép vagy a mély/középsugárzók tengelyében helyezkedik el, vagyis a hangok egy helyről érkeznek pontos fókuszt és sztereó teret eredményezve ez által. A hangszórók természetesen szintén saját fejlesztések és gyártmányok, így az alumínium kosaras és papír membrános mély illetve mély/középsugárzók, valamint a fókuszt javító tölcsérekben csücsülő titán dómok szintén a Fyne Audio üzemében készülnek. További izgalmas innovációjuk a BassTrax Tractix megoldás, ami a gyakorlatban a reflexcsövek kivezetései alatt elhelyezett kúpos idomot jelenti, amely a levegő és a mélyek 360 fokos elvezetését segíti, így biztosítva a saját visszaverődés szintjének minimálisra szorítását. Az F500-as és a rövidesen bemutatásra kerülő F-700-as sorozatokban alkalmazott megoldás eredményeként javul a bassz-reflex rendszerek hatékonysága, egyenletessebbé válik a mélytartomány, ráadásként pedig a basszus által okozott akusztikai problémák mértéke is jelentősen mérséklődik. A gyártó hangszóró építési ötletei végezetül még a membránperemet sem hagyták érintetlenül. A FyneFlute-ra keresztelt megoldás lényege az örvényszerű látványt nyújtó érdekes kiképzés, amely a gumi felületének hangolásával javítja a hangszóró átviteli jellemzőit és örvendetes módon már a belépő F300-as sorozat modelljeiben is megtalálható.


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu