The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Klipsch RW-1

A Powergate után – folytatva a Klipsch multiroom komponenseinek bemutatását – az RW-1-et vizsgáltuk meg alaposabban. Ez egy önállóan is életképes kis aktív hangszóró, de a fejlett szoftveres támogatás jelentősen bővíti a felhasználási lehetőségeket.

Az RW-1 – bár ránézésre annak tűnik - nem egy szokványos Bluetooth hangszóró, sőt, Bluetooth egyáltalán nincs benne, vezeték nélküli kapcsolatot wifin létesíthetünk mobil eszközeinkkel, ezen felül a kábeles jelátvitel lehetősége adott. A Klipsch a „márkafüggetlen” DTS Play-Fi®-re alapozva fejlesztette (fejleszti) ki multimédiás/multiroom kínálatát. Sok érv szól egy ilyen döntés mellett, felhasználói oldalról nézve ez a legjobb, amit a Klipsch tehetett. Gyermekbetegségektől mentes applikáció ez, amely mellett számos nagy gyártó tette már le a voksát, mint az Arcam, Anthem, Martin Logan, McIntosh, Pioneer, Rotel, vagy a Sonus Faber, csak, hogy néhány nevet említsünk. Az app multiroom rendszerek kiépítésére lett fejlesztve, így aki egy Klipsch lejátszó mellett dönt, még nem kötelezte el magát a márkánál, „vegyes” rendszert is építhet, ha úgy gondolja, a különböző gyártók termékei tökéletesen működnek együtt egy nagy, többszobás rendszerben.
A Windows / Android / iOS / Kindle Fire eszközökön futtatható DTS Play-Fi® veszteségmentes adatátvitelt használ, és támogatja a nagyfelbontású (24bit/192kHz) fájlokat, az eszközök pedig Wi-Fi, Ethernet vagy Powerline hálózaton csatlakozhatnak. Kisebb hangszórókból sztereo párokat állíthatunk össze, soundbarokhoz pedig hátsó sorroud suugárzókat rendelhetünk, fokozva ezzel a térélményt.
Internet rádiók és online zene szolgáltatók széles választéka garantálja az igazi zenei szabadságot, természetesen a hazánkban legnépszerűbb Spotify és Tidal is szerepel a kínálatban.

RW1 back

Az RW-1 vezérlése, működtetése tehát rendszerben, ill. önállóan is lehetséges az applikáción keresztül, sőt, kettőt alkalmazva sztereo hangrendszerként használhatjuk. Kétutas kivitelű hangsugárzó, 19mm-es alu magassugárzóval és 98mm-es Cerametallic™ membrános mély/közép hangszóróval szerelve. A multimédiás hangszórókban egyeduralkodóvá vált passzív membrános „mélyhang támogatás” helyett, itt a zárt dobozos kialakítás döntöttek, ami visszafogottabb, ugyanakkor precízebb alsó frekvenciatartományt ígér. Ez a választás talán furcsának tűnhet a Klipsch termékek általánosságban kissé forszírozott basszusát ismerve, az RW-1 azonban a soundbarok hátttérsugárzójaként is alkalmazható, ahol a „dübörgésre” nincs szükség, sőt, sok esetben zavaró lehet.
Nem megszokott megoldás ebben a kategóriában a bi-amplifikálás sem, márpedig itt ezt alkalmazzák. A mélysugárzó 26,5W, a magas pedig 3,5W folyamatos teljesítményt kaphat, ha maximális hangerővel hajtjuk, a frekvencia-átviteli tartomány pedig 50 és 20.000 Hz közé esik a specifikáció szerint.

klipsch rw 1 featured 970x647 c

Kivitele igényes, csak feketében kapható, ezt mindössze egy alul körbe futó aranyszínű csík és a Klipsch logo töri meg, a kezelést segítő néhány gomb pedig a felső lapra került.

Az RW-1 nyílt, élénk és tiszta magastartományával emelkedik ki a kategóriájából, ez hamar feltűnik. Méretéhez és zárt kialakításához viszonyítva a mélyhangok intenzitása is rendben van, kis hangerőn nem egy basszus-bajnok, de ahogy növeljük a teljesítményt, úgy válik egyre hangsúlyosabbá az alsó hangtartomány. Talán emiatt is kellemes társ, jól használható különféle tevékenységek mellett, vagy társaságban háttérzene megszólaltatására. Nem mindegy, milyen környezetbe kerül, szereti a stabil alátámasztást, de kifejezetten kedveli a falhoz közeli (polcon) elhelyezést.
Jól tolerálja a magasabb hangerőt is, végig összeszedett marad, nincsenek hallható dobozrezonanciák, és a hang sem esik szét, ha keményebben meghajtjuk. Sőt. Ilyenkor kicsit olyan, mintha stílust váltana, alkalmazkodva az igényekhez szinte rockerré válik – persze saját korlátai mellett. Megszólalásának jellegéből fakadóan műfaji korlátokkal nem kell számolnunk, akár klasszikus zenei darabokkal is bátran próbálkozhatunk.
Az RSB-8 soundbar/sub hangrendszerrel párosítva, surround sugárzóként, a kevésbé hangsúlyos szerep nem nagy kihívás számára, az effekt hangok tartományát kifogástalanul képes közvetíteni. A kétutas rendszer és a nyílt magas/közép tartomány jól kivehető, részletes és pontos térhangzást biztosít.

Ajánlás

Jól kihasználható, minőségi hangsugárzót alkotott a Klipsch az RW-1 ”személyében”. Érettebb, kifinomultabb igényekkel rendelkező zenehallgatók számára ajánlható, amennyiben önálló hangsugárzóként alkalmaznák, a fiatalság erősebb basszus igényét nem biztos, hogy maradéktalanul kiszolgálja alacsonyabb hangerő tartományban. Aki azonban a kiegyenlítettebb, lineárisabb jellegű hangot, és a részleteket keresi, inkább őt válassza, mint a „mérgesebb” passzív membrános dobozkákat.
Kitűnő kezelhetőség, rengeteg online lejátszási lehetőség, és nem utolsósorban minőségi kidolgozás jellemzi, mindezekkel arányos áron.

Klipsch RW-1
Frekvencia-átvitel: 50-20000Hz
Teljesítmény: 30W
Méretek: 22.86 x 12.7 x 12.7cm
Tömeg: 1,77kg
Ár: 89.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu