The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

DALI Katch

A Bluetooth hangszórók forgalma és - ezzel együtt – kínálata nagyot nőtt az elmúlt években, úgy tűnik elérte azt a volument, ahol már a nagynevű hangsugárzó-gyártók is beszállnak a játékba. A Dali hírnevét audiofil hangsugárzóival alapozta meg, s bár egy ideje már olcsóbb hifi/házimozi hangsugárzókat is gyártanak, a cég neve ma is egyet jelent a minőséggel. Legújabb multimédiás modelljük, a Katch úgy tűnik, nem fogja megváltoztatni a Daliról kialakult képet.

A készülék formáját tekintve sikerült valami egyedit alkotni, ami egyszerre feltűnő, mégis elegáns és letisztult megjelenést biztosít a Katch számára. A lapos tégla forma lekerekített élein végigfutó alumínium borítás színes, elolxált felülete és fényes letört pereme adja az eleganciát, az elő- és hátlap kompozit anyaga a merevséget, a műanyag hangszórórács szokatlan mintájával pedig egyediséget sugall. A bal élen végigfutó műanyag betétről hamar kiderül, hogy tulajdonképpen egy kihúzható pánt, amit fogantyúként használva a hordozhatóságot segíti elő. A kezelőszervek az alumínium felületbe simulva, ledes fények kíséretében adnak lehetőséget a be/ki kapcsolásra, párosításra, a hangerő szabályozására, valamint a hangszín kismértékű korrekciójára. Ez utóbbi funkció tulajdonképpen kétállású, lineáris ill. meleg hangzás érhető el általa, valójában érzésem szerint nem más, mint egy kapcsolható magashang vágó áramkör.

A hangszórókészlet felfedezéséhez a rács eltávolítására van szükség, ami óvatosan lepattintható az alu keretről. A hangrendszer kétutas, sztereo, amit egy passzív membrán egészít ki. Felfoghatatlan, miként sikerült ilyen lapos házba sűríteni mindezt, de a készüléket megfordítva, hátul ugyanaz a kép fogad, tehát a Katch egyszerre két irányba szórja a hangot, előre és hátra. A mély-közép sugárzó kialakítása nem szokványos a lapos kivitel miatt. Alu membránja 3,5 inches, domború, a mágnes a kosár belső oldalán kapott helyet, a pille kiképzése és membránhoz való rögzítése jelentősen eltér a hagyományos kiviteli megoldásoktól. A passzív membrán téglalap alakú, a soft dóm pedig a standard 1 inches méretnél kisebb, 21 mm-es átmérőjű, erős neodímium mágnessel.

dali katch 011

2×25W-os „D” osztályú végfokozat hajtja a hangrendszert, amelyhez Bluetooth 4.0 (Apt-X) vevő csatlakozik, de szabvány 3,5-es vezetéken keresztül is fogadja a bemeneti jelet. Ha ez utóbbit választjuk, a bemenet átkapcsolására nincs szükség, a készülék érzékeli a csatlakoztatott vezetéket és automatikusan vált. A Bluetooth csatlakozás egyszerű és gyors, a kapcsolat pedig 10m-ig stabil.
A gumi takaródugó alatt lapuló USB aljzat egyrészt töltési lehetőséget biztosít mobileszközök számára, másrészt ide illeszthető az opcionális „Chromecast Audio Dongle„, ha az otthoni hálózathoz szeretnénk csatlakozni a készülékkel.
Mellékelt adapterével mintegy 2 óra alatt tölthető fel a Katch 2600mAh-s Li-Ion akkuja, amivel aztán 24 órán keresztül képes működni normál hangerő mellett.

02 Dali Katch

A technikai adatok szépek, ahogy a kivitel is, de ezzel nincs egyedül a piacon a Dali. Hangja viszont annyira eltalált, hogy nehéz szavakba önteni, a Katch a Bluetooth hangszórók (egyik) legjobb darabja. Az egyik szócska azért került zárójelbe, mert nyilván nem volt módom meghallgatni minden – a mai napig - forgalomba került modellt, de úgy érzem, ezt nehéz lenne felülmúlni. A Dali audiofil szemlélettel közelített a hordozható kategóriához is, a cél nem pusztán a mérethez képest elsöprő basszus, hanem a teljes frekvenciatartomány hiteles és tiszta visszaadása volt. A minőségi selyem dóm rendkívül sokat emel a produkció nívóján, de a középsugárzó konstrukciója és az extrém merev készülékház ugyanúgy hozzájárulnak a sikerhez.
Először a szokatlanul tiszta, csillogó magasak tűnnek fel, aztán a középtartomány részletgazdagsága, majd a dús és stabil basszusalap. Nehezen hihető az egész, kell egy kis idő, mire sikerül feldolgozni a hallottakat. Egy kis akkus hangszóró, ami audiofil füllel is élvezhetőt produkál, szinte példátlan a piacon. Az akusztikus gitár felvétel megszólaltatása közben a fémhúrok felharmonikusokban gazdag hangja, a nívós mini-monitorok hangzásvilágát idézi. Jól tolerálja a nagy hangerőt is, torzításnak, dobozrezonanciának nyoma sincs. Polcon, fal közelében elhelyezve növelhető a basszus intenzitása, természetesen a dúldúsulás veszélye nélkül.

dali katch bedienelemente 717065

A DALI Katch az érettebb, zeneszerető korosztály kedvence lehet, hangkaraktere és ára egyaránt ezt valószínűsíti. A fiatalabbak a közép/magas hangoknál mutatkozó erényeknél többre értékelik az extrém ütős basszusokat, és azért legyünk realisták, a 130 ezer forintos vételár messze túlmutat a lehetőségeiken. Aki viszont a precíz, tiszta, gazdag hangot, és a prémium megjelenést részesíti előnyben, nehezen tud majd nemet mondani a Dali ajánlatára.

Teljesítmény: 2×25 W
Frekvencia-átvitel: 49 - 23 000 Hz
Jel-zaj viszony: 95 dB
Méretek: 268.5×138×47 mm
Tömeg: 1.1 kg
Ár: 129.990,- Ft
Forgalmazó: Horn Distribution (HU) Kft.
Tel:1/347-0020, 30/756-2440
www.horndistribution.hu
www.denonmarkabolt.hu