The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Megújult a Trenner & Friedl ISIS hangsugárzó

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az osztrák high-end gyártó, amelynek igazán emlékezetessé tételére megújítják egyik ikonikus modelljüket, a választékuk felső-közép kategóriájában található ISIS modellt.

Ahogy azt már a gyártót bemutató hírünkben is megemlítettük, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot is fontos szempontnak tartó manufaktúrában a különböző gyártmányok hosszú évek alapos munkájával készülnek el, de még a meglévő modelljeik felfrissítése is meglehetően hosszú időt vesz igénybe. Ennek fényében már egyáltalán nem meglepő, hogy az ISIS hangsugárzó is nyolc év után újul csak meg, így az új változat bemutatkozása valóban komoly eseménynek számít, főleg mivel maga a T&F is egy valódi mérföldkőként említi a cég életében. Ami pedig a modell nevét illeti, nem az egyiptomi istennőről lett elnevezve, ahogy azt az ember először gondolná, hanem a Trennel & Friedl hangsugárzók legtöbbjéhez hasonlóan egy zenekarról, mégpedig a post metal ISIS-ről. Az ok elsősorban a hangsugárzó karakterében keresendő, amelyet az együtteséhez hasonlóan óriási, de kontrol alatt tartott dinamizmus, és persze zeneiség jellemez.

ISIS 2019 IMG 9883 DgA vaskos és stabil talapzaton álló, hátrafelé döntött ISIS egy 120 cm magas és 65 kg-ot nyomó, így már a puszta megjelenésével is tekintélyt parancsoló hangsugárzó. A vastag falú kabinet és a középsugárzó belső kamrájának megépítésénél első alkalommal alkalmazták a cég egyik jelentős újítását, a fűrészfogas kiképzésű lapokat (SPB), ami tovább növeli a doboz merevségét, ráadásul csökkenti a tömegét is.(Ezért „csak” 65 kg.) Az újfajta kiképzésű, sok kis apró lyukból álló reflex kijáratok szintén fokozzák a dobozok merevségét, a szabadabban áramló levegő pedig javítja a basszust, továbbá a méretes hangsugárzó elhelyezhetőségét is a különféle zenehallgató helyiségekben. Az alapos módosítások során kis túlzással csak a tölcséres kialakítású 1,75” méretű csipogó maradt a régi, rajta kívül szinte minden megújult; a már említett kabineten túl a keresztváltó, a középsugárzó és a mélysugárzó is.

A 8”-os, olasz olajfestékkel impregnált papír membrános középsugárzó egy külön, hangáramlást segítő kiképzésű kamrában foglal helyet, míg a 15” méretű papírmembrános woofer alatta található. A meghajtóknál a nagyobb hatékonyság érdekében erős neodímium mágneseket alkalmaztak, a kifinomult keresztváltót pedig többek között minőségi Mundorf alkatelemekből építették fel. A doboz belső kábelezése a Cardastól származik, és még a vezetékek hosszúságát sem bízták a véletlenre, hanem az aranymetszés szabályait alkalmazva méretezték őket. A kettős kábelezésre illetve erősítésre is alkalmas csatlakozó szintén a Cardas gyártmánya. A gyártó „fenntartható” gyártási elképzeléseihez illeszkedve a dobozok belső csillapítása újrafelhasznált gyapjúból készült.

Az ISIS hangzását illetően a már említett dinamizmuson és muzikalitáson túlmenően a gyártó a kifejezetten barátságos, műfaj független és jól integrált karaktert említi meg, amely révén a modell egyértelműen a felette elhelyezkedő komolyabb Taliesin kvalitásait idézi. 

A többrétegű lakkozással ellátott kabinet alapesetben háromféle színben választható, melyek az Éjszürke, a Természetes Dió, valamint a vadonatúj, Jeges Tölgy névre hallgató változat, amely egy a Comói tó partján lévő városkából származó speciális öko furnért takar.

Az ISIS legelső meghallgatása február elején volt a "Norddeutsche Hifitage" –on, a nagyközönség pedig majd a müncheni show-on találkozhat vele.

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu