The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

German Physiks hangsugárzók a Stream Audio választékában

A Stream Audio amúgy is erős német vonallal rendelkező hangsugárzó választéka az „Audio Fizikusok” után a nem kevésbé különleges „Német Fizikusok” hangsugárzóival bővült, amelyek abszolút egyedi hangszórókkal, kivitelben és megjelenéssel készülnek, üde, és egyben semmivel össze nem téveszthető színfoltot jelentve a hangsugárzók világában.

Habár a legelső German Physiks hangsugárzó 1992-ben jelent meg, megszületésének előzményei egészen 1978-ig nyúlnak vissza, amikor is egy Peter Dicks nevezetű mérnök, matematikus és szociológus életének eléggé frusztrált időszakát élte át. Akkoriban még nem dolgozott az audio technikában, de mérnökként és matematikusként egyaránt lenyűgözte a mozgás hangokká való átalakítása, vagyis a hangszórók világa, a folyamat problémái viszont nagyon zavarták, ezért olyan tervet próbált kidolgozni, amely megoldhatja azokat. Két évnyi munka után sikerült kifejlesztenie egy innovatív tervezési koncepciót, amely alapján elkészült az első prototípus is. Alapos emberként természetesen az eszköz működésének teljes elméleti modelljét is megalkotta, joggal reménykedve abban, hogy a hangszórógyártó iparág majd komoly érdeklődést mutat a fejlesztése iránt. Legnagyobb csalódására azonban az összes neves európai gyártó, akivel kapcsolatba lépett leereszkedően reagált a megkeresésre és magyarán mondva elhajtotta a hangszórójával együtt.

emperor 1 copyA ’90-es évek elejéig számos audiofil hallgatta meg a különféle prototípusokat és Peter Dicks ekkoriban találkozott össze a közepes méretű német Mainhattan Acustik tulajdonosával, Holger Müllerrel, aki végre komoly érdeklődést mutatott a munkája és a hangszórói iránt. Ennek ellenére elsőként hagyományos meghajtókon alapuló hangsugárzókat készítettek, amelyeket mérsékelt sikerrel értékesítettek Európában és a Távol-Keleten. Eközben Müller fantáziáját egyre jobban izgatta a különleges hangszóró-terv, amelyet ő gondolatban az amerikai transzformátor mérnök, Lincoln Walsh által megalkotott ún. Walsh Driverrel kötötte össze. Emellett Müller tulajdonában volt egy pár Ohm F hangsugárzó is, amely a Walsh Driver egy korai változatával készült, és Müller érzése szerint óriási kihasználatlan potenciállal rendelkezett, amelynek Peter Dicks tulajdonképpen már egy jelentős részét megvalósította a maga hangszóró koncepciójával. A felbuzdult Müller ezek után jóváhagyta az „élesben menő” termék fejlesztést és megszületett a German Physiks név.
A cég legelső feladata Peter Dicks prototípusának valódi kereskedelmi termékké alakítása volt. A következő két év során alapos és türelmes munkával végül elkészült a Dicks Dipole Driver, vagyis a DDD a hangszóró. A kiváló laboratóriumi mérések és hallgatási eredmények ellenére a maximalista Müller egy élettartam tesztprogramot is útjára indított, hogy az új driver minden szempontból tökéletesen megbízható legyen. Ezzel párhuzamosan Dicks a matematikai és a fizikai megvalósítás további finomhangolásán dolgozott, míg Müller feladata az esztétika és az ipari formatervezés lett, mert úgy vélte, hogy a kész hangsugárzónak nemcsak egyedinek és vonzónak kell lennie, hanem ki kell fejeznie gyártójának innovációs elkötelezettségét is. 1992-ben végül Müller is elégedett volt a tervekkel, így végre elkészülhetett az első DDD-meghajtóval rendelkező hangsugárzó German Physiks márkanév alatt. A hosszú vajúdás után gyors sikerek következtek, ezért 1993-ban Müller új céget alapított, amely már kizárólag a German Physiks hangsugárzók gyártásával foglalkozott.

A már megjelenésükben is abszolút egyedülálló, sokszögletű formájú German Physiks hangsugárzók kulcselemei a DDD meghajtók, amelyek a dobozok tetején lévő speciálisan tervezett hangterelő tető alatt helyezkednek el. A DDD meghajtók egy rendkívül erős kb. 1,2 Tesla mágneses terű mágneskört használnak, amely rendkívül lineáris és nagy hatásfokú hangszórót eredményez. A kis mozgó tömeg nagy sebességet és nagy sávszélességet biztosít, eközben a hangszóró membrán rendkívül merev marad. Az alacsony vágási frekvencia (200Hz) garantálja a DDD driver széles sávú karakterét, így a 200 Hz feletti tartomány rendkívül színezetlen és a hangszóró elhelyezése miatt kör karakterisztikájú. A szokatlan forma kizárólag a még jobb hangminőség elérése érdekében született, ami átlépve a hagyományos hangfalak, hangszóró elrendezéseivel szembeni korlátokat, hatalmas tér ábrázolására, pontos színpad és térmélység megjelenítésére alkalmas anélkül, hogy ezt csak egy pontban lenne képes létrehozni. Emiatt nem kell "beülni" a középpontba, mint a hagyományos hangfalak esetén, hiszen elég tág határok között közel ugyanarra a térábrázolásra képes a hangsugárzó. A tölcséres kivitelű Unicorn kivételével az összes German Physiks hangsugárzó zárt kialakítású, mivel a hangszórók működése igényli a hátsó kamrát a hanghullámok számára. Az Unicorn és a Troubadour modellek kivételével a többi German Physiks hangsugárzó külön woofert tartalmaz a 200 Hz alatt hangok megszólaltatására.

A hangsugárzók felépítéséhez kizárólag kiváló minőségű alapanyagokat használnak, emellett az MDF-ből készült kabineteket egy speciális, eredetileg a katonai és kormányzati épületek védelmére kifejlesztett Hawaphon nevezetű anyaggal csillapítják. A Hawaphon a gyakorlatban apró acél golyókkal töltött polimer cellás szerkezetet jelent, amely 1 cm vastagságban is brutálisan hatékony, 50 dB-es csillapításra képes, így tartva a doboz önrezonanciáját rendkívül alacsony értéken, elősegítve ezzel a színeződésmentes megszólalást.

german physiks the emperor mk ii referencia

Az unikumszámba menő German Physiks hangsugárzók választéka hárommillió forintos ár felett kezdődik, majd a különböző, egyre futurisztikusabb kinézetű típusokkal eljuthatunk akár a közel 60 MFt tartományba is, szóval, aki komolyan gondolja a hifizést és felkeltette a figyelmét ez a különleges hangzásvilág bátran tallózgathat közöttük a forgalmazónál.


StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu